Rustikt och romantiskt i radhuset – kika in

Med enkla medel, mycket fantasi och vackra loppisfynd har Ruta skapat ett personligt hem som familjen aldrig vill lämna. Men egentligen hade de bara tänkt bo ett kort tag i radhuset i Helsingborg.

Ibland kan livet ta en oväntad vändning. Som för Ruta Vitesson och sambon Magnus i Helsingborg, som sökte ett större boende eftersom de väntade tillökning. Drömlägenheten fann de högt upp i ett sekelskifteshus – utan hiss. Inte långt efter flytten föddes Mira, och efter ett par veckors konkande uppför trappor började paret fundera på om de hade gjort rätt val. 

De började lusläsa annonserna för att hitta något tillfälligt att bo i. Men inget lockade. Så ringde Magnus pappa och berättade om en radhusvisning utanför stan.

– Jag bestämde mig för att gå dit, säger Ruta. Men tyckte väl inte att det var något att hurra över.

Men här fanns plats för en växande familj och Ruta såg potentialen. Budgivningen gick fort, och Magnus, som var fast besluten att detta bara var något tillfälligt, såg huset först på tillträdesdagen.

Grönt bryter av fint mot en dukning i vitt, svart och grått.
Här bor: Ruta Vitesson och Magnus Wallin. Döttrarna Mira, 6 år, och Ella, 3 år. Jobbar som: Ruta är digital kreatör, Magnus är kock. Instagram: @rutavitesson
Huset: Ett radhus från 1990-talet utanför Helsingborg i västra Skåne.
Köksväggarna är målade med kalkfärg från Lauthentique.nl. Ovanpå lades ett lager skyddande tätningsmedel så de skulle tåla att torkas av med en våt trasa.Hyllorna är målade med mörkgrå bets och innehåller allt från loppisfynd och arvegods till nya bruksföremål.
Ruta är svag för gamla träskärbrädor och kan bara inte låta bli att slå till när hon stöter på dem.
Köket i radhuset var lite trist, tyckte Ruta och Magnus, men funkade bra till en början. Först förra året fick det en ansiktslyftning med nya luckor från Ikea. Vita kakelplattor ända upp till taket blev pricken över i och skapade en tuff och industriell look. Lådknopparna är från Frontapply. Lampor, Ellos Home.

Nu har det gått sex år och mycket har förändrats. Paret är numera tvåbarnsföräldrar och huset har blivit ett inbjudande hem med massor av charm. Det som Ruta först tyckte var halvtrist med vita väggar, visade sig vara en bra utgångspunkt för en kreativ själ.

Magnus har designat och platsbyggt hyllsystemet själv. Fyllt med flätade korgar och trälådor är det både praktiskt att använda och snyggt att se på. Lägg märke till upphängningsstången, gjord av en liten gren.
Den snygga barvagnen, som används som bar- och lampbord, kommer från Reforma i Stockholm. Lampan är ett loppisfynd som Ruta köpte för endast 20 kronor.
Det unika vita skåpet med ett runt fönster köptes av en vän samma dag som familjen flyttade in i det nya huset. Planen är att måla det mossgrönt så snart det finns tid.
Det är svårt att tro att det vackert gråmålade skåpet en gång köptes väl använt på en loppis, På skåpet står en liten ”konstutställning” sammansatt av intressanta blickfång.
Återanvändning är jättebra, tycker Ruta, som har köpt både soffbord och taklampa av kompisar. Mattan från Carpet Vista gör den här delen av vardagsrummet varm och inbjudande. Soffan från Ikea, i tyget ”Gunnared”, är av det lättskötta slaget. Rutas erfarenhet är att nästan alla fläckar försvinner med en fuktig trasa.

– Bara heltäckningsmattan i sovrummet och nytt golv på övervåningen gjorde stor skillnad. Vävtapeterna målade vi över med kalkfärg, ett superknep.

Köket fick också en ansiktslyftning utan att det kostade alltför mycket. Och genom att dammsuga traktens loppisar kunde Ruta skapa en personlig mix. 

– Jag älskar loppisar! Det är så kul att blanda stilar och se hur allt blir till ett nytt uttryck.

Metallskåpet fann Ruta på nätet. I det får allt som hon inte vill ha framme stå. Lampa, Ellos Home, väggfärg från Kalklitir.
Fåtöljen med kudde och filt är ett loppisfynd utöver det vanliga – en gammal Bruno Mathsson-stol som Ruta har förnyat med klädsel från Ellos.
Miras och Ellas rum är stort och luftigt och inrett med allt två små tjejer kan önska sig. Ursprungligen täcktes långväggen av platskrävande garderober. De flyttades till en annan plats på golvet och väggen fick liggande träpanel. Affischerna är från Mrs Mighetto och ramarna är loppisfynd. Det söta bordet och bänken är från Jollyroom. Stolarna är från en loppis, renoverade och ommålade i ny färg, och lampan ropade Ruta in på en auktion.
 Båda flickorna har en träsäng med en romantisk himmel ovanför. Tapeten ”Rosenholm” är från Sandberg och den här sängen, som hittats på loppis, är målad i en matt färg från Hornbach. Sängbord, förvaringslådor och hattaskar är loppisfynd från Sverige och Danmark.
Väggarna i parets sovrum är målade i en svart kritfärg från ­Lauthentique.nl. Tavelramen är köpt på loppis i Helsingör. Ruta blandar ofta olika sängkläder för att skapa en mysig bäddning. Här har hon använt en linneduk som överkast, från Lyalin.se.

Möbler med historia skapar stämning i ett rum på nolltid, liksom att pryda väggarna med många bilder.

– Vi trivs så bra här i radhuset nu. Drömhuset får vänta helt enkelt!

Rulla till toppen