Skapa en hållbar och klimatsmart uteplats – expertens bästa tips

Satsa på en tidlös stil, välj bra kvalitet, och – framför allt – ta hand om möblerna. Så här kan du tänka hållbart även när det gäller uteplatsen.

Numera har väl de flesta av oss ganska bra koll på miljön vad gäller exempelvis mat och resor. Det är relativt enkelt att välja ekologiskt i mataffären, och det går att klimatkompensera sin flygresa. Men det är kanske inte lika enkelt att göra hållbara val vad gäller inredning, och särskilt inredningen till uteplatsen.

Grythyttans fåtölj ”A2” ritades av Artur Lindqvist till Stockholmsutställningen 1930, och tillhör företagets klassikerserie. För den som vill öka livslängden på sina gamla stolar och bord gör Grythyttan renoveringssatser med trädelar i obehandlad furu, ek eller teak. Nypris för stol ”A2” ca 4 930 kr.

Inredningsarkitekten Trond Ramsøskar har lång erfarenhet av att jobba med inriktning på miljö och hållbarhet. Här är hans bästa tips för grönare val utomhus:

1. Köp hellre få men dyra möbler i stället för många billiga. Det lönar sig i längden, både ekonomiskt och miljömässigt. Tänk också på att utemöbler är säsongsvaror, du kan spara en hel del pengar på att köpa möbler sent på sommaren.  

2. Bestäm dig för en tidlös stil och håll fast vid den. Välj också utemöbler som matchar varandra. Undvik trendmöbler som du tröttnar på snabbt, och låt bli impulsköp!

Romantiska hängstolen ”Path Nest” är tillverkad i pet-garn som spunnits av återvunna plastflaskor och har en stomme i FSC-märkt merantiträ. Materialet ska tåla tuffa förhållanden som regn och vind, och passar därför bra utomhus. Br 100 cm, h 200 cm, ca 1 500 kr, Ferm Living.
”The Ocean Collection” formgavs ursprungligen av Nanna och Jørgen Ditzel 1955, men fick för några år sedan nytt liv när den gjordes i återvunnen plast från havet och med underrede i delvis återvunnen metall. Finns i sandfärg och svart – och numera också i grönt från plast som återvunnits från Carlsbergs ölbryggeri. Pris, matstol från ca 3 000 kr, matbord från ca 7 500 kr, Mater.
Danska Mandalay samarbetar med miljöorganisationen Trees4Trees, som jobbar med att återplantera skog, och den som köper en möbel får veta precis var träet kommer ifrån. Trädgårdsmöblerna ”Marguerit” är tillverkade av hållbar teak och pulverlackerad aluminium. Stol, br 60 cm, dj 41 cm, h 83 cm, 2 375 kr, bord, diam 120 cm h 72 cm. Mer info: kontakt@mandalay.dk.

3. Välj material av hög kvalitet som tål att användas. Tänk på var möblerna ska stå: Under tak på terrassen, eller utsatta för vind och regn i trädgården?

4. Tänk på att vädret sliter på utemöbler. Trä behöver kanske oljas, och textilier bör inte glömmas ute i regnet. Utemöbler bör inte stå utomhus under vintern. Tvätta av dem innan du ställer in dem på hösten, och olja gärna skruvar och fästen när du ställer ut dem igen – då har du glädje av möblerna i många år. 

”Cura Oil Nature Outdoor” är framtagen för att underhålla möbler i träslag som teak, ceder, körsbär och mahogny. Oljan gör träet något mörkare och skyddar mot smuts, vatten och fett, 189 kr, Skagerak.
Skageraks klassiska möbelserie ”Drachmann” i FSC-märkt teak blir aldrig omodern. I år fyller den 40 år och det firar företaget med att lansera sittkuddar
i Oeko-Tex-märkt, tålig utetextil. Fåtölj, br 73 cm, dj 58 cm, h 86 cm, 7 995 kr. Sittkudde, 65 x 51 x 5 cm, 2 295 kr.
Som den mjukaste ull känns de mönstrade mattorna och kuddarna från brittiska William Yeoward. De är handvävda i 100 procent återvunnen pet, finns i flera olika storlekar och färger och funkar lika bra ute som inne. Hållbar lyx när den är som bäst. Matta ”Santa Cruz Denim outdoor”, 200 x 300 cm, ca 12 500 kr, kudde ”Clara Denim outdoor”, 60 x 60 cm, ca 1 725 kr, kudde ”Chiquito Denim outdoor”, 40 x 60 cm, ca 1 425 kr.

5. Satsa på återvinning! Putsa upp dina egna möbler eller köp begagnat. Om du väljer att köpa nytt, se till så att dina gamla möbler kommer till nytta.

Utestolen ”Rely HW70” är tillverkad i återvunnen polypropenplast med underrede i pulverlackerat aluminium och har ett litet dräneringshål i sitsen för att regnvattnet ska rinna bort. Br 47 cm, dj 55 cm, h 82 cm, 2 280 kr. Kafébord ”Rely ATD5”, i pulverlackerat stål och laminat, diam 65 cm, h 74 cm, 5 715 kr, allt från &Tradition.
Finska Westanqvarns trädgårdsmöbler är lokalt tillverkade i senvuxen, kvistfri furu och handmålade med linoljefärg. Kollektionen ”Solbacka”, med inspiration från 1920-talet, finns nu nya färgen ”Thottgrön” – en klassiskt grön kulör, perfekt för torpets utemöbler. Prisexempel, trädgårdsstol från 2 650 kr, karmstol från 2 950 kr, bord från 4 450 kr.
Chhatwal & Jonssons kuddar i slitstark, vattentålig bomull med fyllning i polyester kan användas både inne och ute. Finns i olika storlekar, färger och mönster, pris från 650 kr, Royal Design.

Tänk på det här

Klimatavtryck

Produktionsmetoder, material, tillverkningsland, transport m m. Undvik miljöfarliga material, långa transporter och onödigt emballage. Läs produktblad och bruks­anvisningar för att få mer information.

Materialens kvalitet

Hur robusta är de, och hur lång livstid kan de förväntas ha?

Underhåll

Hur kan man se till att prylarna får maximal livstid?

Stil

Är möblerna tidlösa, eller kommer de att kännas omoderna om några år?

Återvinning och hållbarhet

Hur bidrar du själv bäst till att undvika slit och släng?

Rulla till toppen