Ljus palett och vackert lantkök – kika in i det nybyggda skärgårdshuset

När Maggie och Andreas inte hittade huset de önskade fick det bli en skärgårdstomt och ett nybyggt lösvirkeshus i stället. Drömhemmet på Resarö har blivit precis som de önskade, med ljus inredning, stort lantkök och en veranda med plats för både lek och umgänge.

I ett vackert ljusgrått lösvirkeshus på en solig tomt på Resarö i Stockholms skärgård bor Maggie och Andreas Bergius med sina tre barn. Det nybyggda och charmiga huset de valde att uppföra passar perfekt in i skärgårdsmiljön bland klippor och havsvikar.

Maggie och Andreas träffades för tolv år sedan och gifte sig ett år senare i Ligurien i Italien. Ytterligare ett år senare föddes första barnet och de bodde då i en bostadsrätt i Stockholms innerstad. 

– Vi kände att vi ville flytta till hus och Andreas som tillbringat mycket tid av barndomen i Stockholms skärgård var lite nyfiken på Vaxholm, berättar Maggie. 

Kakelugnen är en storfavorit i hemmet och platsbyggdes i äldre stil av en hantverkare. Familjen eldar så fort det är ruggigt utomhus. Små vaser från Slottsträdgården Ulriksdal.
Huset på Resarö är från Fiskarhedenvillan och byggt med lösvirke. Maggie och Andreas hittade inte den perfekta varma grå färgen som de ville ha till husets fasad så de blandade ihop en egen.
Den öppna planlösningen på nedre våningen och de ljusa färgerna ger hemmet en luftig känsla. Klaffbordet och stolarna vid matplatsen i burspråket hittade Maggie på Blocket och körde ner till Vimmerby för att hämta. Taklampor, Miljögården, och duk, Chamois. 
Öppen plan­lösning, ljusa färger och rejäla vitlutade plankgolv skapar rymd.

Sagt och gjort, flytten gick till Rindö utanför Vaxholm. Men inget hus blev det, utan en modern lägenhet som de trivdes bra i. Men färjeförbindelsen kändes ganska snart lite för besvärlig eftersom både Maggie och Andreas jobbar mycket i innerstan. De tog upp husletandet igen, men denna gång på Resarö som också ligger i närheten av Vaxholm och som har vägförbindelse med fastlandet. Att hitta drömhuset visade sig dock inte vara helt lätt, men däremot fann de plötsligt drömtomten en vacker dag.

– Vi slog till, säger Maggie, och tänkte att det blir ju billigare så också – vilket det dock inte blev. Men vi fick ett hus exakt som vi ville ha det! Detta mycket tack vare att leverantören kunde erbjuda olika lösningar och var lyhörd.

Skåp från Magasinet i Vaxholm. Här trängs en salig blandning av loppisfynd, köp från Italien och nytt designporslin från bland annat Spode.
Köket, med mörka underskåp och vita överskåp, är från Ballingslöv med vitvaror från Siemens.
Två öppna hyllplan i köket med loppisfynd, bland annat Kockums tennkoppar.

Kall väntan i lillstugan

Bygget drog i gång, och under tiden bodde familjen i en liten stuga på 45 kvadratmeter en bit bort, som enligt annonsen skulle vara vinterbonad. Det var den inte. Men familjen, som nu bestod av fyra, kämpade från september till januari och fick elda i den öppna spisen konstant eftersom vintern var riktigt kall. 

– Andreas säger att han vaknade med frost i skägget vissa morgnar, säger Maggie och skrattar. Man kan dra på munnen åt det nu, men vi var väldigt sugna på att flytta in, så vi valde faktiskt att göra det redan några veckor innan huset stod helt klart. 

Golvet, som de lagt själva, är gjort av lutat och vitsåpat furuplank för att få den rätta känslan. Stol och bord är Blocketfynd. Taklampor, Miljögården. Duk, Chamois.
Maggie gör gärna hälsosamma snacks och mellis, som dadelbollar, smoothies och chiapudding.
I det sociala allrummet är det öppet upp till nock. Soffa från Mio och taklampa från By Rydéns.

Nu har de bott i sitt hus i fem år och börjar först nu känna att det är färdigt. Många projekt har avlöst varandra. Nybyggnation av veranda och staket samt grundläggning av trädgård med nya träd är några exempel på vad som stått på agendan. Och en platsbyggd kakelugn i gammal stil – allt för skön värme!

Huset består av två våningar med öppen planlösning mellan kök och vardagsrum på nedre plan. Här finns också ett sovrum, ett badrum och en stor hall. Som ett extra tillval när de byggde huset fick nedre plan extra takhöjd. På övre plan valde de också att skapa mer rymd genom att låta det vara öppet upp till nock och här finns ett allrum, tre sovrum och ett badrum med bastu. Paret målade, satte lister och la de vackra trägolven själva, allt i ljusa färger för att förstärka den luftiga och rymliga känslan. Inredningen i alla rum harmonierar med husets stil och är lantlig med moderna inslag. Antikfynd i sekelskiftesstil samsas med mysiga howardsoffor, mormorsporslin och textilier i grått och ljusblått.

Maggie är utbildad musiklärare och har spelat piano sedan hon var tio år. En egen flygel innan 40 stod på hennes bucket list. Även Andreas spelar och de hoppas att barnen också vill framöver. Golvet är av lutat och vitsåpat furuplank.
En fyndad hallmöbel som Maggie målat om har en inbjudande roll när man kommer upp på övre plan.
Klädhängaren i sekelskiftesstil är från Kallholmen. Stolen har Maggie haft sedan hon var 14 år och den har hängt med henne i alla flyttar.
På verandan på husets framsida står en sittgrupp från Bauhaus med en matta från Rusta.

Lantkök och uterum

Eftersom Maggie jobbar med mat var planeringen av köket extra viktig och rolig för henne. Ett stort rum skulle det vara, med köksö och inredning i lantlig stil. Hon valde ljusa överskåp med mörka underskåp i vinkel och hade gärna velat använda marmor som bänkskiva. Men alla hon pratade med avrådde henne från det så det fick bli en stenskiva i salt och peppar-mönstrad granit i stället. Den bryter av fint mot en stor fransk ho i vitt porslin och en köksblandare i mässing.

– Det är väldigt praktiskt förstås med stenen, men jag önskar ändå att jag gått på min egen känsla som jag hade från början. Drömmen om den där marmorbänkskivan lever vidare! 

Badrummet på nedre plan har samma stil som resten av huset. Lådan är ett loppisfynd.
I Vendelas rum är all inredning loppisfynd. Tapet från Rusta. 

Köket har ett väldigt fint ljusinsläpp genom stora fönster, vilket förstås är fördelaktigt då Maggie fotar och filmar mycket här. Hon driver en blogg och ett Instagramkonto om vegomat och bakning, har gett ut två kokböcker och tar uppdrag som produktfotograf. Dessutom har hon också uppdrag som stylist och skådespelare. 

Om köket är en favoritplats under den kalla årstiden så har verandan blivit något av ett extrarum för dem under sommaren. Här äter man middag och myser i soffan med uppsikt över barnen som leker på tomten och i lekstugan.

I Maggies och Andreas sovrum är det avslappnat i milda och rena färger. En antik stol har fått omklädd sits. Överkasten är från Laura Ashley, kuddfodral från H&M Home och Indiska. 
Badrummet på övre plan var egentligen ritat som ett sovrum med garderob men fick bli ett badrum med bastu i garderoben. Andreas byggde utdragbara bänkar då utrymmet är litet och familjen använder bastun ofta, särskilt på vintern.
Byrån i sovrummet är fyndad på Blocket har målats om i kalkfärg och vaxats. Pigtittaren är ett loppisfynd och marmorasken kommer från Svensk Marmor. 
 Frukost på sängen! Den antika skärbrädan använder Maggie ofta i sina plåtningar.

– Vi tillbringar mycket tid utomhus och på verandan, säger Maggie. Det är som att man har hundra kvadratmeter boyta till under sommarhalvåret. 

Hon fortsätter:

– Nästa sommar ska vi bygga ett utekök på verandan och det ser jag väldigt mycket fram emot. Fler avskärmningar och mer rumslighet på verandan ligger också på att göra-listan.

Maggies och Andreas tips när du ska bygga nytt 

1. Det är viktigt att vara när­varande under hela bygg­processen. Besök bygget, helst varje dag. Det kan lätt uppstå missuppfattningar annars om hur man vill ha det.

2. Om ni kikar på en tomt så besök den olika tider på dygnet för att få en uppfattning om hur ljuset faller och även ljudnivån. 

3. En byggprocess kan vara väldigt stressig och slitsam. Viktigt är att stanna upp då och då och uppskatta processen. Det ska vara kul att bygga hus också!

Scroll to Top