Ljusa färger och fina antikfynd i Skånegården

Med ljusa färger och charmiga antikfynd har Maria Green skapat en riktig lantdröm i Skånegården. Men allra bäst mår hon utomhus, bland blomprakt och odlingar i den grönskande trädgården.

På fagra Österlen, där luften liksom känns högre och himlen större, har Maria Green sitt eget paradis. Här har hon funnit sig själv och skapat ett härligt lantligt hem och en sagolik trädgård med prunkande rabatter, knastrande grusgångar och ett växthus med plats för odling och umgänge. 

Det vitputsade huset är från 1940-talet och kom i Marias ägo vintern 2017. Hon hade då tidvis bott på Österlen under somrarna, och helt förälskat sig i naturen och platsen. Ju mer hon rotade sig, desto svårare blev det att åka tillbaka till Stockholm. Så småningom, efter en del turer i livet och en separation, bestämde sig Maria för att återvända till Österlen för gott.

– Jag började leta efter ett permanent boende och drömde om en kringbyggd gård, säger hon. Det skulle vara en Skånelänga med halmtak, stockrosor invid husknuten och omgärdad av en vacker trädgård. 

En gedigen mur förbinder huset med gästhuset och skapar ett spännande blickfång med dörren på glänt in till trädgården. Gästhuset är nybyggt i gammaldags stil för att harmoniera med boningshuset och omgivningarna. Här bor gärna barn och vänner när de kommer och hälsar på. Maria hyr även ut gästhuset.
Maria har inrett rummen i naturfärger och i samma färgskala då hon trivs bäst med en inredning som smälter samman och ger ett visuellt lugn. Det laserade trätaket skapar värme ihop med det ljusa trägolvet. Maria är också riktigt förtjust i de svarta skinn­fåtöljerna som hon hittade på Blocket. De är både snygga och sköna att sitta i tycker hon.
Här bor: Maria Green med Gaia, en labradoodle. Jobbar som: Trädgårdsmästare, blomsterkreatör, pianopedagog, operasångerska – och lite poet. Instagram: @ebbaochmia
Huset: Från 1940-talet, på 125 kvm med nybyggt gästhus som Maria även hyr ut.
Maria har hängt upp en hängmatta där hon och hunden Gaia gärna sover middag.

Men tiden gick och drömhuset dök inte upp. Just som hon trodde att planerna helt skulle gå om intet och hon skulle tvingas åka tillbaka, dök huset med stort H upp i sista sekund, och en kall januaridag fick hon nycklarna i sin hand.

Huset var i gott skick och nyligen renoverat på smakfullt vis. Tidigare ägare hade lagt ner sin själ i en varsam restaurering, trogen originalstilen. Planlösningen hade öppnats så att ljuset fick vandra fritt mellan rummen på bottenplan och en vinterbonad veranda hade byggts med rustikt tegelgolv, precis som i köket och i hallen. På övre plan hade man öppnat upp i nock och målat vitt, i det rum som Maria nu använder som sovrum. Alla golv var slipade och behandlade så att träet inte skulle gulna över tid. 

– Köket var egentligen det enda rum som jag kände att jag ville förändra, säger Maria. Det kändes lite för trångt och otympligt. Jag tog bort en stor köksö för att skapa rymd och ett bättre flöde. Och så fick luckorna ny grågrön färg och nya knoppar.

Verandan har samma slags tegelgolv som köket. Här gillar Maria att äta frukost och kura skymning med ljus och kvällste.
Från hallen ser man in i lantköket.
Det enda rum som Maria förändrade var det lantliga och vackra köket. Köksluckorna fått ny färg och nya knoppar. De öppna hyllorna skapar ett levande och luftigt intryck. Köksbordet kommer från en lokal loppis.
Köksbordet kommer från en lokal loppis. Det stod där en vinterdag, smutsigt och blött. Men när Maria skrubbat det med såpa och fått in det i köket, där hon oljade in det, blev det så vackert. Hennes pappa har gjort en iläggsskiva till det, så nu kan många få plats. Blommor från trädgården i små flaskor bildar ett somrigt blickfång.

Omgörning av trädgården  

Men om huset inte behövde göras vid nämnvärt så blev det annat med trädgården. Stora stenar har tagits bort och prunkande rabatter har anlagts som blommar under hela säsongen. I odlingslådorna trängs örter och grönt. Maria har också fällt träd som stod för nära huset och riskerade att välta över det i Skåneblåsten. Vissa träd som skymde den fina utsikten över fält och solnedgång togs också ner. 

Planlösningen på bottenplan är öppen och ljus. Mitt emellan rummen finns en vacker eldstad som är som ett smycke för rummet.
Intill gästhusets fasad har Maria arrangerat en mysig sitthörna med fransk atmosfär.
Invid muren trivs både människor och växter, särskilt den vackra rosen som fanns här när Maria flyttade in. Hon är ingen rosmänniska, menar hon: ”Kanske är de för perfekta för mig. Men det är en buskros och den brukar remontera och blomma rikligt två gånger varje år. Den tycker nog mycket om det skyddade läget mot muren.”
I växthuset finns plats för både middagar och odling.
Trädgården som omger huset är indelad som i rum. Knastrigt grus avlöses av rabatter och odlingar. 

Det första besökaren möts av i dag är den stiligt grusade gårdsplanen, med lågväxande häckar som skapar liv runt gruset. En gedigen mur håller samman boningshuset och det lite mindre huset som används som gäststuga. Dörren i muren leder vidare in i Marias ”hemliga” oas. Här har hon skapat något av en Medelhavsvärld med en antik drickbrunn på väggen och en sittgrupp under träden som påminner om kaféer under sydfranska plataner. Intill muren stortrivs både människa och växter. 

Maria gillar enkelhet i inredningen och mixar gärna gammalt och nytt. Blommor är också alltid närvarande.Bordet som vasen står på är från en loppis. Tavlan ovanför kommer från hennes föräldrahem.
En gammal rostig plåt har blivit en vacker installation bakom den stilrena drinkvagnen.
Grönsaker och örter odlar Maria i pallkragar staplade på höjden.

Det inbjudande temat går igen i resten av trädgården, som har sittplatser i alla väderstreck. Det finns skugga under de gamla knotiga fruktträden, full sol på terrassen och ett orangeri att dra sig tillbaka till på kvällen för skydd mot mygg, regn och blåst. Allt känns genomtänkt utan att bli stelt och för organiserat. Kanske är det Marias poetiska ådra som påverkat, i samverkan med hennes praktiska kunskaper inom trädgård. Maria är utbildad trädgårdsmästare och blomsterkreatör och älskar att skapa och vara kreativ även inom andra områden. Hon skriver gärna poesi och har tidigare haft en karriär som operasångerska och pianopedagog. 

– Här kan jag skapa fritt, säger Maria. Att göra något med händerna är ett starkt behov, utan min trädgård skulle jag inte stå ut. Jag landar här, i tystnaden och lugnet. 

Under snedtaket har Maria arrangerat en klädförvaring med hjälp av väggfasta tygkorgar och en knopplist.
Marias sovrum har tak upp till nock och andas en sommarlätt, sakral känsla. Här råder lugn och ro, en plats där Maria endast sover och yogar.
I fönstret vid den vitmålade trappan har Maria satt upp en kafégardin för en sommarlätt och romantisk känsla. I vasen på den antika byrån finns rosor från trädgården.

Maria odlar massor av grönsaker, kryddor och sommarblommor. I år har hon kunnat njuta av att plocka stora fång snittblommor varje dag och göra buketter både till sig själv, sina vänner – och för jobbsammanhang. 

– Jag har funderat på att utöka min odling, så man ska kunna komma hit på självplock. Vi får se hur det blir med det, men jag skulle vilja dela med mig av min lycka.

Hon fortsätter:

– Jag älskar att bo här på Österlen. Det finns ett slags frihet här som jag inte har upplevt någon annanstans.

Rulla till toppen