Öppna ytor, betonggolv och lugna nyanser i det moderna ladhuset

Med respekt för den skånska arkitekturtraditionen har Johanna och Marcus förvandlat en fallfärdig länga i Ängelholm till en modernt ladhus, präglat av naturliga material och skandinavisk elegans.

Johanna och Marcus träffades hösten 2012, och bodde länge tillsammans i en lägenhet i centrala Ängelholm. Med åren växte deras längtan efter ett hus med trädgård.

– Vi var flitiga Hemnetbesökare och en dag låg detta hus ute som kommande försäljning. Vi såg att det var i stort behov av renovering och blev nyfikna. 

Huset, en förfallen trälänga, visade sig ligga på en plats som paret passerat väldigt många gånger men som ingen av dem någonsin lagt märke till. Med blandade känslor gick de på visningen en mörk vinterdag 2018.

– Det var vinter och kallt, fötterna kändes som isklumpar och det enda som värmde upp huset var två eldstäder. Det luktade konstigt och huset var i akut behov av renovering. Jag var först skeptisk men när vi sedan stod ute i den vildvuxna trädgården så utbrast jag plötsligt: ”Här kan vi ha poolen sedan!” Där och då såg vi båda två möjligheterna att skapa vårt drömhem. 

Husets fasad har behandlats med Sioox, som gör att träet grånar naturligt. Fönster, Velfac, taket är i svart papp med trekantslist.
Lampan fyndade Johannas föräldrar för flera år sedan. Lampskärm från Le Klint. Väggfärgen är ”12077 Sheer Grey” från Jotun.
Johanna Karltorp.

Direkt efter visningen väcktes många funderingar om hur de skulle kunna renovera det befintliga huset. 

– Innan vi bestämde oss för att ge oss in i budgivningen var det många frågetecken som skulle rätas ut. Skulle vi mäkta med allt jobb som väntade? Var våra idéer ens möjliga? Vi gjorde en budget och kollade med kommunen om våra renoveringstankar var möjliga, och sedan gick allt av bara farten, berättar Johanna. 

Inspiration från ladhusen

Parets vision var att förvandla längan till en mer modern, ladhusinspirerad länga i rena material. 

– Betonggolv, öppen planlösning och lugna kulörer var basen när vi skissade fram husets nya skepnad. Vi lekte med olika utseenden och bestämde oss för exteriören innan vi gav oss på insidan, berättar hon. 

Efter att ha fått huset uppritat hos en arkitekt startade de byggprocessen. Ganska snabbt stötte de på problem. 

Den diskreta väggfärgen ”12077 Sheer Grey” i ljust mullvadsgrått är vald för att passa betonggolvet. Trappan är tillverkad av Törnqvist Snickeri, som ligger i Ängelholm.
Köket är en speciallösning från Kvik. Taket i glespanel har paret gjort själva, väggfärgen är ”12077 Sheer Grey” från Jotun. Lampskena, SG Armaturen, blandare, Tapwell, lampor i fönstret från Belid.
Lampa över matbordet, Le Klint, och lampa i fönstret, Umage. Runt bordet står två Bauhausstolar som Johanna fått av en kund som skulle flytta, samt stolar från Ton och Department. Matta från Ikea.
Taklampa ”Vertigo”, Petit Friture. Pall, soffbord, soffa och fåtölj, Ikea. Bokhylla och skåp, String, matta, Ellos, lampa i fönstret, Menu.

– Planen var att riva sida för sida på huset för att bygga upp det igen, men det visade sig att huset var i ännu sämre skick än vad vi hade trott. Det var frigolit på väggar och i tak, råttorna hade bitit sönder avloppet i köket vilket förklarade den konstiga lukten, och vi upptäckte att husets grund inte längre fanns kvar. 

Det första man behövde göra var därför att gräva ur grunden och gjuta en ny platta. Även taket och samtliga ytterväggar behövde bytas ut. Slutresultatet blev ett mer eller mindre nybyggt hus. 

– Det har varit en otroligt utmanande och lärorik resa. Vi höll vår tidsplan. Budgeten sprack i början på grund av den nya plattan, men därefter kunde vi hålla den. Vi har gjort allt vi kan och får göra själva, och enbart tagit hjälp med el, VVS och papptaket, säger Johanna och fortsätter:

– Marcus är snickare och har flera års erfarenhet via sitt arbete, och vi har fått mycket hjälpt av nära och kära. 

De stora fönstren släpper in massor av ljus i vardagsrummet. Här kan man också går direkt ut till uteplatsen. Soffa och soffbord, Ikea, matta, Ellos.
Den stora garderoben med dragdörrar i mörkt trä har Johanna och Marcus byggt själva. Det ljusa sovrumsgolvet ska balansera den lite hårda betongen i resten av huset. 
I sovrummet har Johanna och Marcus valt väggfärgen ”9907 Warm Grey” från Jotun. Lampa, Watt & Veke, sänggavel, Jotex. 
Från vardagsrummet på bottenvåningen ser man in i dottern Ruths rum. Fåtölj, Ikea.

Inga vita väggar

Den nybyggda längan är en blandning av modern arkitektur och kulturarvet från den skånska landsbygden. Ett rent och balanserat formspråk dominerar och naturliga material som trä samspelar fint med omgivningen.

– Panelen är av Sioox-behandlad gran, som med tiden grånar på ett naturligt sätt. Panelen består av tre olika bredder satta i ett oregelbundet mönster för att skapa liv. Vi ville ha ett tak som påminner om en äldre länga och valde därför papptak med trekantslist, med infälld ståndsränna.

Interiört är färgpaletten lugn och behaglig. Paret har utgått från betonggolvet och valt kulörer utifrån det. 

– Vi ville inte ha vita väggar utan en gråbeige färg som gör ett lugnt intryck. Då betonggolvet är ”hårt” har vi valt ljusa träslag i trappa, ribbtak och till golven i sovrummen. 

Inspirationen har paret hämtat från den karga naturen på Gotland och Österlen.

– Jag gillar känslan som olika platser ger och Marcus inspireras mycket i sitt arbete, både av material han gillar och smarta lösningar.

Framöver ligger fokus på att skapa en trädgård med många olika rum, orangeri och utekök. De drömmer även om den där poolen som Johanna såg framför sig. 

– Vi har fått möjligheten att skapa ett hem som till hundra procent är vi. Här är det lika mycket semester att bara vara hemma som det skulle vara att åka i väg.

Betongbordet har Marcus och Johannas bror gjutit själva. Stolar, Mio.
I badrummet har väggarna målats med samma färg som köket: ”12077 Sheer Grey” från Jotun. Stengolv ”Jura Grey”, kommod, Bathlife, kran, Tapwell, lampa, Ifö.
Den mörkgröna färgen på väggen i Ruths rum är ”6352 Evening Green” från Jotun. Säng, Zebra, bänken har Johanna och Marcus byggt själva av björk­plywood, lampa, By On. Det massiva furugolvet har behandlats med lut och vitoljats.

Johannas och Marcus 4 tips när man bygger nytt

1. Följ en röd tråd. Var enhetliga i materialval, färger och formspråk. Det är så lätt att ryckas med i vad som är trendigt just nu och vilja ha allt av det senaste. Ställ er frågan vad ni gillar och har gillat över tid. Vilka materialval kommer ni att kunna leva med länge? Vilka färger tröttnar ni inte på? 

2. Genomtänkt planlösning. Ta en funderare på hur ni vill använda ert hus. Vad är viktigt för er? Vilka rum gillar ni att vara i? Hur vill ni umgås? Ofta vill man bara komma i gång med bygget men planeringsfasen är ack så viktig för ett fungerande hem. 

3. Husbygge tar tid. Om ni bygger i egen regi, var beredd på att ni kommer att behöva lägga all ledig tid på ert bygge, kvällar, helger och semestrar. Sätt upp delmål och stirra er inte blinda på det stora målet att allt ska vara färdigt. För oss var själva renoveringen en lika stor livsdröm som det klara resultatet, vilket gjorde byggtiden till en extremt rolig tid i våra liv. 

4. Ta hjälp av experter. Ta hjälp av er färghandel. Vi valde till en tjänst där en person från vår färghandel kom ut på plats. Genom att se våra materialval, färg på kök och uppleva ljuset i huset kunde vi ta fram de nyanser som gjorde sig bäst hos just oss. I dagens färgdjungel kan det nästan kännas övermäktigt att själv hitta den perfekta nyansen.

 

Rulla till toppen