Färgstark maximalism i gathuset – kika in

Frederiks och Freddes hem i skånska Skanör ser utvändigt ut som ett stillsamt gathus med vitputsad fasad. På insidan öppnar sig en elegant boning med massor av attityd, spännande konst och färgstark Medelhavsatmosfär. Här finns allt – och lite till.

Det finns ett ord som inte existerar i Frederik Falks och Fredde Möthes liv, och det är lagom. Vare sig det handlar om livet, tankar eller deras hem i skånska Skanör – aldrig lagom. Snarare väldigt mycket av allt. Frederik skrattar och håller med

– Ja, vår stil är vimsig och mycket. Men när jag flyttar runt på saker hemma inser jag att de hör ihop på något vis. Vi köper sällan något som ska hålla livet ut, snarare det som faller oss in och som är utbytbart.

Han fortsätter:

– Vissa möbler och prylar som vi köpt under resor och som är förknippade med gemensamma minnen kommer vi alltid att ha kvar. Vi reser med andra ord aldrig lätt, vi brukar ha 80–140 kilos övervikt i vårt bagage.

Vem kan tro att det vitputsade gathuset med gråmålad träport innehåller ett hem som exploderar av färger, mönster och roliga detaljer? ­Utvändigt, mot gatan, flankeras fasaden av gula kungsljus och blålila lavendel.
När Frederik och Fredde köpte huset var det inglasade utrymmet ett renodlat uterum för sommarbruk. Nu är det en fantastisk matsal och tillika favoritrum med klinkergolv i två nyanser och två glasyrer från Italien. Väggens gula färg fick paret inspiration till från ett inredningsreportage om Valentinos hem. Matbordet i travertin är inköpt från en god vän, stolar från Blocket, omklädda med bordstabletter från Portugal. Ljuskronan är ett auktionsfynd.
Här är bor: Frederik Falk och Fredde Möthe med hunden Frenchie. Jobbar som: Frederik är steward och flyger på heltid. Åtar sig stylistuppdrag då och då. Fredde har tidigare drivit butik för kvinnliga festkläder i Oslo samt en livsstilsbutik. Är utbildad gemmolog. Huset: Ett gathus byggt 1887, 240 kvm stort, beläget i skånska Skanör tre mil söder om Malmö.
Hallens fantastiska fondtapet ”D-dream”, måttbeställd från Iksel förmedlar en exotisk känsla. Till det glasskrivbord från Bukowski med karmstol från Oslo samt en ärvd matta i mustigt rött.

Det är sommar i Skanör, grabbarnas sjätte i det gamla huset, byggt 1887. Totalt har de bott tio år i den populära sommarorten, de första åren i ett litet rosa gathus, ett stenkast från havet. Tanken var inte att de skulle flytta till Skanör permanent, med våning i centrala Oslo ville de ha ett svenskt sommarhus. Båda har sina rötter i Skanör och därför kändes det naturligt att leta fritidshus på den plats de förknippar med sin barndoms somrar. Verkligheten blev en annan. Våningen i Oslo stod allt oftare tom, sommarveckorna i gathuset blev allt fler. Till slut fanns ingen återvändo – det var i Skanör de ville bo på heltid. Och de behövde ett större hus.

– Skanör är ett förunderligt ställe att bo på, säger Frederik. Närheten till naturen, ett ständigt skådespel med djur, sol och vind. Och stjärnhimlen som syns så tydligt här. Jag älskar sommaren, men Skanör är som bäst på vintern med sin stillhet. Då hinner man träffa vänner och grannar på ett annat vis.

På somrarna är det ”dubbelt sprutt” på allt, menar han. Då kommer avlägsna vänner på besök och det är grillparty i trädgårdarna varje kväll. 

– Under coronan var det annorlunda, väldigt lugnt och tyst. Men nu är vi tillbaka i gamla hjulspår igen.

Kökets fasta inredning från Kvänum, platsbyggd i klassisk stil och med bänkskivor i kalksten, har gott om förvaringsmöjligheter. Under renoveringen målades kökets tak och väggar om. Fondtapeten ”China Linen Fabric” från Mulberry sattes upp för att dölja eventuellt stänk från diskmaskinen.
På en av väggarna i vardagsrummet trängs ärvda tavlor, samtidskonst, fotografier och filmaffischer. Den stora guldstolen bredvid ett gammalt norskt köksbord är omklädd med ett randigt provrumsdraperi från en prylbod i Beijing. Färgglad puff från Missoni. Fåtölj från Liberty London klädd i petroleumblått läder. Fjäderkudde från Maison de Vacances, ikatmönstrad kudde i silkesvelour från Freddes eget märke By Frenchie Stuff You Need. Nalle från Guccibutiken i Paris.
I vardagsrummet finns ett monterbord av valnötsträ, troligen spanskt eller italienskt, med en samling fina askar.
Vackra stilleben med Freddes keramiksamling från Fornasetti samt andra resefynd.
 I direkt anslutning till hallen breder undervåningens generösa vardagsrum ut sig. Här bildar klassiska möbler, antikviteter, stora mattor och mycket konst en fantastisk inramning. Ett effektfullt inslag är den bärande spegel­inklädda pelaren som reflekterar rummets olika delar. Deportugisiska keramikpallarna är en födelsedagspresent.

Gammalt hus i gott skick

Om det rosa sommarnöjet krävde mycket renovering, var deras nuvarande hem i gathuset från 1887 rena barnleken när de köpte det, ett hus med bra grundskick helt enkelt. Det fanns inga fönster att byta, en planlösning som kändes rätt och ett fungerande kök. Bara några heltäckningsmattor som skulle bort, parkettgolv att slipa, olja och vaxa och så behövdes ett helt nytt golv i uterummet. Frederik och Fredde kunde sedan koncentrera sig på det de älskar mest: färg, tapeter, textilier och möbler. Senapsgult fick det bli i uterummet, orange väggar i badrummet, randigt, mönstrat och exotiskt överallt. Kuddar, böcker, mycket konst, mattor och roliga infall. Resultatet blev ett elegant och inbjudande hem med maximalism som sitt signum. I varenda vrå finns något att vila ögonen på.

I den orange soffa från Fogia, trängs många kuddar i olika mönster och färger.
Där hallens exotiska fondtapet slutar tar en magnifik förgylld spegel vid, som tidigare hängde i en av Freddes affärer i Oslo. Trappan i furu målades grå och fick en matta från Matthuset.
Ovanvåningens hall är inte bara ett genomgångsrum, här finns stor trivsel med inbyggda bokhyllor. Karmstol och soffa i nyrokoko. Kelimmatta från Kasthall Orient.

– Jag har alltid varit intresserad av färg, form och vackra föremål, säger Fredde. Det är viktigt att omge sig med vackra ting. Här blandar vi friskt, loppisfynd med arvegods, antikviteter med nyproducerat. Svenskt, kinesiskt, thailändskt, indiskt och norskt. Jag tycker om att gifta olika stilar till en harmonisk helhet. Less is not more. It’s a bore!

Men Frederik inflikar:

– Vi har brukat allvar också och låtit göra förvaring av utrymmet under trappan. Det finns sällan bra förvaring i gamla hus. Och vi älskar skor och kläder.

Trots att deras smak för inredning skiljer sig åt är båda lika nöjda med hemmets uttryck. De har båda en gemensam passion för gyllene blänk, starka färger, många lampor och textilier, förtydligar Frederik. Och är inte rädda för att blanda färger och mönster.

– I slutänden brukar vi vara väldigt överens om det mesta. Och så är vi rörande eniga om att inte lägga tid och kraft på själva genomförandet. Det överlåter vi med varm hand till kunniga hantverkare.

Karmstolen i nyrokoko är omklädd i franskt sidentyg.
I sommarhusets trädgård var det insyn från gatan. Den här är likt en hemlig oas och mer privat. Här kan man röra sig fritt och precis som man vill. I förgrunden en vit pion.
I den insynsskyddade trädgården är det alltid lä, vilket gör att växterna stortrivs här. Murgrönan och andra gröna klättrare skapar ett lummigt uttryck. Freddes morföräldrars aluminiummöbler från 50-talet, omlackerade i grönt. Parasoll, Ikea.

Gästhus och pop up-butik

Med tanke på alla idéer och planer som ständigt snurrar runt i Freddes och Frederiks huvuden kan de inte bo i ett bättre hus. Det rymmer inte bara deras eget boende, det ingår även en mindre gästlägenhet med egen ingång liksom ett gårdshus på den insynsskyddade tomten.

– Här finns så många roliga möjligheter för livets alla faser, både utvändigt och invändigt, säger Fredde. Just nu har vi en popup-butik i porten sommartid och vi funderar på att göra gästlägenheten till en permanent butik. Vill vi bo mindre på sikt flyttar vi in i gårdshuset, vill vi bo större bygger vi in hela porten och integrerar gästlägenheten med resten av huset.

Det ombonade sovrummet har en bredrandigt mönstrad tapet från Sandbergs. Sängen, med stoppad gavel i tweedmönstrat linnetyg. Sängkläder, Bassetti, kuddar i tyger från Etro.
Ett av sängborden utgörs av ett schackbord i empir. På andra sidan sängen en antik italiensk byrå. Bordslampor från Indien med mönstrade skärmar från World Market i Chicago.
Soffan utan rygg är ett arvegods. Kuddar i gobelängtyg från Missoni, India Jane och Union Jack. Kudde från the Rug Company och Briskeby gods, Oslo.

Frederik funderar även på att ta bort trädäcket runt poolen och ersätta det med ett gjutet och målat betongdäck. Fredde vill måla om hela köksinredningen i en högblank holländsk blå färg. Båda har pratat om att kanske starta en verksamhet på Malta med möbler och inredningsprylar för mäklare. Och gärna en butik också …Livet är kort och det är roligt med nya projekt. Att dra i bromsen är ingen av dem intresserade av. Inget ”lagomliv” heller. Nu väntar gäster, fester och sociala begivenheter hela sommaren lång.

– I oktober brukar vi ha hämtat oss och kan börja umgås med våra året-runt-vänner igen, konstaterar Frederik. Då brukar vi alltid säga till varandra: ”Vi överlevde den här sommaren också!”

I badrummet finns också ett skåp köpt på Bukowskis, med nya glasskivor, ommålat i samma färg som väggarna.
Bidén är från Hatria. Blandare från Leroy Merlin.
Det gamla badrummet renoverades 2018. Då bytte allt plats utom toalettstolen. Rockaden resulterade i utsikt över grannskapet från kommoden. Genom att sätta speglar på kupans väggar fick man in ljus och rymd. Kakel i fiskbensmönster både på golv och väggar. Till det favoritfärgen orange i Hermèsnyans. Kommoden från Millers i mahogny lackerades om.

Frederiks och Freddes 10 bästa inredningstips

1. I stället för att placera ut olika objekt och prydnadsting: Gruppera, gruppera, gruppera!

2. Samla saker som inte passar ihop i en grupp och få känslan av ”the odd one out”!

3. Var inte rädd för att sätta färg på ditt hem, det är inte dyrare att måla i färg än att måla i vitt.

4. Använd gamla halsdukar eller sjalar att sy kuddfodral av.

5. Fyll ditt hem med många stearinljus i olika ljusstakar.

6. Blanda krom, mässing, guld och silver.

7. Våga blanda mönster och strukturer.

8. Investera i dyrare konstblommor som du sedan mixar med kvistar och grenar från trädgården, på så vis har du alltid fina buketter när inomhusklimatet är för varmt.

9. Erkänn dina begränsningar och be om hjälp och råd.

10. Sist men inte minst: Bjud på dig själv Det är ditt hem.

Rulla till toppen