10 idéer för trädgården – inspireras av den storslagna trädgårdsparken

Appeltern i Nederländerna är ett perfekt resmål för den som älskar växter och trädgårdsdesign. Här finns över 200 små idéträdgårdar i alla möjliga olika stilar att inspireras av. Här delar vi med oss av 10 trädgårdsidéer från den vackra parken.

Som ett Disneyland för trädgårdsentusiaster! Det är en kortfattad beskrivning av fantastiska Appelterns Trädgårdspark. På många tusentals kvadratmetrar finns här mängder av små inspirationsträdgårdar, den ena mer spännande, ännu vackrare, mer fantasifull än den andra.

Appelterns trädgårdspark ligger vackert längs med en kanal ungefär tio mil sydost om Amsterdam.

Olika stilar och färger

Varje idéträdgård är liten, många inte mer än 10 x 10 meter eller strax däröver. Det gör parken till en buffé av uppdukade läckerheter. Alla upptänkliga stilar finns representerade – från strikt, stramt med djärv, modern arkitektur till charmigt romantiska ”cottage gardens”, sydländskt inspirerade, blommigt färgrika eller sparsmakat eleganta med fokus på blad och prydnadsgräs. Och så de lekfullt galna trädgårdarna, med udda inslag av industriellt återbruk eller extrem design.

Har du ett nytt spirande intresse för trädgård och en tomt som väntar på att få utvecklas till något mer intressant, så är det en härlig plats att tanka inspiration och idéer på. Barnen kan också följa med! Förutom att de får utlopp för spring-i-benen, så finns här även speciellt utformade lekplatser för de små.

10 inspirerande idéer från trädgårdsparken:

1. Hårda ytor av marksten blir så mycket mer spännande när stenen läggs oregelbundet, och med insprängda planteringar. Då kan också en stenlagd yta upplevas som frodig. 

2. Vintergrönt och formstarkt! Med städsegrönt och flitigt klippande, kan du skapa en spännande trädgård som håller sig fin året om.

3. Även om man väljer lättskött och sparsmakat med växter, kan man leka med formerna och konstruera spännande ytor.

4. Lek med perspektiven. Ett smart stilknep för liten trädgård är att anlägga gångar diagonalt, eftersom gången blir extra lång. Om den också görs avsmalnande, upplevs den ännu längre. Här är de yttre kanterna oregelbundna, så att marktäckande växter får välla in. 

5. Ett grepp som kan få en liten stadsträdgård att kännas gladare och soligare är att måla en fondvägg i klara färger.

6. Gulligt och mulligt, med välklippta häckar i böljande former och slingrande, lätt oregelbunden gång. Ett trädgårdsskjul som charmigt blickfång längst in i trädgården är en idé att ta med sig. 

7. Barnens koja kan bli till lika stor glädje för de vuxna när den byggs för att också vara dekorativ. Återbruk och lite snett och vint bidrar till charmen.

8. ”Kontrasternas trädgård”, där prydnadsgräs och högresta perenner står i skarp kontrast till de raka linjerna och den hårda betongen.    

9. Skapa rum i trädgården är ett välkänt begrepp, men här är det den djärva väggen som står för själva uttrycket. En liten trädgård kan upplevas större när den delas upp i mindre delar. 

10. Upphöjda bäddar i böljande former skapar dynamik i trädplanteringen. På så sätt kan en enkel innergård bli mer spännande men ändå vara lättskött.

Det här är Appelterns Trädgårdspark

Parken ligger lantligt beläget i utkanten av nederländska Appeltern, ca 10 mil sydost om Amsterdam. 

Anläggningen är 225 000 kvm, och här finns över 200 idéträdgårdar att inspireras av. Det är öppet dagligen kl 10–18, från mars till november. Växtligheten växlar beroende på säsong, från vårens alla lökväxter till de högresta sensommarperennerna och gräsens tid mot slutet av sommaren. 

Har du bara en enda dag för ditt besök gör du bäst i att hänga på låset vid öppningen om du ska hinna se allt. Sköna promenadskor och drickflaska rekommenderas! Här finns restaurang och kafé, men det är smart att kunna fylla på energireserven emellanåt. Har du möjlighet att övernatta i närheten kan du vika två dagar för besök i parken. Med lite lugnare takt hinner du smälta alla intryck. 

Läs mer på www.appeltern.nl.

Scroll to Top