Så lyckas du med matlagning på stekhäll utomhus

Vill du kunna laga mat utomhus året runt? Satsa på en stekhäll! Här guidar Hällmark dig till ett lyckat resultat.

Drömmer du om att kunna laga mat i trädgården året runt? Då är en häll ett perfekt alternativ. Allt som behövs är tillgång till gasol eller eld – och fördelarna med att laga mat utomhus är många.

– En häll är praktisk och i princip outslitlig. Men utöver hällens mångsidighet så finns det flera fördelar med att laga mat utomhus. Du behöver inte bry dig om os och rök och kan dra på ordentligt för att få den rätta stekytan för att sedan snabbt sänka gaslågan och tillaga på lägre värme. Matvaror som kan sätta sig lite inomhus som till exempel friterad fisk är utmärkta att laga till utomhus. Vår egen favorit är fisktacos på pankofriterad abborre, säger Kalle Grahn, kommunikationsansvarig på Hällmark.

En häll passar även den som inte vill behöva fylla uteköket med en mängd kastruller och prylar. Det går nämligen att laga i stort sett all mat direkt på hällen. Till och med efterrätten – från våfflor till popcorn.

– Att göra barnen delaktiga i matlagningen är kul för alla. En popcorngryta direkt över elden, där barnen ser kornen poppa är garanterat en humörhöjare. För att inte tala om nygräddade våfflor. Ett bra tips är att även testa förrättsvåfflor, med exempelvis löjrom och andra tillbehör. Det går finfint att grädda över gaslågan till stekhällen om du inte vill göra upp en eld, säger Kalle Grahn.

Välj rätt häll

Att hitta rätt häll är A och O för ett lyckat resultat. Vill du kunna laga mat till stora sällskap är en större häll att föredra medan en mindre häll räcker för en familj på fyra personer. Men det finns även andra praktiska detaljer att ha i åtanke. Mindre hällar är på grund av det begränsade djupet, mindre lämpliga för rätter som ska puttra längre som till exempel grytor. Stora hällar har den uppenbara fördelen att du kan servera många.
– Djupet på hällen gör det enklare att tillaga nudlar, ris och grytor som kräver lite vätska. På en stor häll kan du till och med laga olika saker samtidigt. Storleken ger dig också bättre möjligheter att temperera hällen lite olika beroende på vad som ska tillagas. Att transportera din häll är den uppenbara nackdelen som kommer med högre vikt och storlek, säger Kalle Grahn.

För den som vill laga mat i skog och mark finns dessutom små hällar med avtagbara ben som är enkla att ta med sig.

Hällmark står även bakom Sveriges mest sålda kaffepannor i rostfritt stål – hur gör man en riktigt god kopp kaffe?

– Det finns lika många sätt att tillaga kokkaffe som det finns ägare till kaffepannor. Men generellt funkar ett kaffemått per deciliter vatten fint. Koka upp ett par gånger och låt sumpen sjunka till botten och smaken sätta sig. Njut!

5 smarta tips för att lyckas med matlagning på häll

1. Se till att din häll är rengjord så att maten inte fastnar. Hetta upp lite vatten direkt i hällen och skrubba rent med stekspade och diskborste, använd inte diskmedel. Behövs en kraftigare rengöring så är en metallsvamp effektiv. Återfetta efter användning.

2. Använd matolja, rapsolja eller majsolja som klarar av höga stektemperaturer. Smör eller olivolja, som bränner enklare, kan tillsättas för smakens skull på slutet.

3. Använd rejäla verktyg i metall.

4. Var försiktig med att tillaga för stora mängder på en gång. Då riskerar maten att bli kokt hellre än stekt. Tillaga en lagom mängd och lägg åt sidan för varmhållning.

5. Generellt bör värmen vara hög på en häll för att få till en bra stekyta, men det varierar förstås med vilket livsmedel som tillagas. Med våra gasbrännare justeras värmen snabbt och enkelt. Tänk på att maten fortsätter att tillagas även på eftervärmen.

Om Hällmarks hällar

Hällmarks kolar-, jägarpannor och hällar upp till och med 48 centimeter är lämpliga för sällskap upp till 4 personer. Stekhäll 58 och Traktörhäll 51 är passar för 4–8 personer. Stekhäll 78 och Traktörhäll 70 passar för 8–15 personer. Den största hällen på 98 cm är lämplig för sällskap över 15 personer.

Läs mer på hallmark.nu

Rulla till toppen