12 somriga och kreativa gör det själv-tips

Gör en botanisk vägg, fixa ny förvaring eller piffa upp en gammal möbel. Här är inspiration för att göra det lite extra ombonat hemma eller i sommarstugan.

1. Väggförvaring på terrassen

Väggarna i uterummet eller på terrassen är ofta bara tomma ytor, och får sällan lika mycket uppmärksamhet som väggarna inomhus. Men så behöver det ju inte
alls vara. Här har till exempel gamla skåp och trälådor gjorts om till fin och praktisk förvaring för sådant man behöver i sommarköket.

2. Vitrinskåp för kopparna

Det här skåpet är gjort av ett gammalt spröjsat fönster med karm som har satts fast på en träram. I och med att skåpet inte har något bakstycke vilar de vitmålade hyllplanen på små lister som har satts fast på ramens sidor. Men det enklaste är förstås att försöka hitta ett skåp med samma mått som fönstret, och sedan byta ut dörren.

3. Från golv till skrivbord

Ett smalt vägghängt skrivbord är perfekt i ett litet arbetsrum eller barnrum. Här har gamla golvbrädor, som ändå skulle slängas, skruvats ihop till ett skrivbord. Den vita kantbrädan ramar in det mörkare träet och framhäver de gamla brädornas patina på ett fint sätt.

4. Dold förvaring i sovrummet

I små sovrum kan det vara svårt att få plats med skåp, särskilt om sängen är stor. En elegant lösning är att bygga en extra vägg bakom sängen. Bakom väggen finns det plats för både hyllor och en klädstång.

5. Botanisk bildvägg

Pressa blommor och blad i en växtpress och gör små tavlor med olika ramar och på vit bakgrund. Låt tavlorna fylla en hel vägg, gärna runt en dörr­öppning, där det inte bukar sitta tavlor i vanliga fall.

6. Barskåp i en gammal sekretär

Sekretärer är lite klumpiga och svåranvända möbler och därför kan man ofta hitta dem på loppisar och i återvinningsbutiker. Men med lite färg och rottingväv blir den gamla sekretären en fantastisk möbel för förvaring. Och med utfälld klaff är den ett perfekt barskåp.

7. På grön kvist

För den som gillar den rustika stilen i sommarhuset är en björkgren perfekt som klädstång. Om det inte går att skruva upp den mellan två väggar kan den också hängas från taket i ett par krokar.

8. Ribbor i rad

En ribbvägg i trä gör sovrummet mysigare och har dessutom en ljuddämpande effekt. Ribborna kan sättas över hela väggen eller bara på en del, och kan betsas
i önskad nyans – gärna en lite mörkare, för en intim känsla. 

9. Social soffa

Det är trevligt att ha någon att prata med när man lagar mat, och om det finns utrymme är det smart att planera in en liten sittplats i köket redan från början. Pricken över i är ryggkudden som har fått tre stroppar påsydda, så att den kan hängas upp på knoppbrädan på väggen.

10. Vitrinskåp i sommarfärger

Det finns otroligt många vitrinskåp i furu från 70- och 80-talen som bara väntar på att få nytt liv med hjälp av färg, och kanske en ny baksida. När du målar skåpet
i samma färg som bröstpanelen, som här, så smälter det in i rummet på ett fint sätt. Den blågrå färgen har färgkod NCS S 3005-B20G, och den röda har NCS S 3040-Y80R.

11. Hängare i hörn

Sätt hängaren ända in i hörnet för en snygg visuell effekt. Det är enkelt att göra en egen hängare av bräder som målas i önskad färg och skruvas upp på väggen. Sätt sedan olika sorters krokar på brädorna, här har metallkrokar blandats med små grenstumpar för att understryka sommarstugekänslan.

12. Liten myshörna

Här har plywoodskivor använts för att dela av och skapa en läshörna i ett gästrum. Men idén funkar även för att exempelvis bygga en liten undanskymd plats i barnrummet, där man kan vara i fred för föräldrar och syskon en stund. Den extra förvaringen under blir en bonus.

Rulla till toppen