Stilrent och minimalistiskt i tvåplansvillan – kika in

Den specialbyggda villan bjuder på avskalad gråskala, smarta lösningar, minimalistisk inredning och ett lyxigt hemma-spa. Välkomna till familjen Jovanovics hem – som utsetts till ett av områdets tio bästa hus.

Familjen Jovanovic köpte den bergiga tomten i Älta söder om Stockholm för tre år sedan och fick vänta på bygglov i över ett halvår. Till en början ville de bygga en enplansvilla, men det fick de inte beviljat på grund av tomtens karaktär. 

– Vi har ritat om huset tre gånger. Just entréplanet blev en utmaning eftersom det låg berg här tidigare, så huset är delvis inbyggt, berättar Tatjana när hon tar emot i den rymliga hallen. 

Parets kreativa lösningar på alla byggproblem resulterade i att kommunen nominerade deras hus till en av Nackas tio bästa villor.

– Ja, här har vi skapat vårt eget drömhem, säger Tatjana. Jag skulle sammanfatta det som modernt, minimalistiskt, stilrent och lyxigt. Det finns inte många standardlösningar. Trappan och fönstren är till exempel specialgjorda och går inte att köpa på ett byggvaruhus och vi har infällda spottar nästan överallt. 

Vardagsrummet på övre plan, där skinnsoffan från Italien inbjuder till avkoppling. Runda speglar, House Doctor. Marmorbord, Mio. Kuddar och pläd, Classic Collection. Ansiktskruka med pampasgräs, Jonathan Adler.
Den ikoniska coffee table-boken från Tom Ford harmonierar väl i kontexten med sin svartvita grafik. Ljusstake, Stoff Nagel.
Tatjana Jovanovic.

Det avskalade intrycket i villan är slående i alla rum och till en början är det svårt att tro att det faktiskt bor en barnfamilj i detta välstädade hus. Var har de alla … saker? 

– Eftersom vi bara har bott här i drygt två år så har vi inte samlat på oss så mycket, säger Tatjana. Jag plockar undan lätt. Vi behöver inte så mycket prylar. Och hemmet har flera smarta förvaringslösningar, som döljer sådant som annars kan se stökigt ut. 

Tatjana poängterar att hennes egna behov har styrt mycket av organisationen i huset. Detaljerna och funktionerna är noga utvalda och placerade. Alla har varsin tvättkorg och låda i badrumsskåpet, skåpen har klickfunktion utan handtag för att det ska vara lätt att torka av och det grå golvet är både slitstarkt och lätt att underhålla. Men har hon alltid vurmat för det minimalistiska? 

– Nej, verkligen inte! Jag hade fondväggar i mitt första boende, var väldigt förtjust i trämaterial och har gått igenom alla faser och trender, som man ofta gör. Sekelskifte är otroligt vackert och drömmigt med all stuckatur på väggarna och jag kan älska en röd sammetssoffa och stormönstrade tapeter hemma hos andra, men vill inte ha det själv. Det här är mer vi, urbant och funktionellt.

Den stilrena och monokroma känslan återfinns även i uteplatsmiljön och förstärks av naturens egen färgpalett. Trädäcket var från början gult i färgen men har behandlats för att få en vackert gråsilvrig yta.
Den kombinerade arbetsbänken och matplatsen är perfekt för umgänge. Barstolar, By Crea.
Vy från matplatsen in mot köket. Köket är mått­beställt från Serbien och har inga handtag utan luckor med klickfunktion. Barstolar, By Crea. Matbordsstolar, Mio. 

Homestaging inspirerade

När familjen tog in en stylist inför försäljningen av sitt förra boende, ett parhus, fick Tatjana upp ögonen för hur mycket inredningen påverkar känslan i hemmet. Resultatet imponerade på Tatjana. 

– Huset har aldrig varit så fint som precis då vi skulle lämna det. Då kände jag att wow, så där snyggt vill jag alltid att det ska vara. 

Tatjana erkänner att hon var sist på bollen med att skaffa Instagram och Facebook, men när hon väl gjorde det öppnade sig en värld av inredningsinspiration. Hennes nyfikenhet och lätthet att ta till sig råden ledde till en total nystart inför det kommande husbygget. 

– Vi gjorde oss av med massor av möbler inför flytten och behövde under ett år bo trångt i tillfälligt boende medan huset byggdes. Då lär man sig hur få saker som egentligen behövs. Då fick jag möjlighet att fundera ut exakt hur jag ville inreda vårt framtida hem. Vi flyttade in i detta hus enbart med varsin resväska och började från noll. 

Om Tatjana är inredningsproffset så står hennes man Bojan för de större byggprojekten, eftersom han också har den arbetserfarenheten, bland annat som byggherre.

– Han är mer intresserad av själva byggprocessen, är väldigt händig, och lett flera stora projekt. Det går ofta till så att jag förklarar för honom vad jag ser för bild framför mig, sedan ser han till att det blir utfört. Som glasräcket i trappan exempelvis. 

Matplatsen har ett egenritat och måttbeställt matbord. Stolar, Mio. Handformat fruktfat, Jonathan Adler. Rund glasvas med pampasgräs, Skrufs Glasbruk. Silver­färgade ljusstakar, By On Design.

Med hjälp av sociala medier

Då bygglovet drog ut på tiden blev tidspressen stor när allt äntligen satte i gång. Bojan kunde ringa och säga att hon hade fem minuter på sig att ta beslut gällande något material eller liknande. 

– Instagram och nätet blev min räddning. Jag kollade bilder, googlade badrum och skickade därefter bilder till honom och sa att så här ska det se ut.

I samma veva slog det Tatjana att hon själv skulle kunna ta bilder på deras hus för att inspirera andra, då de väl var klara. Och på den vägen hittade hon sin nya passion. I dag har hennes Instagramkonto över 20 000 följare. 

– Jag kunde ingenting om inredning för bara något år sedan, men är ganska snabblärd. Tycker man att något är roligt så utvecklas man fort!

På entréplan finns en vacker lounge. Den måttbeställda och platsbyggda hyllan har gjorts av en finsnickare. Vaser, Jonathan Adler och Jotex. Silverfärgad bordslampa, By Rydéns. Det ruffa betong­liknande golvet är från Stenbolaget.
Från loungen går trappan i komposit­material. Fronter på sidobordet, Superfront. 
Vilsamt mys i grått, vitt och svart i master bedroom. Stickat överkast, The Nap Lab.

Jobbet som butikschef inne i stan gör att Tatjana dagligen får sortera många intryck i huvudet. Ett högt tempo och många bollar i luften gör att hon vill landa, samla kraft och tanka energi när hon väl är hemma.

– Jag gillar mest vitt, grått, beige och lite svart. Den minimalistiska färgskalan ger mig ro. Jag ger så mycket av mig själv på dagarna och behöver lugn då jag kommer hem. 

En del av återhämtningen skapas i det glammiga badrummet, med bastu, bubbelbadkar och marmorklädd inramning. Tankarna går osökt till ett spa och det var även meningen. 

– I stället för att lämna hemmet för att åka på spa vill vi hellre stanna här och mysa. Därför skaffade vi även en utomhusjacuzzi, vilket är mitt absoluta favoritställe i huset! Jacuzzin är den bästa investeringen. Här har vi tillbringat mycket tid på kvällarna med ett glas bubbel, då middagen och barnens aktiviteter är avklarade.

Det lyxiga badrummet har marmorklädda väggar och golv samt en dubbeldusch. Natur­färgade inslag, textilier och accessoarer förstärker känslan av ett boutiquehotell.
I badrummet ryms också en vacker bastu.
Tatjanas rymliga walk in closet är måttbeställd och platsbyggd av en finsnickare.

Tatjanas fem tips för en stilren känsla

1. Bestäm dig för en färgskala som återkommer i alla rum. Jag har valt grått och blandar upp det med vitt och svart. Välj även de färgerna på stora ytor som exempelvis golv och köksluckor.

2. Skapa dynamik i det stilrena med olika former, som ett fyrkantigt bord, en rund spegel, en trekantig ljusstake, en kudde med oktagonmönster, en ellipsformad vas och så vidare.

3. Tänk färre men värre och lägg hellre pengar på en dyr Adler-kruka i stället för flera billigare.

4. Med en stram bas kan du leka med olika ­texturer i materialvalen och textilierna. Blanda skinn med sammet, ylle och virkat.

5. Göm undan mycket med smart förvaring, i köket, badrummet, tvättstugan och hallen.

Scroll to Top