Skapa en trädgård för glada bin – 10 smarta tips

Vill du skapa en trägård där våra viktiga bin trivs och mår bra? Här är 10 tips på hur du kan odla och plantera för att lyckas.

1. Låt trädgården växa fritt

Om du har en trädgård, låt en del av trädgården växa vilt och låt naturen göra en del av arbetet. Blomrika områden som vägkanter, diken och skogsbryn är också viktiga. Spara gärna träd och buskar som sälg, lönn, rönn, vildaplar och nyponbuskar.

2. Låt gräsmattan blomma

Klipp gräset mer sällan och låt gräsmattans vilda blommor få slå ut. Plantera gärna klöver i gräsmattan. Ogräs som tistlar och maskrosor är godis för bina.

3. Låt häcken blomma

Beskär endast om det behövs och skjut upp häckklippningen till efter blomning.

4. Plantera vildblommor och blommande växter!

Plantera vildblommor och blommande växter i trädgården eller i balkonglådorna.

5. Skapa blomsterängar

En blomsteräng med vilda växter är den perfekta födan för humlor och vilda bin. Ängen bjuder på en mångfald av växtarter och en lång blomning. I trädgården kan du låta en del av gräsmattan gå upp i blom och så ängsblommor på vår eller höst.

6. Välj binas favoritväxter

Geranium (nävor) och petunior är väldigt vackra på balkongen men har dessvärre inte mycket att erbjuda bina. Som tur är finns det många andra alternativ – krasse, blåeld, blåklockor och doftande lavendel är några exempel. Odla bivänliga växter som solrosor, ringblommor, blåklint och perenner. Även honungsört, kärleksört, kaprifol, rödklöver, sälg, hägg och hagtorn är älskade av bin. Plantera gärna blommande kryddväxter som timjan, rosmarin, salvia och mynta. Tänk mångfald och vilda ängar.

7. Sätt färg på trädgården

Det är ingen hemlighet att bin älskar blommor med färg – och särskilt lila blommor. Varför är det så? Jo, lila är en av de färger som bin ser tydligast.

8. Regelbunden blomning

Plantera gärna en blandning av bi-vänliga blommor och växter som blommar vid olika tidpunkter på året, så att det regelbundet finns mat till bin i din trädgård. Olika typer av växter lockar också olika typer av bin.

9. Välj inhemska växter

Växter från andra länder eller områden kan vara invasiva och skada ekosystemet. Inhemska växter är därför bättre för miljön.

10. Undvik kemikalier

Undvik bekämpningsmedel och ogräsgifter eftersom de är skadliga för bin och andra pollinatörer. Välj ekologiska fröer och växter av god kvalitet. Kemikalier är giftiga för vildbin och kan skada eller döda både dem och deras avkomma.

Källa: Fiskars

Rulla till toppen