Vintage, skandinaviskt och personligt hemma hos kreatören Hannes Mauritzon

Hannes Mauritzson går helt på känsla när han inreder. I den pampiga sekelskifteslägenheten i Helsingborg har han skapat ett harmoniskt hem som andas både nutid och dåtid, fyllt av vackra textilier, gedigna trämöbler och många kära loppisfynd.

Uttrycket ”att bli berömd över en natt” är en passande beskrivning  på Hannes Mauritzsons framång. Från att ha varit en doldis i medierna gjorde han på bara ett par år kometkarriär som influencer inom inredning och lantlig livsstil. För Hannes del var det framför allt lägenhetsköpet i Helsingborg som öppnade dörren till det nya arbetslivet. Självklart ligger det även hårt arbete, talang och kunskap bakom framgången. Även om Hannes tycker att han har den pampiga sekelskiftesvåningen att tacka för mycket, då den redan innan han köpte den var ett populärt och inspirerande objekt på Instagram. 

– Lägenheten har helt klart varit en karriärhöjare, säger Hannes. Den har berett en väg för mig som content creator och inspiratör. För två och ett halvt år sedan hade jag knappt några andra följare än mina vänner och nu har jag över hundratusen!

Köket i sekelskifteslägenheten är inrett i lantlig bistrostil med trädetaljer och vackra tavlor som sätter karaktär. I stället för överskåp har man valt en helkaklad vägg med vita plattor i halvförband. Köksluckorna är i trä och bänskskivan i marmor.Stolarna med hampaklädd sits kommer från Åhléns. Taklampa, Formakami, ”JH5 Pendel”.
Järnfönstret ger rummet en rustik känsla och gör så att hallen och den långa korridoren får ett jämnt ljusflöde.
Här bor: Hannes Mauritzson med sambon Robin, samt hundarna Charlie, en irish soft coated wheaten terrier, och Ralph, en irländsk terrier. Jobbar som: Hannes är social media & community manager på Nordiska Kök. Robin är it-konsult.  Hemmet: Lägenhet från 1898 i Helsingborg, som han precis flyttat ur. Instagram: @hannesmauritzson
Hannes har länge velat addera svart till inredningen här hemma, men har varit avvaktande då svart lätt kan ta över. Men här i köket har han valt att bryta av med svart stålunderrede på bordet, samt svarta detaljer på taklampan.

För Hannes betyder Instagram framför allt gemenskap, och han älskar dialogen med sina följare. Att han kan få göra någon liten skillnad i deras liv, inspirera och kanske fylla en social lucka.

– Många undrar varför jag ändå har tagit ett heltidsjobb nu, men jag saknade helt enkelt arbetskompisar, säger Hannes. Det är något visst med att få tillhöra en arbetsgrupp. Sedan förstår jag att intresset för mig kommer att svalna med tiden, och jag måste ha en annan och stadig grund också.

Solrostavlan köptes på en loppisrunda där planen var att hitta personlig konst till hemmet. Först var Hannes tveksam, men väl på plats i köket så var det som att den hörde hemma här. 
Den gula tavlan, som fyndades för en spottstyver som plåster på såren när fynden uteblev, har blivit en kär ägodel för Hannes, då dess färg­ställning lyfter rummet. 
Hannes älskar att duka vackert, och att förändra och leka med textilier. Duk, Ellos. Tallrik, Broste Copenhagen.
Vy från vardagsrummet in mot köket. Trägolven är i original, lutade och vitsåpade. Bordslampa ”Arum”, Ferm Living,  tv-bänk, ”Air sideboard low”, Design House Stockholm. Lampetten på väggen är en gåva från Hannes mormor. 

Sekelskifte och loppisfynd

Men åter till den andra huvudrollsinnehavaren i historien, sekelskifteslägenheten i Helsingborgs gamla stad där Hannes bor med sin sambo Robin och hundarna Charlie och Ralph. Fastigheten är byggd 1898 med tidstypisk atmosfär och många ursprungsdetaljer bevarade. Takhöjden i den varsamt restaurerade trerumsvåningen är på 3,70 meter, de vackra och smalspåriga trägolven är i original, liksom stuckaturer, allmogelister, paneler och dörröverstycken.  

Det första besökaren möts av i hallen är vyn över det ljusa och stilrena köket. Det är ett rum med både lantlig känsla och rena linjer, där överskåp har fått stryka på foten för att skapa luftighet. Väggen bakom köksbänken med marmorskiva är helkaklad i halvförband för en rustik bistrokänsla. 

Här möts gammalt och nytt – ett modernt bord med stålunderrede och vacker träskiva matchas av gedigna trästolar med flätad sits. Inredningen är precis som i övriga rum både personlig och tillåtande, där varje sak är handplockad för att skapa en varm känsla. 

Det gedigna träskåpet var det första Hannes köpte. Det spräckte hans budget helt men är ett köp han aldrig ångrat. Det slukar allt vilket kommer väl till pass eftersom köket saknar överskåp.
Tidigare stod det ett stort ljusgrönt skåp vid denna vägg, det tog för mycket av rymden i rummet. En skänk i trä med välvda former och hyllor smälter in bättre. Skinnfåtölj från loppis, tavla från Posterstore.
Vardagsrummet har nyligen fått sig en makeover med skira gardiner som skapar en ombonad känsla. Love seat-fåtöljen som nästan tog upp halva rummet har sålts och ersatts av en rottingfåtölj och rottingsoffa. Kalkstensbord, Ferm Living. Taklampa, Hay.
De höga väggpanelerna är i original från när huset byggdes 1898. Matta, Ellos. Rund spegel från Walls.

Överallt syns också fynd från loppmarknader. Som vissa tavlor, som vid första anblick inte känts som de var något att ha, men som när andra fynd uteblivit har fått komma med hem ändå. Den orange tavlan i köket är ett typiskt exempel på en loppistur som inte gick som förväntat, men nu sätter just den tavlan tonen för resten av rummet. 

En annan tavla med mycket karaktär är den med solrosor, som fick bli en löftesrik symbol för trädgården som Hannes och Robin drömmer om.

– Jag försöker applicera känslan från ett gammalt hus i vår lägenhet, säger Hannes. Vi längtar efter att få slå oss till ro på landet i ett stort gammalt hus med en prunkande trädgård, men har hittills inte hittat något som matchar det vi söker. Jag älskar bondromantik, blommigt, randigt och rutigt och inspireras av hus med spår av tidens tand. Men än så länge får jag gå jag loss här i stället!

Det ljusa sovrummet kompletteras av en rottinggavel, ett rustikt träbord och textilier i dova nyanser. Bänk, Ikeas ”Stockholm”-serie. Sängavel, Jotex. Taklampa, Watt & Veke.
Skåpväggen i sovrummet är köksstommar och dörrar från Ikea, som byggdes in av en snickare. Därefter målade Robin skåpen i ”Humle Yellow” från Jotun.

Karen blixen-känsla

I fil med köket ligger vardagsrummet, med höga vägg­paneler, pampigt dörröverstycke och kalkmålade väggar. Det har nyligen gått igenom en omgörning för att kännas öppnare och mer inbjudande. Skira gardiner har hängts upp och en stor loveseat-fåtölj har ersatts med en rottingstol och en rottingsoffa som fått sällskap av ett bord i kalksten i två våningar. 

– Tiden här i lägenheten har har utvecklat mina sinnen och jag har hittat hem när det gäller den känsla jag vill att vårt hem ska andas, säger Hannes. Inredning är en resa, där nuet och livet vi lever får vara med och prägla vårt hem.

Till vänster från hallen sett ligger en korridor där ett stort järnfönster släpper in ljus och samtidigt gör ett rustikt intryck. Längst ner till vänster ligger badrummet och mitt emot finns parets stora sovrum med kalkmålade väggar i en beigegrön ton, och vita gardiner som ramar in både fönster och rum. 

Vackra solrosor från en vän skapar fin känsla i rummet.
Bakom sängen finns det söta tornrummet som används som arbetsplats när paret jobbar hemma.

Sänggaveln i rotting för tankarna till Karen Blixens kolonialstil, vilket flörtar bra med den skandinaviska estetik som Hannes gillar. Längs ena väggen löper snygga, platsbyggda skåp som smälter fint ihop med den sekelskiftesromantik som präglar resten av lägenheten.

– Vi sålde av våra stora skåp och då stod vi helt utan förvaring, säger Hannes. Efter timtal av inspirations­letande på Pinterest och Instagram föll vi för en platsbyggd lösning.

Köksstommar och dörrar köptes på Ikea och sedan byggde snickare in dem så att de såg platsbyggda ut. Avslutningsvis målade Robin dem i en varm, ljusbeige kulör. 

– Planer finns på en tavelvägg med integrerad tv, säger Hannes. Vi är oerhört nöjda med lösningen som gjorde att rummet känns som en helhet, och går helt i harmoni med det övriga hemmet.

Scroll to Top