10 inspirerande idéer för trädgården

Förvandla trädgården med en vacker pergola, ny belysning eller dekorsten. Här är 10 inspirerande projekt för trädgården!

Tiden att njuta av trädgården har precis börjat, och för den som vill ge trädgården eller uteplatsen det lilla extra finns det massor av roliga och spännande projekt att ta sig an. Vill du skapa en ny känsla i trädgården? Här tipsar vi om 10 små och stora inspirerande projekt!

1. Bygg en pergola

Förgyll trädgården med en vacker pergola! En pergola är ett perfekt sätt att skapa rum i trädgården och passar dessutom både små ooh stora trädgårdar. Låt en vacker klängerväxt slingra sig kring pergolan eller sätt upp stämningsfull belysning. Se hur du bygger en pergola här!

2. Dekorera med stenar

Skapa en dynamisk och vacker trädgård med hjälp av dekorsten som du placerar runt ett träd, i rabatten eller längs en gång. Eller gör ett ”golv” av sten i trädågården där du kan placera dina utemöbler – ett fint sätt att skapa rum i trädgården.

 Foto Malin Björkholm

3. Satsa på ett växthus

Ett växthus blir ett fint tillskott i trädgården, även om du inte vill odla i det. Ett växthus kan även fungera fint som uterum – perfekt när regnet öser ner utanför. Här är 13 inspirerande växthus!

Foto Classicum

4. Gör en utomhusspis

Bygg en egen utomhusspis med plats för öppen eld till terrassen genom att stapla små marktegel eller murstenar i en cirkel med flera lager på ena sidan och bara ett par lager på den andra. Tänk på att lägga plattor eller tegel i botten också, så att elden inte hamnar direkt på marken eller terrassen. Vill man känna sig extra säker kan man ställa ett lågt fyrfat inne i ”spisen”.

Foto Christina Kayser O.

5. Maxa uteplatsen med textilier

Det är lätt hänt att underskatta textiliernas betydelse på uteplatsen – men kuddar, mattor och plädar är perfekta kontrastskapare i trädgården som dessutom ger en fin rumskänsla.

Foto Michael Förster

6. Sätt upp en hängmatta

Har du två träd som står nära varandra i trädgården? Testa att sätta upp en hängmatta! Det är en enkel förändring i trädgården som är perfekt för lata sommardagar.

Foto Granit

7. Stora krukor i trädgården

Skapa en dynamisk trädgård med karaktär genom att välja stora krukor som du placerar vid entrén, uteplatsen eller i utvalda hörn av trädgården.

Foto Sofi Sykfont

8. Bygg en damm

Vem vill inte ha vattenblänk och porlande vatten i trädgården? Ett större projekt som verkligen ger stor effekt när det är klart. Se hur du anlägger en damm här!

Foto Sofi Sykfont

9. Installera stämningsfull belysning

Rätt belysning i trädgården är A och O för mysiga sommarkvällar – oavsett om du vill skapa rumslighet i trädgården eller bara tillföra en mysig atmosfär. Se hur du lyckas med utomhusbelysningen här!

Foto Granit

10. Skapa ett woodland

Förvandla en del av trädgården till ett magiskt ”woodland”, det vill säga ett skogsinspirerat parti i trädgården som ska efterlikna en glänta eller förädlad natur. Det skapar man bland annat med hjälp av både lövfällande växter och barrväxter. Inspireras av Karl Fredrik Gustafssons woodland här!

Ur boken ”Karl Fredrik. Mitt blomsterår på Österlen” av Karl Fredrik Gustafsson Foto Gabriella Dahlman Formgivning Ida Magntorn
Rulla till toppen