Slipp skadedjur i trädgården – 5 tips

Äntligen trädgårdstider! Vi sår blommor, odlar grönsaker och fixar i rabatterna. Men lika underbart som det är att påta, lika tråkigt är det när man hittar skadedjur på växterna. Så här håller du dem borta!

1. Var rädd om de snälla insekterna

För det första får du inte glömma att det är långt ifrån alla småkryp som är dåliga för växterna – tvärtom. I en trädgård med många insekter hålls en stor del av skadedjuren borta helt naturligt. Nyckelpigor är till exempel bladlössens värsta fiende, så hittar du nyckelpigor i trädgården ska du vara rädd om dem. Om möjligt kan du dessutom testa att placera dem på en växt som angripits av bladlöss – det blir rena rama smörgåsbordet för nyckelpigan!

2. Rensa inte för mycket

För att locka till sig insekter och pollinerare behöver du olika blommor och växter, platser för insekterna att dricka på och någonstans där de kan bo som i rishögar, stubbar eller liknande. Rensa därför inte för noga i trädgården och låt gärna en del av trädgården växa fritt!

3. Täck över växterna

För att skydda växter från ovälkomna gäster kan du täcka dem med exempelvis en fiberduk. Dessutom skyddar det växterna från starkt solljus och vind!

4. Häng ut otvättad ull

Har du ofta besök av hungriga rådjur eller harar som äter tulpaner eller andra av dina blommor? Testa det gamla knepet att hänga ut otvättad ull i träd och buskar på tomten. Lukten sägs hålla djuren borta så att du får ha dina blommor ifred.

5. Använd en bra produkt

Idag finns det bra produkter att använda för att bekämpa skadedjur, som Neudorffs Skadedjurs Effekt, en såpaprodukt uppbyggd av kaliumsalter från naturliga fettsyror. Den bekämpar både bladlöss, vita flygare och spinnkvalster.  Produkten kan användas både inom- och utomhus. Sprayen är färdig att användas som den är och du kan använda den när som helst på dagen, men är det vita flygare du vill bekämpa bör du spraya tidigt på morgonen, medan insekterna fortfarande befinner sig i vila. För att få bäst effekt ska du spraya hela bladverket – och glöm inte bladens undersida!
Läs mer om produkten här!

Använd växtskyddsmedel med försiktighet. Läs alltid etiketten och produktinformationen före användning.

Om Neudorff 
Neudorff är världsledande när det gäller naturliga produkter för en levande trädgård. Företaget fokuserar på hobbyodlarens behov i första hand. Med ekologi och hållbarhetstanken ständigt närvarande, producerar det anrika familjeföretaget allt från naturligt gödsel till bekämpningsmedel mot myror.
Läs mer på Neudorffs hemsida här!

Rulla till toppen