Rogivande blåskala och luftiga ytor – kika in

Anna och Fredrik har byggt sitt drömhem, som gjort för både umgänge och vila. Här bor de med naturen alldeles inpå husknuten och med en strålande utsikt över hagar och hav.

I tre år har Anna och Fredrik hunnit bo i sitt ljusa nybyggda hus med utsikt över fjärden i södra Roslagen. Inte en gång har de ångrat att de lämnade lägenheten i centrala Stockholm för livet i skärgården. De har funnit sin oas – ett hus utformat helt efter deras önskemål. Dessutom med en stor trädgård och egen båt. 

Tomten hittade de egentligen av en slump, när Fredrik fick för sig att ta en annan väg hem efter att ha hjälpt en vän att plocka upp båten för vinterförvaring. 

– När jag kom över krönet på en liten backe öppnade sig ett fantastiskt panorama där vägen bytte vy från skog till hav. Jag såg en mäklarskylt som jag följde och efter en kort stund kom jag fram till tomten som då bestod av ett kalhygge men hade ett hänförande läge. När Anna och jag åkte ut och tittade igen blev vi helt förälskade och visste att det var här vi ville bo. Så fort vi hade fått preliminärt bygglov plöjde vi igenom katalog efter katalog för att hitta drömhuset. Men vi hittade inget som vi riktigt fastnade för, säger Fredrik. 

Huset har en rejäl och skyddad altan med plats för familj och gäster.
Annas och Fredriks hus har stora sociala ytor, som gjorda för umgänge med vänner och familj. ”Vårt hus är till stor del en mix av nya möbler, gamla fynd och arvegods. För oss var det superviktigt att allt det här nya och fina också skulle kännas som ett mysigt hem”, säger Anna.
Här bor: Anna af Sillén och Fredrik Rönngren med sönerna Leo och Ted och katten Lillis.Jobbar som: Anna är marketing communications specialist, Fredrik är wealth manager. Huset: Nybyggt hus på 183 kvm i Bammarboda, Österåker Instagram: @lejonboda 
Från matsalen med sina stora fönster ser man ut över de gröna hagarna och havet. Matbordet från Ikea var en av de första möblerna som paret köpte till huset.  
Badrummet på övervåningen vetter mot havet. Det är en speciell känsla att stå i duschen och titta ut över hagar och hav. Lampor, La Lampe Gras, spegel, House Doctor, kranar och dusch från Tapwell. 
 Anna och Fredrik vill att badrummet ska kännas mysigt, och att man ska vilja tillbringa tid där. För att få mer rumskänsla valde de därför att måla väggarna i en lugn färg. Bänk, Ellos, Matta H&M Home.

För att sålla bland husmodeller och leverantörer beslöt de sig för att skriva en önskelista över allt de ville ha i och av ett hus – från typer av rum till känslan som de ville att huset skulle ge dem. Parallellt letade de efter inspiration på Pinterest. Till slut kunde de skapa sitt drömhus – ett modernt ”farmhouse” som var som gjort för platsen de valt att bygga på.  

På entrésidan finns en stor amerikansk veranda som gör ett ombonat intryck, och där familjen gärna sitter och myser när regnet smattrar mot taket. Den ljusa hallen är inredd med en tavelvägg som speglar livet i familjen, lite som en dagbok. 

– När vi ritade hallen ville vi skapa något som man nog inte förväntar sig när man kliver in. Vi lät takhöjden sträcka sig ända upp till innertaket på övre plan. På så vis upplevs hallen mycket större. Vi valde att måla trappan vit och väggarna neutralt grå för att i stället skapa en upplevelse med en italiensk schackrutig sten på golvet, och konst som sträcker sig hela vägen upp till över­våningen, säger Anna. 

Anna och Fredrik trivs i den lantliga miljön.
Det ljusa köket, med köksön som den sociala mittpunkten, har massor av förvaring och bänkyta. Lampor, By Rydéns, kranar, Tapwell. Luckorna tillhör Ikeas serie ”Bodbyn”, bänkskiva i italiensk carraramarmor. Pallar från Ellos. Barnstolen är en present från barnens farmor och farfar. 
Eftersom diskning inte är det roligaste var det givet att den som får göra det jobbet åtminstone skulle få en vacker utsikt. Lyktan fyndades på en loppis i Wira Bruk.  
 När det bjuds in till middagar står Fredrik för matlagningen och Anna för dukningen. Tallrikar från Rusta. 
 Fönstren i matsalen släpper in massor av ljus och är ett av favoritrummen i huset. Härifrån kan man se Finlandsfärjorna glida förbi på vattnet.
Grillen är tänd och välkomstdrinken är framdukad. Snart kommer gästerna.

Hallen mynnar ut i ett stort rum med både kök, matplats och vardagsrum. Matplatsen är belägen i ett stort burspråk där taket går upp till nock och inger en sakral känsla. Utsikten genom fönstren över hagar och hav är helt magisk. Här blir inne och ute ett, och stilen på rummet ändras i takt med årstidsväxlingarna utanför. 

– Matsalsdelen är vårt absoluta favoritrum. Jag blir fortfarande hänförd av utsikten. Härifrån ser vi både hästar i hagen nedanför tomten och Finlandsbåtarna när de sakta glider förbi, säger Anna. 

Mycket bänkyta

Köksdelen har bara underskåp i och med att det finns så många fönster, dessutom skulle överskåpen stjäla ljus och rymd. Förvaringen har de löst genom att sätta in en stor köksö. Redan från början visste Anna och Fredrik att de ville ha ett lite mer klassiskt kök med spegeldörrar och skåpvägg med inbyggd kyl och frys. 

De föll till slut för en mörkgrå lucka som passade ihop med vardagsrummet. Stommen är specialbyggd för att passa kökets mått, med en djupare del som är perfekt för bakning. Luckorna kommer från Ikeas serie ”Bodbyn”, och bänkskiva och stänkskydd är i massiv carraramarmor.  

Anna och Fredrik ville göra entrén överraskande. Därför sträcker sig takhöjden ända upp till innertaket på det övre planet. På väggen sitter konst av kända och okända konstnärer.
På verandan med tak är det skönt att sitta även när det regnar. Stol från Ikeas ”Stockholm 2017”-kollektion.
 Kaminen från Nordpeis är placerad så att man kan njuta av den både från matbordet och från soffgruppen. Anna har hämtat inspiration till väggfärgen från den omgivande granskogen.
Väggen var ursprungligen vit. Nu är den målad i grön kalkfärg som ger djup och värme till vardagsrummet. Lampa, Globen Lighting, soffbord, Posh Living, Kamin från Nordpeis. 
Industriväggen var något av det första paret ritade in i huset. Den fungerar perfekt för att skapa ett mysigt rum som går att stänga och samtidigt behålla ljus­insläppet från matsalsdelens stora fönster. ”Trots tusen små handavtryck är vi fortfarande glada över denna lösning på rumsavdelare”, säger Anna. Glasväggen kommer från Stolt Smide & Design.

– Fredrik tycker mycket om att laga mat och jag gillar att baka så rejäla bänkytor var ett måste för oss, säger Anna. 

Hela nedervåningen är målad i en varmvit färg, och genom att välja trä, stora fönsterpartier och ljusa möbler och textilier har paret hållit inredningen och interiören neutral och ljus, för att i stället lyfta fram kaminen som står mot en vägg målad i en skogsgrön kalkfärg. Intill vardagsrumsdelen har Anna och Fredrik satt in en industrivägg så att tv-rumsdelen skiljs från resten av vardagsrummet. På så vis har familjen fått ett mysigt krypin men samtidigt behållit ljusinsläppet från matsalsdelens stora fönster. 

På nattduksbordet står en vas fylld med vackra blommor från trädgården. Kopp från By On. 
På knopplisten i sovrummet hänger torkad lavendel från trädgården. Knopplist, Ellos. 
Sovrummet är målat i kulören ”St Pauls Blue” från Jotun Lady. ”Att måla sovrummet i en mörkblå kulör var ett av de bästa besluten för en god natts sömn. Vi har aldrig sovit så gott som i detta rum”, säger Anna.
Annas och Fredriks sovrum har ljusinsläpp från två håll och känns ljust och härligt trots att det är målat i en mörkt blå ton.  
 Väggarna i barnrummet är färgsatta i NCS S 3010-B och heter ”Dusky Blue” från Jotun Lady. Förvaringspåse, Tellkiddo, matta, Lagerhaus, kaninlampa, By On. Nallen och helikoptern är Fredriks gamla leksaker.

Går man ut i hallen och en trappa upp möts man av en helt annan färgpalett. Här har Anna och Fredrik valt att skapa kontraster genom att färgsätta alla rum i olika kulörer. Det kan lätt bli spretigt, men håller man ungefär samma nyans blir det en fin och harmonisk mix av färger.  

– Att måla sovrummet i en mörkblå kulör var ett av de bästa besluten för en god natts sömn. Vi har aldrig sovit så gott som i detta rum, säger Anna.

Rulla till toppen