Så får du dina växter att överleva semestern

Ska du resa bort och oroar dig för att komma hem till uttorkad trädgård efteråt? Eller vill du förenkla vattningen även när du är hemma så att du kan lägga tid på annat? Här kommer några tips på hur du gör det lättare att hålla växterna vid liv!

Förberedelser är A och O för att säkerställa att dina växter får det vatten de behöver. När det kommer till utomhusväxter och framför allt gräsmattan så tål de ofta mer torka än vad man kanske tror, men för att vara på säkra sidan vill vi ju förstås att de vattnas även när man inte är hemma – eller hinner vattna själv. 

Inomhus

1. Vattna rejält
Se till att vattna dina växter rejält innan du åker. Du kan med fördel doppa hela innerkrukan i en hink med vatten. Vänta tills det slutat bubbla, för då har jorden blivit ordentligt våt och växten bör klara sig ett tag.

2. Flytta från sol och värme
För att vara säker på att jorden håller sig fuktig så länge som möjligt kan du flytta växterna från hemmets allra varmaste och soligaste platser. Tänk dock på att eventuella inbrottstjuvar kan se en tom fönsterkarm som ett tecken på att ingen är hemma, så se till att ställa dit någonting annat istället.

3. Vattenbad
Har du växter som inte får torka ut? Då kan du antingen ställa de i vattenbad i vasken eller badkaret, alternativt stoppa ner en fin självbevattningskula i jorden.

Utomhus

1. Rensa ogräs
Eftersom ogräs ofta dricker lika mycket som dina egna växter är det bra att rensa rabatterna när du vet att vattentillförseln kommer vara knapp en period. På så sätt säkerställer du att vattnet ges till de växter du vill!

2. Investera i ett bevattningssystem
Ett automatiskt bevattningssystem är en bra investering för trädgården, även om du inte planerar att resa bort. Många tror att bevattningssystem gör av med mer vatten än när du vattnar vanligt, men det är inte sällan helt tvärtom. Bevattningssystemet EcoAqua anpassar bevattningen efter väderförhållanden och säsong, vilket gör att du förbrukar upp till 90% mindre vatten än när du vattnar med slang. EcoAqua drivs av solenergi och är enkelt att installera till din vattenbehållare.

Systemet vattnar lite och ofta under dagen för att hålla jorden ständigt fuktig, och under natten ingenting alls eftersom växterna är i mindre behov av vatten då. Beroende på hur stor trädgård du har kan du välja mellan 12 droppmunstycken (modellen S12) och 24 droppmunstycken (modellen S24). Du kan sätta den både på gräsmattan, i rabatter eller i dina blomkrukor.
Så här fungerar EcoAquas automatiska droppbevattning:

Vill du läsa mer om EcoAqua? Klicka här!

Om GreenLine

GreenLine erbjuder kvalitetsprodukter för dig som vill ha en naturlig trädgård i balans, med minimal påverkan på miljön. Med komposter från GreenLine tar du tillvara på trädgårdens restprodukter och återför sedan naturlig näring till blommor, gräs och köksväxter. Ogräs bekämpar vi med hänsyn till miljön. Likaså med vårt rengöringsprogram för trall och sten använder vi produkter och råvaror hämtade från naturen – en ren och trygg omtanke om miljö.
Sätt din trädgård i första rummet med GreenLine – en grönare väg, helt enkelt!

Läs mer om GreenLines produkter här!

Scroll to Top