Kika in i Köpenhamnslägenheten som är fylld av keramik och konst

Den finns samlare av keramik, och så finns det passionerade finsmakare som Sara Nielsen. Hennes imponerande samling av keramik och konst utgör grunden i inredningen i hennes lägenhet i Köpenhamn.

Redan som liten var Sara fascinerad av sin mormors porslinsfigurer och hon började själv samla tidigt, särskilt på porslinsserviser. Sin första retroservis köpte hon som 18-åring, men det var först för några år sedan som intresset tog fart på allvar. En stor blå vas av keramikern Nils Thorsson blev starten för hennes samling, som vuxit stadigt sedan dess.

– Keramik och porslin har blivit min passion och hobby. Jag älskar både färgerna och formgivningen, säger Sara.

Innan hon flyttade in i sitt nuvarande hem bodde hon i en annan lägenhet i samma bostadsrättsförening, och de tunga flyttkassarna med keramik behövde därför bara bäras tvärs över gården. Men för att samlingen skulle få rum behövdes en större renovering av det nya köket.

Saras favoritfärg blått går igen i vardagsrummet. Soffa, Sofacompany, 70-talsfåtölj ”Klinte”, av Tord Björklund för Ikea. Taklampan ”Pastoral” från 1959, av Hans-Agne Jakobsson, hittade Sara i Malmö. Mattan kommer från Afghanistan, där Saras syster arbetade under en period.
Sara gillar höga slanka kannor och en av dem har fått en plats på serveringsvagnen av Hans J. Wegner. Lampan är en tysk Bauhauslampa som hon hittade på en marknad i Berlin.
En del av konsten får stå på golvet i vardagsrummet tills Sara har bestämt sig för var den ska hänga.
Här bor: Sara Nielsen. Jobbar som: Psykolog, forskare och samlare av keramik. Hemmet: Lägenhet på 75 kvm i Köpenhamn. Instagram: @saraslejlighed

– Jag ville att köket skulle bli en plats att vara på och inte bara ett ställe att laga mat, säger Sara.

Hon slog därför ihop köket med ett av sovrummen, för att få ett ljust och öppet rum med mycket plats för förvaring och samvaro.

 – Jag ville gärna ha ett kök i massiv ek, för det är ett träslag som jag har älskat länge och aldrig tröttnar på.

Sara samlar främst på keramik från 1930- till -50-talet, men äger också enstaka föremål från 80-talet. Bordslampa ”Kaiser Idell” från Fritz Hansen.
Det vackra vitrinskåpet är tillverkat av en okänd mästare och köpt i en antikaffär i Köpenhamn. I skåpet står bland annat keramik av Gunnar Nylund.
Snickeriköket i oljad massiv ek och med bänkskiva i grön marmor kommer från Hanstholm Køkken. På bänken står bland annat en tekanna ”Valencia”, av Ulla Procopé för Arabia, och en av Gunnar Nylunds igelkottsvaser på fot. Den vajerhängda köksfläkten heter ”Luna” och kommer från Eico.

Havets färger lockar

Oavsett formgivare har föremålen i Saras samling en sak gemensamt: det är särskilt havets färger som lockar när hon letar efter keramik.

Genom att ta bort väggen mellan köket och ett av sovrummen har Sara fått ett stort kök med en skön atmosfär. 
På köksbänken, under ”PH”-lampan, står Kerstin Hörnlunds övermogna päron i keramik, som hon gjorde för Rörstrand i början av 70-talet. Äpplet är gjort av Stig Göransson för Höganäs.
I hyllan står bland annat keramik av Inger Persson och Gunnar Nylund, nere till höger några av hans chamotte-vaser, de så kallade igelkottsvaserna, för Rörstrand.
Inredningen i matsalsdelen avslöjar Saras passion för designmöbler, keramik och svensk 50-talskonst. Bordet från Skovby Møbelfabrik fyndades på nätet, stolar med flätad sits, Hvidt & Mølgaard och ”Hjertestolen” av Wegner. Pendellampan ”Royal” av Arne Jacobsen kommer från Saras barndomshem.

– Blått, grönt och turkos har jag alltid gillat, men numera också gult. Kanske är det kontrasten mellan de gula och de blå och gröna tonerna som gör det, säger Sara, som alltid letar efter nästa praktpjäs på auktioner och på nätet.

– När jag hittar något jag har letat efter länge, kanske ett föremål som gör att jag har en komplett serie, så måste jag hämta det genast, även om det innebär att jag måste cykla tre mil i motvind och slagregn, säger Sara och skrattar.

Scroll to Top