Gammalt möter nytt i det luftiga drömhuset – kika in

Jenny och David bollade ritningar tills allt satt på rätt plats. Husdrömmen högt över Fryken i Torsby blev ett fantastiskt hem, med enorma sociala ytor och gott om plats för allt från barnens gymnastikövningar till fester och familjemys.

Flytten från Stockholm till Torsby var från början ett test. Jenny och David skulle se hur Jenny trivdes där David växt upp. 

– Redan då var vi sugna på en tomt med sjöutsikt, här uppe på det som kallas sjöplatån, men vi vågade inte satsa. I stället köpte vi ett annat hus och satte i gång att renovera, berättar Jenny Skilberg.

Under renoveringen var Jenny gravid med första barnet och startade samtidigt en vårdmottagning i Torsbys skidtunnel, där såväl motionärer som landslag från hela världen tränar under sommarsäsongen. Jenny, som är uppvuxen i Stockholm, fastnade mer och mer för Torsby.

– Det är lugnt och vackert och här finns inget livspussel, här lever vi bara. Jag jämför med vänner och min syster som har familj i Stockholm. De hinner inte äta middag tillsammans, här hinner vi både med en massa aktiviteter och att umgås. Jag bestämde mig för att Torsby är platsen där jag har mitt liv – och att Stockholm, det är min stad, säger hon.

Snart vågade Jenny och David slå till och köpa drömtomten med högt läge och panoramautsikt över Fryken. Redan då hade de skissat en hel del på ett hus. 

– Ena kvällen ritade jag, med linjal och blyerts, och nästa kväll var det Davids tur. Han tänkte väderstreck, ljusets vandring och placering av olika rum. Jag gick i gång mer på det visuella, vad man ville se på olika platser i huset och hur flödet mellan de olika rummen skulle fungera, förklarar Jenny. 

Skåpet har familjen tagit över från ett par vänner. Det rymmer familjespel och pyssel. Lampa ”Champinjon” från Titt in i Torsby.
Vardagsrummet är vilsamt och mysigt med lägre i tak än det stora öppna rummet intill. Bordet i teak bytte Jenny och David till sig från vänner. Ljuskronan från Orrefors var den första gemensamma möbeln Jennys föräldrar köpte och minner om barndomshemmets magiska ting. Liggfåtöljen är Le Corbusiers ”LC4”
och härbärgeras hos Skilbergs då mormor inte får plats med den hemma. ”Den går under namnet mormors stol här hemma.” Det runda fönstret slogs Jenny för när huset byggdes. Det var lång väntetid och dyrt i jämförelse med fyrkantiga fönster. ”Med alla raka linjer huset har behövdes en rundare form för att ge kontrast och en mjukare känsla.”
Den öppna spisen ritade Jenny och David tillsammans. David byggde den sedan med en kassett innerst och utanpå den brandskyddade skivor som spacklats. Spisen kan eldas från två håll, från matsalen och vardagsrummet som anas där bakom.
Det stora öppna rummet som rymmer kök, matplats, matsalsdel, öppen spis och trappa till övervåningen har hela 7,5 meter upp i nock. Vid matsalsbordet, som är ett slagbord från 1912, sitter man gärna länge i bekväma karmstolar från Mio. Mattan på golvet är en äkta orientalisk matta i ylle, inköpt från en grossist. En stor vägg är tapetserad med Stig Lindbergs ”Berså” ur Boråstapeters”Scandinavian designers II”. Färgskalan i huset är genomgående grå och gröna nyanser med inslag av trä.

Utsikt mot sjön

De praktiska detaljerna var också viktiga, till exempel en rejäl klädkammare i hallen, tvättnedkast från badrummet ner i tvättstugan och sällskapsytor nära köket, eftersom familjen ofta trängs på samma kvadratmetrar. Sjö­utsikten fick också styra mycket av planeringen, den är närvarande i alla sällskapsrum och flera sovrum. 

En viktig detalj var att de ville ha utsikt genom huset mot sjön direkt från entrén, så fönsterbilden i matsalen anpassades efter det. Loftgången på övervåningen är också en enda lång siktlinje; från badrummet ser man söderut genom hela huset och anar hur Fryken sträcker sig ända bort mot Sunne.

Här bor: Jenny och David Skilberg, barnen Isak, Otto och John, samt ponnyn Irma. Jobbar som: Jenny är kiropraktor och driver vårdmottagning. David är tv-producent och hantverkare. Huset: Tvåplanshus på 250 kvm, byggt 2015, i Torsby. Instagram: @vidfryken
När Jenny och David ritade huset utgick de från sjöutsikten som är när­varande i alla sällskapsrum och flera sovrum.
Husets gavel med pergolan och matplatsen. Pergolan gör platsen mysigare och ger rumslighet samt silar solljuset lite när det är riktigt soligt.
Altan i söderläge, denna plats kommer att bindas samman med den framtida poolen. Solsängar från Vida XL.

Till sist kändes ritningen perfekt. Då fick leverantören Dalahus göra konstruktionsritningen och sedan beställdes väggblocken som monterades på två dagar. 

– Precis innan vi skulle trycka på knappen för beställning av huset, vaknade David mitt i natten och tänkte att ”vi måste höja en av väggarna för att se vattnet från soffan på övervåningen”. Och ja, det visade sig ju stämma, så där blev en sista sekunden-ändring, säger Jenny och skrattar. 

För säkerhets skull tog de också en tur i korgen på en brandbil för att se hur utsikten skulle bli från husets övre våning. 

– Ja, det vågar man ju knappt berätta men David och hans bror jobbade för brandkåren på den tiden, så vi lånade brandbilen en kort stund, säger Jenny med ett leende.

När husets skal väl var rest och fönstren satt på plats tog David ledigt drygt ett halvår och snickrade resten. 

– Vi fick en snickare i julklapp av Davids mamma. Han hjälpte oss i två veckor, och han och David klickade så bra att de sedan fortsatte att jobba ihop, berättar Jenny.

– Nu har jag egen verksamhet som hantverkare under en del av året och under övrig tid åker jag runt i Sverige och världen som producent för direktsänd sport, fyller David i.

Köket är ”Bistro” från Ballingslöv i färgen ”Lindblomsgrön”. Till och med vid diskbänken är det utsikt mot sjön.
Köket med den magnifika takhöjden om 7,5 meter. Inte undra på att det behövdesen hel del tjocka gardiner för att dämpa ljud i det spatiösa rummet som går i ett med matsalsdelen.
Skåpet ropades in på auktion i Likenäs. Det var ett dödsbo efter två gamla systrar. Deras far hade en handelsbod som han låste efter sin sista arbetsdag och som inte öppnades igen förrän inför auktionen. I dag tycker Jenny att skåpet besjälar det nybyggda huset.
Matplatsen utomhus är placerad under en skyddande pergola. Men börjar det regna kan sällskapet ta skydd i rummet innanför.
Uterummet kallas det här rummet, fast det är isolerat och har golvvärme. Det används mest under våren då ljuset faller in vackert här och det är lite för kyligt att sitta ute på terrassen. Tapet ur Borås­tapeters kollektion ”Linen”.

Blandar gammalt och nytt

När familjen, som under byggtiden hade utökats med ännu en liten kille, flyttade in var huset långt ifrån färdigt.

– Det var som en stor gympasal. Stora, kala ytor och två små vildar som for omkring, säger Jenny.

Lösningen blev att börja inreda och föra in mjuka material. Det blev en stor matta på golvet och gardiner i scendraperityg, som Jenny sytt själv. Den väggfasta bokhyllan blev också en ljudabsorbent.

– Det är ju också lite trevligt att ha mormors gamla böcker där. När pynt har en funktion, då är jag nöjd, slår Jenny fast. 

 Stora sovrummet är mjukt och vilsamt med dubbelsäng från Tempur, familjeporträtt från Oaxen i Stockholms skärgård en julafton. Filt och överkast från Hemtex, taklampa ”Himmelsk” från Ikea. Matta från EM möbler.
Familjens badrum på övre våningen är rymligt med dubbla handfat, dusch och badkar. Här finns också en bastu. Kakel och klinker är granitkeramik. Valnötsdetaljer som locket på tvättnedkastet och plankan över badkaret är hyllplan från ”String”-serien.
Badrumsspeglar i valnötsfaner från Ikea. I den ena spegeln skymtar bastun som även den har utsikt över Fryken. Intill badrummet finns en altan där man kan pusta ut efter bastubadet. David har plattsatt både badrum och kök men de tog in hjälp för att lägga våtspärrar.

I övrigt har huset möblerats långsamt och var väldigt sparsmakat i flera år.

– Jag vill bara ha saker som har mening och syfte och som jag tycker om. 

Det gamla skåpet i köket ropades in på auktion innan huset ens var byggt, och det stora matbordet åkte David och Jenny hela vägen till Söderhamn för att hämta.

– Gamla saker ger själ när man har ett nytt hus. Det gamla skåpet är verkligen hjärtat här, förklarar Jenny.

Med tre killar i åldrarna fem till tio år är huset numera fyllt av bus, liv och själ. 

– Det är häftigt att ha ett rum där det kan övas gymnastik på en air track. Vårt första hus var vitt och fräscht men vi tröttnade på att bo som i en tandläkarmottagning. Det här huset är byggt för familjeliv, det är stort och tåligt och här finns plats för både kaos och familjemys.

– Det är hisnande vackert om morgonen när dimman ligger som ett lock över sjön och sedan spricker upp i takt med solen, avslutar Jenny.

Rulla till toppen