Så blev de gamla fönstren ett vackert växthus på hjul

Skapa grön glädje på uteplatsen med ett växthus på hjul. Bakom de vackra gamla återbrukade fönstren kan du gro, odla och skörda dina egna grönsaker.

Om du varken har plats eller budget för ett stort växthus eller orangeri, så funkar det alldeles utmärkt att bygga ett litet mobilt växthus som kan flyttas runt efter behov och väder. Här kan du odla både blommor, grönsaker och kryddörter. 

Växthuset har fönster också på gavlarna för att uppnå bästa drivhuseffekt, men det är bara de främre fönstren som kan öppnas.
Kuddarna och bambusoffan ger lite safaristämning på den frodiga terrassen. Mönstrad kudde, Chhatwal & Jonsson, övriga kuddar kommer från Ikea.
Här har det mobila växthuset placerats mot husväggen i trädgårdens soligaste läge, men det kan också stå fritt och användas som rumsavdelare på terrassen. Växthuset är byggt av en snickare och grunden är åtta gamla fönster som husägaren hittade på nätet.
Fönstren kan öppnas helt så att plantorna får luft under varma dagar. En bra idé är att montera stormkrokar på fönstren så att de inte står och slår när det blåser. Fönsterlåsen är nya, liknande går att hitta i byggnadsvårdsbutiker på nätet.

Storleken på växthuset bestäms av de fönster du hittar, så det är där du ska börja – oavsett om du bygger själv eller tar hjälp av ett proffs. När du har de exakta måtten på fönstren kan du börja bygga ditt växthus, med fönsterhål som passar. Gör du tvärtom och bygger växthuset först, kan det bli en utmaning att hitta begagnade fönster i exakt rätt storlek.

För att utnyttja höjden har en hylla satts upp för exempel­vis kryddväxter. Krokar för att hänga upp diverse trädgårdsredskap har monterats direkt på hyllan.
Begagnade fönster finns ofta att köpa i byggnadsvårdsbutiker, men det lönar sig också att söka på Marketplace eller på Blocket. Mindre skevheter på fönstren kan åtgärdas, men ju rakare de är, desto enklare blir det förstås att passa in dem i växthuset. Trasiga gångjärn och fönsterhaspar kan bytas ut, och fönstren kan slipas och målas om de är mycket slitna.
Bambusoffa, North by North, brickbord, Ikea, keramikkanna, Anthropologie, fat, Zara Home, övrigt är loppisfynd.

Här har de gamla fönstren fått behålla sitt originalutseende, vilket ger växthuset en charmig patina, men det går självklart utmärkt att slipa och måla fönstren innan man sätter i dem. Huset har ett ramverk i tryckimpregnerad furu, med en bottenlåda i plywood och trä som döljer de fula planteringslådorna. Reglarna är i lärk, som grånar vackert med åren, och de robusta hjulen gör att växthuset enkelt kan flyttas.

Rulla till toppen