Karin möter: designern Tricia Guild

Blommor och växter är grunden i Tricia Guilds skapande. Här berättar hon om sin känsla för naturen.

Tricia Guild och hennes företag Designers Guild har i över 50 år färglagt och piggat upp hem i och utanför Storbritannien med sina inredningskollektioner. Det började med handtryckta textiler i början av 70-talet, men sedan dess har företaget utvecklats till att tillverka allt från textilier, tapeter och färg till mattor och möbler i väl valda nyanser och alltid med minst ett par frodiga blommönster i kollektionerna. 

Under åren har Tricia Guild också gjort ett antal uppskattade och inspirerande böcker och den senaste ”Moody Bloom”, fokuserar på blommor och växtlighet, hur mycket de betyder i inredningen och hur hon själv jobbar med att arrangera växter och blommor i sitt hem. Vi fick en intervju för att prata om blommor och deras betydelse.

I inledningen till ”Moody Bloom” berättar Tricia Guild om hur hon alltid inspirerats av naturen och hur viktigt det är att alltid ha en bukett blommor eller kanske bara en kvist i ett rum: ”Precis som en perfekt outfit aldrig är komplett utan en gnutta parfym eller ett smycke, är ett rum utan blommor, blad eller växter bara nästan fullkomligt. Bara nästan perfekt.” Att välja rätt växt eller blomma till ett rum är meditativt och glädjefyllt, menar Tricia Guild, och den största glädjen är att kunna ta in blommor som man själv har odlat och arrangera dem.

– Det är något speciellt och personligt med att använda hemodlade blommor. Man har en helt annan känsla inför att klippa, plocka, arrangera och vårda blommor och blad som man har lagt ner tid och möda på att odla, betonar hon.

Tricia Guild är grundare av Designers Guild och företagets creative director. På väggen den spektakulära blomster­tapeten ”Minakari Rosewood”.
Vinranka, naverlönn och avenbok tillsammans med lila allium

När väcktes ditt intresse för blommor och trädgård?

– Ett av mina allra första minnen är när jag fick vara med och arbeta i trädgården tillsammans med mina morföräldrar – de gav mig en liten bit av trädgården vid sitt hus och lät mig göra vad jag ville med den. Jag kommer ihåg hur jag sådde, rensade ogräs och vattnade. De hade en stor blåregnsbuske och jag minns hur jag tittade upp genom de underbara lila blommorna och såg den blå himlen ovanför. Det berörde mig på djupet och jag har alltid älskat blommor och att arbeta i trädgården.

Tricia Guild har tidigare berättat hur blåregnet i morföräldrarnas trädgård präglat henne och hennes känsla för färg och i synnerhet blått i alla nyanser. Hennes blick är ständigt öppen för nya och oväntade färgkombinationer och kärleken till blommorna är viktig när hon arbetar med färg.

Vad kan vi lära oss från naturen när det gäller att kombinera färger?

– Allt! Tänk bara på hur det gröna i blad och lövverk, stjälkar och gräs tycks framhäva alla andra färger på ett magiskt sätt. Tänk på hur starka rosa, orange, röda och gula toner passar så bra tillsammans. Om du tvekar – titta på naturen!

Fyra olika vita vaser och kannor med bland annat anemoner, ranunkler, pioner och avenbok.
De blommiga gardinerna följs upp med en bukett dahlior ’Café au Lait Rosé’ och ’Café au Lait’ och ormbunkar.

Hur arbetar du med blommor i din design?

– Jag plockar ofta blommor i trädgården och tar dem till studion på Designers Guild så att vi kan måla av dem. Vi försöker måla deras inneboende skönhet och varje stjälk och knopp är en gåva. Allt mitt arbete kommer från hjärtat.

Kan du beskriva känslan av att plocka blommor i din egen trädgård och ta in dem i huset?

Det finns ingenting som är mer magiskt och tillfreds­ställande än att välja vilka växter man vill odla, plantera dem, vårda dem och senare skörda dem. När jag är i mitt hus i Italien älskar jag att gå upp tidigt för att se vilka nya blommor och frukter som kommit – och vilka som är perfekt mogna eller utslagna. Att plocka blommor och skörda grönsaker och frukt är så lustfyllt – jag älskar det verkligen!

Dahlia är en av Tricia Guilds favoritblommor. Här den fina ’Ambition’ i närbild.

Vilka är dina bästa tips för att dekorera med färska blommor? 

– Håll det enkelt! Jag är verkligen inte ett fan av sådana där enorma buketter och tropiska blad som tryckts ner i behållare med oasis – för mig förminskar det blommornas inneboende skönhet. Jag föredrar att välja några få blommor eller strån och sätta dem i enkla vaser som låter deras egen magiska skönhet lysa. Då kan man verkligen studera dem och se hur de blommar och vissnar. Det ger en särskild koppling till växten och påminner oss om naturens underverk. 

Scroll to Top