Ikea släpper kollektion med Marimekko – här är första mönstret!

En kollektion fylld av kontraster – inspirerad av den nordiska bastukulturen. Här är allt vi vet om det nya designsamarbetet mellan Ikea och Marimekko.

Nyligen släppte Ikea nyheten om att ett samarbete med det finska designföretaget Marimekko var i antågande. Som inspiration till kollektionen, som är planerad att släppas i mars 2023, står kärleken till den nordiska bastukulturen.

– Vi tittar på vårt nordiska designarv och en grundläggande del av vår kultur för att känna välbefinnande. Genom att kombinera Marimekkos långa historia av att skapa ikoniska mönster och Ikeas heminredningskunskap vill vi sprida elementen i denna kultur för att förbättra och skapa glädje i de många människornas vardag, säger Henrik Most, kreativ chef på Ikea.

Ikeas och Marimekkos nya kollektionn BASTUA är inspirerad av den nordiska bastukulturen.

I och med samarbetet blir det första gången som Marimekko formger mönster exklusivt för en kollektion tillsammans med ett annat varumärke.

– Ikea och Marimekko delar ett starkt nordiskt arv och ett demokratiskt synsätt på design, och båda varumärkena är engagerade i att skapa glädje i människors vardag. Vi valde tillsammans bastukulturen som utgångspunkt för den här kollektionen, inte bara på grund av Marimekkos finska rötter utan också även med anledning av att den återspeglar flera av de positiva aspekterna av den nordiska livsstilen – en bastu är vanligtvis en plats för att koppla av, njuta och vara sig själv, säger Rebekka Bay, kreativ chef för Marimekko.

Det blir första gången som Marimekko designar mönster för en kollektion tillsammans med ett annat varumärke.

Kontrastrik kollektion

Henrik Most, kreativ ledare på Ikea of Sweden, beskriver kollektionen beskrivs som kontrastrik där olika element får mötas – varmt och kallt, enkelt och djärvt, lekfullt och lugnt.

Hur skulle du beskriva den nya kollektionen?

– Det är en kollektion för många men inspirerad av en liten del av världen – Norden. BASTUA blir en kollektion baserad på nyckelelementen i den nordiska bastukulturen, full av glada motsättningar. Genom att samarbeta med Marimekko och kombinera deras långa historia av att göra ikoniska tryck och Ikeas kunskap om heminredning, vill vi sprida inslagen i denna kultur för att hjälpa till att förbättra och ge glädje i vardagen för många människor.

Ni har inspirerats av den nordiska bastukulturen – hur syns det i produkterna?

– Bastubad är en älskad aktivitet bland många människor som bor i Norden och en väsentlig del av rekreationen, särskilt för finländarna. Med samarbetet vill vi öppna dörrarna till den här kulturen, genom att göra det möjligt för våra kunder att ta hand om sig själva och få en nära anknytning till naturen.

Det första mönstret har en tydlig Marimekko-koppling och går i rosa, blått och grönt.

Kollektionen är planerad att lanseras i mars 2023 i Ikeas varuhus över hela världen.

Rulla till toppen