Duka fint till midsommar – 8 olika stilar

Somrig pastell, klassiskt blåvitt eller avskalat och elegant. Är du på jakt efter inspiration till midsommardukningen? Här bjuder vi på dukningsidéer i 8 olika stilar.

Sommarens största högtid är snart här och med den flera tillfällen att duka upp till fest och goda måltider. För den som letar efter ny inspiration för det dukade bordet finns det många idéer att spana in. Här visar vi hur du kan duka fint till midsommar – i 8 olika stilar.

Duka fint till midsommar – 8 olika stilar:

1. Somrig pastell

Fira sommarens största högtid genom att duka med somriga, men något dämpade, pasteller. Matcha dina pastellfärgade tallrikar och skålar med en vacker naturfärgad linneduk. Du kan även lägga en löpare ovanpå linneduken i samma nyans som porslinet för att binda ihop dukningen på ett fint sätt.

Foto Pottery Jo
Foto Rosenthal

2. Ljust och skandinaviskt

Jordnära, ljusa nyanser och naturmateria ramar in den skandinaviska dukningsstilen. Kombinera stilrena tallrikar med färgade glas och bestick i silver eller koppar.

Foto Rörstrand
Foto Rosenthal

3. Romantiska influenser

Vill du duka romantiskt på midsommarafton? Då är mönstrat porslin tillsammans med vackra glas och snittblommor detaljer att satsa på.

Foto Fyrklövern
Foto Rosenthal

4. Avskalad elegans

En stilren mer minimalistisk dukning är tidlös och har du redan vita tallrikar hemma räcker det med att uppdatera dukningen med små detaljer – som servetter och blommor. Även det du häller i glasen och serverar på tallrikarna blir som färgfyllda detaljer till dukningen.

Foto Iittala
Foto Mateus

5. Klassisk blåskala

Om du vill duka i klassisk midsommaranda är blåvitt porslin en perfekt grund. Addera traditionella detaljer som björkris och blomkransar för en fin och klassisk dukningsstil.

Foto Rörstrand
Foto Rörstrand

6. Rustikt

Det finns inget som säger att midsommardukningen inte kan gå i mörkare kulörer och material. En mer rustik dukning skapar du enkelt med en mörkt grön eller blå duk, skärbrädor i trä och porslin i svartvitt, grönt eller brunt.

Foto Rörstrand
Foto Pottery Jo

7. Nyanser av grönt

Grönt hör verkligen sommaren till och passar minst lika bra på det dukade bordet. Låt färgen bli temat för midsommardukningen och satsa på allt från tallrikar till glas i den somriga kulören, eller bryt av med porslin i vitt eller beige.

Foto Mateus
Foto Granit

8. Blommor i fokus

Är det någon gång du ska maximera antalet blommor på bordet så är det på midsommarafton! Skapa en blomsteräng av dina favoritblommor mitt på bordet eller placera ut mindre vaser på olika platser bordet.

Foto Royal Copenhagen
Foto Mateus
Rulla till toppen