Väldoft för hemmet – se Ikeas nya samarbete med Ilse Crawford

Dofter som för tankarna till naturen och ljushållare designade för återanvändning – i vår lanserar Ikea en helt ny serie doftljus i samarbete med den brittiska designern Ilse Crawford.

Nu är det åter igen dags för Ikea att ge sig in i hemmadofternas värld. Lagom till våren släpper varuhuset en helt ny kollektion doftljus, varav ljushållarna och de två signaturdofterna är framtagna tillsammans med den brittiska designern Ilse Crawford. Precis som deras tidigare gemensamma doftljuskollektion bjuder det nya samarbetet på mer än bara doft – fokus ligger även på ljushållarens design.

Foto Ikea
Ilse Crawford. Foto Ikea
Foto Ikea
Foto Ikea

Doftljusen är designade med återbruk i fokus, där tanken är att man ska kunna återanvända ljusen när de brunnit ner.

– Kärlen är vackra och prisvärda föremål som kan användas varje dag. De är speciella i hur de upplevs och känns. De kan enkelt passa in bland det man redan har hemma. Framför allt kan de återanvändas senare som till exempel en kaffemugg eller pennhållare, säger Ilse Crawford 

När det kommer till doftljusens funktion i hemmet så är Ikea och Ilse Crawford eniga – dofter gör hemmet till ett hem och bidrar dessutom till att skapa och förstärka rummets känsla. Doft kan även påverkar hur vi känner oss.

Foto Ikea
Foto Ikea
Foto Ikea
Foto Ikea

Naturen som inspiration

De åtta dofterna är alla inspirerade av naturen på olika sätt, förutom som klassiska doftljus kommer dofterna dessutom i form av bland annat värmeljus och dofthängare.

– När man vill göra en plats mer personlig är heminredningsdetaljer viktiga, och med de nya ljusen vill vi få kunderna att känna välbefinnande hemma, säger Karin Gustavsson, range and product design leader på Ikea.

Foto Ikea
Foto Ikea
Foto Ikea
Foto Ikea

Ilse Crawfords signaturdofter Adlad och Enstaka är båda inspirerade av trä, där den förstnämnda för tankarna till skandinaviska skogar och den andra påminner om doften av en rökig brasa.

– Det är något förankrande med naturen. Vårt mål var att nå de primitiva minnena av natur, speciellt de som är förknippade med våra träd och skogar, och ta med dem in i våra hem genom doft. Särskilt för de av oss runt om i världen som bor i tätbebyggda städer och inte har omedelbar tillgång till naturen, säger Ilse Crawford.

Foto Ikea
Foto Ikea

Här är de 8 dofterna:

Adlad
Doftnoter:
Topp: citrusskal, galbanum, cypress
Hjärta: kryddnejlika, artemisia, läder, rökiga noter
Bas: patchouli, sandelträ, labdanum, bärnsten, mysk

Enstaka
Doftnoter:
Topp: läder, tall, rökiga noter
Hjärta: klöver, nyslaget hö
Bas: bärnsten, sandelträ, skog, vanilj

Hedersam
Doftnoter:
Topp: gröna örtiga noter, galbanum, klippt gräs
Hjärta: tomatblad, dragon, klippt gräs, koriander
Bas: färskt hö, mysk

Jämlik 
Doftnoter:
Topp: vanilj, varm mjölk
Hjärta: vanilj, havtorn
Bas: vanilj, kokosnöt

Lugnare
Doftnoter:
Topp: päron, ingefära
Hjärta: jasmin, liljekonvalj
Bas: pudrig, vanilj, mysk

Störtskön
Doftnoter:
Topp: hallon, gröna blad, röda bär
Hjärta: hallon, röda bär, viol, iris
Bas: mysk

Jämnmod
Doftnoter:
Topp: marina noter, syrén, havtorn
Hjärta: syrén, vattenliljor, luktärt
Bas: tiaréblomma, pudrig

Doftljusen börjar säljas i Ikeas varuhus och på ikea.se i april 2022.

Scroll to Top