Gör det själv: 7 kreativa trädgårdspyssel

Äntligen dags att förkultivera inför utesäsongen! Släpp loss planteringsfantasin och låt de första stänglarna spira ur allt från äggkartonger till udda keramik och miniväxthus. Och kanske får mormors rullvagn förvandlas till planteringsbord?

1. Annorlunda antikt

Vem har sagt att planteringsbord måste se ut på ett visst sätt eller köpas nytt? Det kan ju gå lika bra med ett gammalt sidobord, bakbord, en rullvagn eller liknande. Det kan bli ett fint blickfång på både balkongen och uteplatsen, och dessutom är återbruk alltid trevligt! 

2. Gröna planer

Om du försår många olika frön vid olika tidpunkter under den tidiga våren kan det vara en bra idé att göra minnesanteckningar, kanske i en särskild liten bok. Här kan du föra dagbok över vad som har såtts var och när, och även spara fröpaketen med info om hur och när sorterna kan planteras ut och hur de ska skötas. Fröpåsarna, trädgårdshandskarna och järnet är alla från Burgon & Ball.

3. Smått och gott

Om du inte är lycklig ägare till ett växthus eller orangeri kan du ändå ge dina plantor bra möjligheter i ett miniväxthus att ställa på balkongen, terrassen eller varför inte på fönsterbrädan. De små växthusen på bilden var trärena när de köptes och målades sedan. Liknande växthus finns bland annat på Clas Ohlson.

4. Spirande skal

Spara dina äggskal och använd dem som minikrukor! Det fiffiga är också att de passar så bra i äggkartongens fack där de kan få stå medan det gror. Gör bara ett hål i änden på skalet så att vattnet kan sippra bort. När plantan sedan ska sättas ut kan skalet krossas och följa med. Du kan också strö skalet runt dina växter i köksträdgården. Det tillför bra näring till jorden i form av kalcium. 

5. Plantera i kopp

Gör en dekorativ samling med gamla koppar och muggar, som får skapa vårstämning på köksbordet eller i fönsterbrädan. Samtidigt gror dina frön och växer sig starka inför plantering.

6. Klimatklok kartong

Äggkartonger är bra groningskrukor eftersom de har avdelade fördjupningar och överskottsvatten kan rinna av så att fröna inte drunknar. Se till att planteringen står ljust och varmt och att jorden är lätt fuktig hela tiden. När det är dags för utplantering kan du låta äggtrågen stå ute ett par dagar men med lock på natten, så att plantorna acklimatiseras innan de sätts i jorden. Äggkartongen kan sedan rivas eller skäras i bitar och föras ner i marken, den kommer att lösas upp med tiden.

7. Så sköter du suckulenterna

Suckulenter gillar mycket värme och solljus och även lucker jord som inte nödvändigtvis innehåller lika mycket näring. De gillar också att jorden torkar ut helt mellan vattningarna, så vattna inte för ofta. Ge dem hellre en ordentlig dos vatten en gång var eller varannan vecka, än att skvätta på små mängder vatten oftare. Om du vill att de ska växa sig väldigt stora, se till att plantera om dem i större krukor med cirka 2 års mellanrum så att rötterna får breda ut sig. Gärna på våren, när plantan växer.

Föröka suckulenterna

Det är lätt att föröka suckulenter, men det kräver lite tålamod.

Du behöver:

En suckulent
Kaktus- eller suckulentjord (men vanlig planteringsjord går också bra)
Ett fat eller skål
Vatten i sprejflaska 
En tidning

Gör så här:

1. Börja med att bryta bladen på suckulenten så nära stammen som möjligt. 

2. Låt dem torka på en bit tidnings­papper i några dagar så brytytan sluter sig lite. Plocka gärna många blad eftersom det inte är säkert att alla skjuter skott. 

3. Fyll sedan ett kärl med jord och lägg bladen ovanpå. 

4. Ställ krukan på en ljus plats och spreja dagligen med vatten. Efter 3–5 veckor kommer nya skott, och när de är tillräckligt stora och själva har bildat rötter kommer det stora bladet att vissna. 

5. Nu är det dags att försiktigt plantera de nya skotten i en kruka och låta dem växa sig stora.

Rulla till toppen