Uppdatera utomhusdetaljerna med rätt kulörer –så lyckas du!

Förvandla ytterdörren, utemöblerna eller altanen med nya kulörer i sommar – och få ett nytt och förbättrat helhetsintryck på köpet. Detaljerna gör mer för helheten än du kanske tror.

Vill du fräscha upp med färg utan att behöva måla om hela huset? Då är det detaljerna du ska satsa på. Att lägga lite extra energi på just detaljerna gör nämligen stor skillnad för helheten – ofta kan det räcka med en ny kulör på ytterdörren, utemöblerna eller altanen för att uppnå ett fräschare helhetsintryck. En annan fördel är att det inte krävs lika mycket tankearbete – detaljerna går ofta snabbt och enkelt att måla om ifall det inte skulle kännas helt rätt.

– Var inte rädd för att ta ut svängarna och skapa färgfyllda blickfång när du färgsätter detaljerna, säger Kristina Tunegård, Brand Manager på Jotun.

Hitta kulörer som passar ihop 

För den som behöver hjälp på traven finns Jotuns färgkarta där man enkelt kan ta reda på vilka kulörer som passar ihop.

 – Färgkartan är ett bra färgsättningsverktyg där vi ger råd om vilka kulörer som passar ihop på alla delar av huset, säger Kristina Tunegård.

   Men det handlar inte bara om vilken kulör du väljer – även kvalitet på färgen spelar in för att få ett så bra resultat som möjligt. Här finns till exempel specialfärgen DEMIDEKK Infinity Details, som är speciellt anpassad för just detaljerna och DEMIDEKK Terrasslasyr, som är framtagen med altanen i åtanke.

Detaljkulören JOTUN 20118 Amber Red passar bra till vita, beigea och gyllene gråa huvudkulörer. Fasad i JOTUN 1939 Sandbeige och altan i JOTUN 90028 Skuggbrun.
Förändra enkelt genom att måla om en möbel. Pall målad med kulören JOTUN 0396 Wasablå. Terrass och insynsskydd laserad i kulören JOTUN 90029 Naturligt Silvergrå.

Utgå från fasaden

För att hitta rätt kulör till detaljerna är det viktigt att först ta reda på vilka kulörer huset är målat med. Till en grön fasad kan det passa bra med en ljusare eller mörkare nyans av fasadfärgen på detaljer medan en gul huvudkulör kan passa bra tillsammans med vitt eller grått. Även gråaktiga och gyllene vittoner är vackra tillsammans med en grön fasad. Tänk även på att provmåla för att se hur kulören upplevs under dygnet. Trots det ska man inte vara rädd för att göra mer vågade färgval, menar Kristina Tunegård.

– Man ska alltid ta kulören på huset i beaktande, eftersom fasaden är en så stor yta så styr den kulören mycket. Men man kan göra djärvare val på detaljerna, var inte rädd för att måla om dörr eller utemöbel i en mer färgstark kulör. Detaljer är lätta att måla om!

DEMIDEKK fyller 50 år i år – vad är hemligheten bakom succén?
– Ända sedan 1972 har DEMIDEKK skyddat svenska trähus. Vi har hela tiden utvecklat och gjort våra produkter ännu bättre. När vi utvecklar nya produkter testar vi dem noga och vi har flera teststationer i Norge och runt om i världen. För oss är det viktigt att huset är skyddat och håller sig vackert länge

Var inte rädd för att ta ut svängarna när det kommer till detaljerna. Dörr i kulören JOTUN 20118 Amber Red, fasad i JOTUN 10478 Skuggvit och terass i JOTUN 9073 Skimmergrå.

3 steg till en vackrare ytterdörr

1. Tvätta dörren med JOTUN 3-i-1 Kraftvask och mögeldesinfektion.

2. För bra vidhäftning av färgen, slipa med sandpapper. Skrapa bort lös färg och ojämnheter. Torka av med en mikrofiberduk. Om du slipar eller skrapar ner till bart trä, applicera VISIR Oljegrunning före målning.

3. Måla två strykningar med DEMIDEKK Infinity Details. Använd en fördrivare för en slät yta.

Smarta färgval

DEMIDEKK Infinity Details

Perfekt till fönster och husets detaljer. Den är självrengörande, har en snabb torktid och är regnsäker efter bara en timme. Detaljerna ser dessutom nymålade ut länge.*

DEMIDEKK Terrasslasyr

Passar för altanen då den hämmar beväxning och motverkar sprickbildning. Den har lång hållbarhet med bara en strykning och torkar snabbt. Finns i många kulörer.

DEMIDEKK Infinity

Jotuns bästa färg till huset som ger överlägsen glans- och kulörhållbarhet. Den är självrengörande, skyddar huset och gör att det ser nymålat ut länge.*

*DEMIDEKK Infinity och Infinity Details håller längst av alla Demidekks utomhusfärger.

6 huvudkulörer – och detaljkulörerna som passar till

Jotun 9918 Klassisk vitt

Detaljkulörer som passar till: Jotun 8025 Skodde och Jotun 1877 Vallmofrö

Jotun 1973 Antikgrå

Detaljer som passar till: Jotun 1024 Tidlös och Jotun 1462 Grå Skiffer

Jotun 7653 Stockholmsgrön  

Detaljkulörer som passar till: Jotun 1024 Tidlös och Jotun 7053 Lärdal

Jotun 10168 Muted Yellow

Detaljer: Jotun 1284 Svolvär och Jotun 0734 Brunsvart

Jotun 1274 Frostig

Detaljkulörer som passar till: Jotun 1624 Lätthet och Jotun 1462 Grå Skiffer

Jotun 0042 Vildvin

Detaljkulörer som passar till: Jotun 1939 Sandbeige och Jotun 0546 Vika

Läs mer på jotun.se

Scroll to Top