14 skötselknep som gör att snittblommorna håller längre

Har du tröttnat på att dina snittblommor vissnar snabbare än du kanske önskar? Bara lugn. Det finns många knep att ta till. Här listar vi 14 skötseltips som gör att snittblommorna håller längre.

1. Välj rätt vas

Väldigt smala vaser eller pokalformade vaser gör att blommorna behöver trängas och får svårt att suga upp ordentligt med vattnen. Tänk därför på att välja en rymlig vas, särskilt i botten där stjälkarna suger upp det viktiga vattnet.

2. Se till att vasen är rengjord

En ren vas är A och O. Om du sätter dina snittblommor i en smutsig vas är det stor risk för att smuts eller rester från gamla buketter, något som skapar bakterietillväxt i vattnet och gör att den nya buketten vissnar snabbare.

Foto Blomsterfrämjandet

3. Snitta med en vass kniv

Använd en ren och vass kniv när du snittar blommorna. Använder du en sax förstörs ådrorna som stjälken suger upp vattnet med. Rosor ska skäras snett medan lökblommor som tulpaner ska skäras rakt.

4. Sätt i vatten så fort som möjligt

Blommorna behöver komma i vatten så fort som möjligt, ju snabbare desto bättre. Annars riskerar snitten på stjälkarna att torka ut vilket gör att vattnet inte sugs upp optimalt.

Foto Blomsterfrämjandet

5. Välj rätt temperatur på vattnet

Ta reda på vilken temperatur just din bukett trivs allra bäst i. Något som är bra att utgå ifrån är att mjuka stjälkar trivs bäst i kallt vatten med an hårda stjälkar trivs i kallt.

6. Undvik att blad hamnar i vattnet

Var snabb med att plocka upp blad från vattnet i vasen. Låter du bladen ligga för länge kan det skapa bakterietillväxt i vatten och skada buketten.

Foto Blomsterlandet

7. Byt vatten ofta

Byt vatten ofta, gärna varje dag. Om det följer med växtnäring med buketten kan det dock istället räcka med att bara fylla på med mer vatten varannan dag.

8. Bind inte upp en bunden bukett

Har buketten blivit bunden är det viktigt att inte binda upp den då det kan göra att bukettens livslängd kortas.

Foto Interflora

9. Ha inte snittblommorna nära en fruktskål

Brukar du ha en fruktskål på bordet? Tänk i så fall på att ställa din bukett på avstånd från frukten. Frukt avger nämligen gasen etylen som gör att blommorna kan tappa färg och vissna snabbare.

10. Plocka bort vissna blommor och blad

Vissa blommor i buketten kan vissna snabbare än andra, dessa bör plockas bort direkt för att de inte ska bidra till bakterietillväxt i vattnet som skadar resten av buketten.

Foto Blomsterfrämjandet

11. Ta bort nedersta bladen på blomstjälkarna

Ta bort de nedersta bladen på stjälken innan du sätter dem i vatten. Om bladen hamnar i vattnet kan de ruttna och bilda bakterier. Genom att ta bort bladen kan dessutom mer energi och näring gå till blommorna.

12. Ge blomnäring

Blomnäring gör inte bara att buketten får näring, det hjälper även till att hålla ovälkomna bakterier borta.

Foto Interflora

13. Låt inte buketten stå för varmt

Blommor trivs att stå svalt och vissnar snabbare om de står för varmt. Ett bra tips är att låta dina blommor stå i garaget eller källaren över natten för att förlänga hållbarheten.

14. Gör nya snitt

Snitta dina blommor på nytt emellanåt för att öka livslängden.

Rulla till toppen