Kika in i det unika trädhuset på 28 kvadrat

På norra Jylland har två syskon gett barndomens skog nytt liv och byggt ett exklusivt boende på 28 kvadratmeter – i toppen av ett träd.

Området runt Mariagerfjorden och Als udde på Jylland i Danmark är inte särskilt känt för turister. Det var här syskonen Rasmus och Lasse Lybæk växte upp, och här tillbringade de mycket av sin barndom med att bygga trädkojor i skogen som familjen ägde.

– Det är härligt att vi lyckades skapa något bra på ett ställe som betyder så mycket för oss, säger Rasmus och fortsätter:

– Jag tänkte länge på att det här stället hade potential, och för några år sedan var jag ute och gick i skogen med min far. Pappa beklagade sig lite över att skogsbruket inte var så lönsamt, och då fick jag idén om trädkojan. 

Rasmus och hans bror Lasse tog hjälp av den danske arkitekten Sigurd Larsen för att göra verklighet av idén. Resultatet är ett 28 kvadratmeter stort hus som svävar sex meter över marken, byggt runt en stor ekstam. 

Det stora trädet är kojans centrum. Tack vare ett sinnrikt upphängningssystem ”svävar” kojan runt stammen och varken luft eller kyla tränger in. De stora fönstren ger utsikt och gör att det lilla rummet badar i ljus. Tack vare bäddsoffan finns det plats för fyra personer. Kudde, Broste Copenhagen, soffbord, lampa och fåtölj, Hay.
Huset svävar sex meter över marken och är byggt runt en ekstam. Utsidan är klädd med zink och lärkpanel, och längst upp ligger en takterrass där man kan se träden vaja i vinden.
Kojans burspråk har klätts med björkfaner invändigt, vilket blir en kontrast mot det stora rummets vita väggar. Även de små vädringsfönstren är klädda med björkfaner, som en extra detalj.
Här bor: Rasmus Lybæk och Lasse Lybæk. Jobbar som: Rasmus är kommunikationsrådgivare, Lasse är skogs- och landskaps­ingenjör. Huset: Trädkoja på 28 kvm, byggd 2019, vid Mariagerfjorden på Jylland. Mer info: lovtag.dk

Fönster från golv till tak

Tre stora burspråk som sticker ut rymmer sovrum, toalett och vardagsrum – allt i en nästan gränslös kontakt med den omgivande naturen. I och med att huset är så litet har små zoner – som rum i rummet – skapats och markerats med väggar och tak i björkfaner. Dubbelsängen är placerad mot solnedgången i väster, medan soffan är vänd mot det södra fönstret. 

Fönster från golv till tak ramar in utsikten och fångar dagsljuset från olika håll, och små vädringsfönster vid sidan av de stora fönstren släpper in dofterna och ljuden från skogen. 

Mitt i kojan finns det plats för ett litet kök med alla moderna bekvämligheter. Bord och stolar ”Palissade”, Hay. Från den lilla kökshörnan går en trappa upp till takterrassen.
När man kommer upp på takterrassen förändras utsikten totalt. Arkitekten Sigurd Larsen har valt ett räcke i metall för att matcha de zinkklädda burspråken. Möbler, Hay, pläd, Broste Copenhagen.
På kojans tak ligger en takterrass där man kan dricka en kopp kaffe och njuta av utsikten. ”När man sitter på terrassen får man ett helt nytt perspektiv på skogen. Det är en nästan exotisk upplevelse”, säger Rasmus.
Lampan från Hay funkar både ute och inne, vas och fat, Broste Copenhagen.

Den stora eken som finns mitt i huset får nya friska blad varje vår och tappar dem varje höst, så naturens växlingar är i högsta grad närvarande även inomhus.

– Det var viktigt att trädet skulle integreras i stugan, och det är helt fantastiskt att man kan sitta både inomhus och på takterrassen och se trädet vaja i vinden, säger Rasmus.

Trappan upp till takterrassen har öppna steg för att dagsljuset från fönstren ska ta sig igenom och lysa upp köket på morgnarna.
Från det lilla badrummet kommer man ut till uteduschen. Små speglar från Hay.
Duschen står utomhus och har öppet i taket, så man duschar under bar himmel både sommar och vinter. Men i och med att vattnet är varmt är det inget större problem.
Man vaknar bokstavligt talat till fågelsång. Sängen är placerad i en av de tre burspråken och har fönster från golv till tak. Sängbord och överkast, Broste Copenhagen.

I området finns gott om vandringsleder, fiskesjöar och badplatser. 

– Men jag tycker att man upplever så mycket ändå. Det räcker att bara sitta och titta ut på trädkronorna och djuren som passerar, det är själva idén med det här huset, konstaterar Rasmus.

Under den senaste tiden har syskonen emellertid inte haft så många möjligheter att njuta av huset själva. Det byggdes delvis med tanke på uthyrning, vilket har visat sig vara enormt populärt bland turister. Och för den som vill njuta av en natt bland trädtopparna är kötiden numera lång. 

Rulla till toppen