Luftigt och vackert – kika in i den arkitektprisade sommaridyllen

Maria Alexéns luftiga hus är byggt för middagar och samvaro. Men också för skrivande och ensamma månskensnätter. ”Skallen i Haverdal är en helt magisk plats”, säger Maria om sin arkitekturprisade villa.

Solstrålarna spelar i den stora blodbokens krona och på de råa plywoodväggarna i allrummet, de små sovhytterna, hallen och trappan. Överallt faller ljuset in och naturen kommer nära.

– Jag är lite av en ljusnörd och älskar hur ljuset från alla väderstreck letar sig in vid olika tider på dygnet och skapar olika känsla, säger Maria Alexén.

I hela sitt liv har Maria tillbringat sin lediga tid vid havet och på den evighetslånga stranden med höga sanddyner och öppen horisont. Här hyrde hennes familj länge en stuga som så småningom köptes loss. Vid ett generationsskifte för tio år sedan tog Maria över ägandet.

Som barn lekte hon ofta hemma hos sommar­kompisarna i den närliggande Anckerbyns atriumhus från femtiotalet, med enkel plywood i tak och väggar och direktutgång från alla rum. Minnena satt kvar när Maria och hennes dåvarande sambo Torbjörn insåg att den fuktskadade femtiotalsstugan måste ersättas av något nytt.

– Det nya huset skulle smygas in i naturen, åldras vackert och aldrig kännas daterat. Och så skulle det fånga upp ljuset på ett bra sätt. Det skulle bli ett hus som lirar med platsen!

Möjlighet att laga mat tillsammans och umgås i stora sällskap var ett annat krav.

– Vi har bott så trångt här i alla år, sovit på golv och i tält och diskat för hand, säger Maria och berättar om en längtan efter utrymme och bekvämlighet:

– Tanken var att skapa ett hus där familj och vänner kan träffas och umgås utan att behöva gå på varandra

Den gamla källaren efter den ursprungliga stugan förvandlades till pool. Bergvärmen håller vattnet på behagliga 27 grader, vilket inbjuder till kvällsdopp under stjärnhimlen långt fram i oktober.
Här bor: Maria Alexén med barnen Rasmus, Ebba och Klara. Jobbar som: Författare, varumärkesutvecklare, copywriter och delägare i byrån Alexén Avehall Advisory. Huset: Sommarhus i Haverdal, 150 kvm stort, byggt 2017–2018
Betongen på golvet är stålglättad men inte lackad eller behandlad på något annat sätt. ”Den är jätteskön att gå på och tål att man drar in sand från stranden. Efter hand som den får fläckar blir det som en akvarelleffekt”, säger Maria.
Terry O’Neills porträtt av Amy Winehouse kommer från The Photogallery i Halmstad, som drivs av Marias vän Nette Johansson. Fåtöljen är en gammal dansk trotjänare med ett par årtionden på nacken. På golvet ligger mattan ”Hjorthede” från Ikea.
”Vi har satsat på kvalitet, grejer ska hålla för att användas”, säger Maria, som lät sig övertalas till en exklusiv Gaggenauspis med extrabred häll och ugn av inredningsarkitekten Lotta Håkansson, som ritat köket. Blandare från Vola, vinkyl från Kitchenline.

Arkitekten Per Bornstein kopplades in på ett tidigt stadium för att hjälpa till att tolka, förfina och förverkliga idéerna. Maria formulerade en kreativ brief och bad Per utmana henne utifrån den. Den avskalade villan i vinkel med ljusinsläpp från alla håll, spännande linjer och råa material blev hans svar.

Ritningarna och bygglovet var klart redan 2016 men sedan dröjde det ett helt år innan Maria och Torbjörn hade hittat en byggfirma som kunde genomföra allt så som de ville. Att leda ett bygge på distans är inte lätt. Digitala pinboards på Pinterest var inte en arbetsinstruktion snickarna var vana att arbeta efter!

– Vi gjorde en supertydlig projektbeskrivning där vi samlade anvisningar kring material och detaljer rum för rum. Ett tips är att använda både text- och bildexempel för att se till att alla detaljer blir rätt från början, det blir som en karta för alla involverade hantverkare att utgå ifrån. Ett bra sätt att undvika missförstånd, säger Maria.

Sommaren 2018 var villan och det tillhörande Attefallshuset inflyttningsklara – och precis som de hade tänkt sig.

– Det är väldigt få saker jag hade gjort annorlunda i dag. Låt idéarbetet ta tid, tänk på huset som en helhet och håll fast vid den egna visionen, säger Maria.

Ett annat gott råd är att varva enkla, klassiska material med exklusiva. Det blir personligt och levande, och är ett smart sätt att utnyttja byggbudgeten.

– I badrummet har vi stora, specialimporterade keramik­plattor på golvet i kombination med enkelt 15-gånger-15-kakel på väggarna.

Den kombinerade arbetsbänken och bardisken täcks av Perstorpsplatta och en skiva i oljad ek. Det inbyggda vitrinskåpet är designat av Lotta Håkansson på GEM Studio, som har ritat kök och badrum.
 I bassängen i den extrabreda rostfria diskbänken trivs örtkryddorna ypperligt. Idén kommer från Lotta Håkansson.
Siktlinjen räcker från köket, genom vardagsrummet och ända in i stora sovrummet. Braskamin från Hwam, platsbyggda bokhyllor med bärlister från Norrgavel.
”Husets hjärta, mitt andrum.” Så säger Maria om hörnan med husets bästa utsikt på andra våningen. Här kan hon sitta i timtal oavsett årstid och timme på dygnet och bara titta ut.
Till och med trappan mellan våningarna är helt klädd i favoritmaterialet. ”Det är en 14 millimeters plywood av lite bättre kvalitet, helt obehandlad. Snickarna har gjort ett väldigt fint hantverk med passningen. Vi har bara skruvat upp den. Inga lister, inga ytskikt, inga måleriarbeten” säger Maria.
Samtliga rum på bottenvåningen har direktutgång till trädäcket och naturen, så även sovrummet. Sängkläderna kommer från AB Småland. Sängborden har hängt med från gamla stugan. Bärreporna är loppisfynd.

Gamla källaren blev pool

Även köket är speciellt, ritat av Marias kompis Lotta Håkansson, som arbetar som inredningsarkitekt och byggnadsingenjör och som har tänkt ut den ena lösningen fiffigare än den andra. Kyl och frys döljer sig i utdragbara lådor i underskåpen. Ett tryck på rundlarna på bardisken och laddstolparna med elkontakter och USB-uttag poppar upp. Bakom kranarna på diskbänken finns en försänkning där man kan låta sköljda salladsblad rinna av eller odla kryddörter att ha nära till hands.

Nu är det trädgårdens tur. Ett stort trädäck är redan på plats och den rivna sommarstugans källare har gjutits om till pool med turkosblå botten. Utmed pooldäcket har Maria pillat ner en lång rad solrosfrön. De vindtåliga sol­rosorna ska bilda en blommande vägg och skapa insynsskydd senare under sommaren.

– Med mycket gräs och växter inplockade från naturen runt om vill jag skapa en helhet som känns naturlig. Syrran är jättebra på trädgård och hjälper mig, liksom alla mina fina vänner här i Haverdal.

Sjögräsgrönt är skönt. Även i badrummet är varenda detalj väl genomtänkt. Alla blandare, både i stora huset och attefallaren, kommer från danska Vola. Färgerna varierar: grönt, mattsvart, grått, orange och rostfritt.
Ägarnas och arkitekten Per Bornsteins helhetstänk, materialval och praktiska lösningar ledde till att huset fick kommunens arkitekturpris, som delas ut för att öka intresset för arkitektur och stadsbyggnadsfrågor.
”Tidlöst och snyggt”, tycker Maria om standardkaklet i badrummet. Budgetvalet möjliggjorde samtidigt exklusivare kakel på golvet.

Fakta om huset

Planlösning

På bottenvåningen finns kök, allrum, master bedroom, badrum, tvättstuga och en ”hänghörna”. En trappa upp finns en liknande hörna, fem små sovhytter och toalett.

Fasad

Järnvitriolad med brädor i stående Norrlandsfuru sågade i tre olika bredder, som varvats slumpvis. Det ger de släta fasaderna liv och variation.

Yttertak

Sedumtak på Attefallshuset och enplansdelen av villan. Papptak på den höga delen.

Golv

Stålglättade betonggolv. På övervåningen såpskurad furu. Väggar och innertak: Obehandlad björkplywood.

Uppvärmning

Bergvärme till såväl pool som golvvärme i huset.

Utmärkelse

Huset fick 2019 Halmstad kommuns arkitekturpris med motiveringen ”Konsekvent utförd arkitektonisk helhet med vackra rums­samband där intressanta möten mellan material och en mängd praktiska lösningar förstärker upplevelsen och ger en känsla av rymd på liten yta.”

Rulla till toppen