Kika in i den mest unika lägenheten på Hemnet just nu

Ett kök fyllt av rotfrukter och grönsaker och en brasa i vardagsrummet. Kika in i den här unika lägenheten där biogas och det cirkulära kretsloppet står i fokus.

I lägenheten på Odenplan i Stockholm står det cirkulära kretsloppet i fokus. Här har man nämligen omvandlat den tidigare helt vanliga lägenheten till en bostad som drivs av biogas. Bakom förvandlingen står Stockholm Gas tillsammans med inredaren Dennis Valencia. Målet har varit att inspirera och visa hur man kan förvandla och göra hemmet levande med hjälp av biogas.

Har fått namnet Gaspärlan

I lägenheten, som fått namnet Gaspärlan, kretsar allt kring osynliga ledningar, där biogasen finns.

–Vi har skapat ett livfullt hem där människor kan mötas och där det cirkulära kretsloppet står i fokus. Biogasen är inte bara en funktion, utan får även ta plats i stylingen. Från inredning till lågans speglingar mot väggar och tak, i alla hemmets vrår. Jag ville också lyfta upp det cirkulära kretsloppet som får stå exempel för hur mat kan bli biogas och sen bli mat igen. Med hjälp av organiska former, förnybara material, den varma elden och den isblå lågan blir den här lägenheten något alldeles extra, säger Dennis Valencia, som inrett och stylat Gaspärlan.

Stockholm Gas menar att biogasens möjligheter inte är begränsade till matlagning och köket utan kan med små medel förändra hela hemmet. Från levande eld i vardagsrummet, till balkongens brasa och balkongvärmare som gör det möjligt för soldyrkare att njuta av utomhuslivet året om.

–Vi ville skapa Gaspärlan och placera den på Hemnet för att inspirera och visa upp alla sätt gas kan levandegöra hemmet på. Eftersom många passar på att renovera när de köpt ny lägenhet vill vi öka kännedomen kring biogas så man inte går miste om alla de möjligheter som finns, förutom biogas som ett hållbart val i matlagningen handlar det också om moderna val att få en uppvärmd balkong som går att avnjuta året runt, eller att en kakelugn som man inte fått elda i plötsligt går att väcka till liv, säger Jessica Engelbrecht på Stockholm Gas.

Spekulanter kan provbo

Lägenheten finns ute till försäljning via ESNY och innan man köper finns det möjlighet att under en exklusiv visning prova på att leva i sin potentiella lägenhet innan man ger sig in i budgivningen. Efter visningen den 1 maj har en potentiell budgivare möjligheten att få en kväll i lägenheten tillsammans med sina kompisar. Mäklaren Andrea Brodin håller en privat visning av lägenheten och gasens möjligheter och matprofilen Sofia Wood kommer tillaga en exklusiv middag.

– För många är ett lägenhetsköp ens livs största investering. I vårt samarbete med Stockholm Gas får vi chansen att visa hur man faktiskt kan maxa sin lägenhet utifrån förutsättningarna, så att man inte kopplar bort gasen på grund av kunskapsbrist. Genom att erbjuda potentiella budgivare att provleva i lägenheten under en kväll får man också en unik möjlighet att känna efter hur det faktiskt skulle vara att bo där på riktigt, något vi vet att många uppskattar inför sin stora investering, säger Andrea Brodin, mäklare ESNY.

Så kan du omvandla ditt hem med biogas:

1. Börja med att kolla om det finns uppkoppling till en gasledning i din fastighet, vilket oftast är möjligt om du bor i Stockholm, Solna eller Sundbyberg. (Stockholm Gas hjälper med installation)

2. Balkongen kan enkelt omvandlas till en plats för årets alla dagar med gasdriven infravärme som ger en mjuk och naturlig värme på balkongen och en gasgrill som varken luktar eller ryker som en kolgrill, vilket gör underverk för grannsämjan.

3. Har du en kakelugn eller öppen spis kan du många gånger ansluta den till husets gasledning för att få liv i den, även om det finns eldningsförbud. För hem utan öppen spis kan du installera en gaskamin som höjer myskänslan.

4. Omvandla köket till ett cirkulärt kretslopp med en gasspis med biogas.

Rulla till toppen