Hanna Wendelbo: ” Jag odlar för mångfald, skönhet och grön terapi”

Hon står bakom några av våra mest älskade mönster och drivs av att få skapa skönhet. Möt formgivaren vars hjärta klappar lite extra för blommor och trädgård. Möt Hanna Wendelbo – en av de nominerade till Årets inredningsinspiratör 2022.

Hej Hanna! Hur känns det att ha blivit nominerad till Årets inredningsinspiratör?

– Det känns overkligt och som en stor ära! Jag vet vilka fantastiska inspiratörer som är nominerade och jag har en stor känsla av tacksamhet och ödmjukhet att få vara i deras sällskap. 

Berätta om ditt jobb! Vad gör du på dagarna?
– Jag är designer och mönsterformgivare med ett passionerat förhållande till blommor och försöker fördela min tid mellan dessa områden. Oftast hänger det ihop och det ena går in i det andra. Under oktober till februari blir det av förklarliga skäl absolut störst tyngdpunkt på att rita och designa medan det under de andra månaderna smyger sig in mer av det gröna arbetet. Jag har en ateljé i Majorna i Göteborg där jag sitter och ritar det mesta av dagarna medan odlandet gör jag mer av hemma i min trädgård. Jag designar tapeter för Midbec och då är jag på plats hos dem.

Beskriv din trädgårdsfilosofi!

– Jag ser på min trädgård som en plätt på jorden som jag har fått att förvalta och göra det bästa möjliga av. Jag vill odla för biologisk mångfald, skönhet och för att det ger mig grön terapi. I en privat trädgård behöver det inte finnas några måsten, det är du som bestämmer hur du ska ha det. Precis som i din heminredning. Hos mig är det vilt och vackert, jag bygger staket och växtstöd med naturens material och odlar i samklang med årstidernas faser. I min växtzon är det inte omöjligt att få något att blomma året om. Att få plocka in den där lilla buketten, oavsett årstid, och sätta på köksbordet det ger mig ro i sinnet och förankrar mig i naturens skiftningar. Något som jag sedan tar med in i min formgivning.

Hanna Wendelbo är nominerad till Årets inredningsinspiratör 2022 av Hus & Hem.

När började ditt intresse för trädgård och blommor?

–  Uppvuxen vid havet med närhet till naturen har det alltid varit min första källa att hämta stryka och kraft i. Min morfars idoga prat om alla växter i sin trädgård har satt sina spår i mig och jag är så tacksam för alla de minnena. Även min farmor och farfar var fantastiska odlare och skapade trädgårdsoaser. Starka upplevelser av rumslighet som korsar sig med lukten av lavendel och ros.

Vad är viktigt för dig och vad drivs du av?

– Jag drivs av att få skapa skönhet. Oavsett om det är mönster som hamnar i en vacker miljö inomhus eller att odla upp blommor som skapar en paradisisk miljö utomhus. Jag tycker även att det är roligt att lära ut det jag kan, jag blir så glad av att rita mönster och av att odla blommor och vill gärna dela med mig av den lyckan. Jag vill inspirera folk till att våga måla akvarell och att stoppa frön i jorden, det är inte så himla farligt om det går åt skogen, men det gör det ju sällan

Hur skulle du beskriva din mönsterdesign?

– Jag håller fortfarande fast vid att handens arbete ska synas i den slutgiltiga produkten. Jag handmålar alla mina original och det tar tid, tid som jag tror behövs för att det ska bli en symbios mellan människans känsla för proportioner och rytm. Om man vill kan man kalla mitt uttryck för en nytolkning av Arts & Crafts, en rörelse som har inspirerat mig mycket i både formgivning och trädgårdsideal.

”Jag handmålar alla mina original och det tar tid, tid som jag tror behövs för att det ska bli en symbios mellan människans känsla för proportioner och rytm.”

Hur skulle du beskriva din inredningsstil?
– Jag ska inte sticka under stol med att jag gillar grejer. Jag har samlat på mig saker under åren som har så stort affektionsvärde att det inte går att göra sig av med, trots att de kanske varken är vackra eller praktiska. Jag vill att inredning ska vara tillåtande och inbjudande. Hemtrevligt är mitt motto, och det har varken med trender eller skiftande stilar att göra. Jag är kraftigt partisk, men mönstrade väggar är enklaste knepet för att skapa en hemtrevlig miljö!

Vad gör du i höst?

– Hösten för mig är skördetid, då plockar jag de största buketterna i min trädgård och njuter av säsongens hårda arbete med uppdrivning och utplantering. I år har jag provodlat en mängd nya sommarblommor för Florea Garden och jag längtar efter att se hur de utvecklar sig! 

Om Hanna Wendelbo

Bor: I villa på Onsalahalvön, 3 mil söder om Göteborg

Yrke: Mönsterdesigner, formgivare, författare och blomsterodlare

Blogg: hannawendelbo.com

Instagram: @hannawendelbo

Aktuell med: Boken Odla blommor: Annueller från frö till bukett

Om Årets inredningsinspiratör

Årets inredningsinspiratör är ett pris som delas ut av Hus & Hem i samband med Stora Stylingkvällen. Priset delas ut till en person som sprider glädje, kunskap och inspiration för hemmet – det kan gälla inredning, trädgård, design eller arkitektur.

Vill du att Hanna Wendelbo ska bli Årets inredningsinspiratör 2022? Rösta här!

Rulla till toppen