Lyckas med Monstera – 5 viktiga skötseltips

Med sina vackert flikiga blad har Monstera blivit en storfavorit i många hem. Men hur tar man hand om växten på bästa sätt? Här listar vi 5 viktiga skötseltips.

Monstera har blivit en storfavorit i många hem – och det är kanske inte är så konstigt med tanke på att den både är vacker och lättskött. Men precis som med de flesta växter så finns det några saker som kan vara bra att tänka på för att lyckas. Här listar vi 5 viktiga skötseltips!

Lyckas med Monstera – 5 viktiga skötseltips:

1. Plantera rätt

Att plantera din Monstera på rätt sätt är A och O för att växten ska trivas i längden. Plantera i en innerkruka med hål i botten och täck med ett lager av grus eller lecakulor. Det går även bra att plantera direkt i en ytterkruka med hål. Täck botten på samma sätt och fyll på med lite jord i botten innan du ställer ner Monsteran och fyller på med mer jord. Monsteran gillar att stå trångt så du behöver inte byta kruka varje år. Att rötterna börjar sticka ut utanför jorden är en bra indikation på att Monsteran vill ha en lite större kruka.

2. Ställ växten en bit in i rummet

Monsteran behöver mycket ljus för att växa, men trivs allra bäst när den får stå 2–3 meter in i rummet. Undvik alltså att ställa Monsteran i fönstret, där solljuset kan bli allt för starkt för växten.

Foto Plantredo

3. Fukt, fukt, fukt!

Monsteran växer naturligt i tropiskt klimat, därför trivs och frodas den optimalt i hög luftfuktighet. Ju mer fukt Monsteran får desto större blir bladen. Ett bra tips är därför att spraya bladen med vatten då och då – gärna flera gånger om dagen.

4. Tänk på temperaturen

Förutom fukt älskar Monsteran värme och är känslig för temperaturer under 18 grader. Har du golvvärme i något av rummen hemma? Då är det en perfekt plats för din Monstera. Tänk även på att inte ställa din Monstera för nära ett öppet fönster när det är kallt ute.

Foto Plantagen

5. Vattna sparsamt

Vattna Monsteran när jorden känns torr – generellt så är det bättre att vattna för lite än för mycket. Men en gång i veckan, eller varannan vecka är ofta lagom. När du vattnar är det viktigt att vattnet når hela vägen ner till rötterna. Spraya gärna bladen generöst med vatten mellan vattningarna.

Källa Plantagen, Interflora

Rulla till toppen