Se Granits nya kollektion med Stig Lindbergs ikoniska mönster

Nu väcker Granit nytt liv i Stig Lindbergs ikoniska design. Den nya kollektionen bjuder på några av hans mest älskade mönsterbilder. Se bilderna från den nya kollektionen här!

Formgivaren Stig Lindberg har blivit synonym med sina naturinspirerade mönster som synts på allt från textilier och porslin. Nu tar Granit hans mönsterarv vidare och släpper en ny kollektion med de älskade mönstren Berså, Wrap, Salix, Korrugalion och Poéme d´Amour i fokus.

Kollektionen består av funktionella och tidlösa inredningsdetaljer för sovrummet, vardagsrummet och köket, och de hyllade mönsterbilderna dyker upp på allt från bäddset och kuddar till brickor och glas.

– Vi är stolta över möjligheten att få presentera och föra vidare en av svensk designhistorias stora skatter i sann Granit-anda, säger Thomas Dunaker, vd för Granit.

Mönstret Poéme d´Amour på bordsduk och servett. Foto Granit
Mönstret Salix på bäddset och Besrså på glas. Foto Granit

Svenskt designarv

Genom att använda Stig Lindbergs ikoniska mönster blir nya kollektionen även ett sätt att hålla både svenskt designarv och Stig Lindbergs mönsterarv levande.

– Stig var alltid öppen för nya material och produkttyper. Detta samarbete är ytterligare ett steg för att hålla hans livsverk levande på 2000-talet, säger Lars Dueholm-Lindberg vd för Stig Lindberg Design.

Läs mer om Stig Lindbergs ikoniska mönster här:

Wrap

År 1959 ombads Stig designa ett omslagspapper för det japanska varuhuset Seibu. Han gjorde sedan ett liknande omslagspapper för Gustavsberg som Granit nu reproducerat för köksprodukter men i Granit-färger. Mönstret syns på förkläde, grytlapp, kökshandduk, servett, coaster, bricka, duk (vaxad) och bordstablett och i två olika färgtoner.

Foto Granit
Foto Granit
Foto Granit

Poéme d´Amour

År 1947 designade Stig detta mönster på textil som den dåvarande direktören för NKs textilkammare Astrid Sampe förälskade sig i. Hon lät sy upp en klänning i mönstret som nu finns utställd på Nordiska muséet. Granit har reproducerat mönstret i en egen unik färg. Mönstret att kommer finnas på bricka, coaster, servett och duk.

Foto Granit
Foto Granit
Foto Granit

Korrugalion

År 1953 hade NK i Stockholm en stor textilutställning där många kritiker var överraskade av Stig Lindbergs nya textilmönster. Nästan 70 år senare visades en grå version i den senaste utställningen om Lindberg på Millesgården. Mönstret kommer synas på bricka, servett, kudde och gardin.

Foto Granit
Foto Granit
Foto Granit

Salix

Det klassiska mönstret skapades i Gustavsbergs porslinsfabrik år 1954 och än idag produceras designen. I Granits kollektion syns mönstret på bäddset, köshandduk, servett och kaffe.

Foto Granit
Foto Granit
Foto Granit

Berså

År 1960 skapades ett av Stig Lindbergs mest ikoniska mönster i form av gröna löv och porslinet blev ett givet inslag i många hem. Hos Granit syns mönstret i ny tappning på kollektionens enda glas i två olika storlekar.

Foto Granit
Foto Granit
Foto Granit

Kollektionen finns i butik från 21 april 2022.

Rulla till toppen