Skapa kreativa prydnadsföremål – 6 inspirerande DIY-tips

Väck kreativiteten inom dig och skapa egna prydnadsföremål. Kombinerat med modernt konsthantverk, loppisfynd och en och annan nyhet blir det en inredning helt i tiden.


DIY-tips 1: Krossat konstverk

Gör ett krossat konstverk: Använd färgrikt krossat porslin och krukskärvor och lek dig fram till en fin mosaik. Till exempel kan du göra som här och använda toppen av en gammal kaffekopp överst och på så sätt skapa illusionen av en vas. Med några torra kvistar, som inte behöver vattnas, är illusionen total. Limma fast delarna på en plan yta med superlim.

DIY-tips 2: Målade motiv

Oavsett om det är med föreställande motiv, som ansikten, eller mer abstrakta, som påminner om ränderna på karameller, känns målad keramik rätt just nu. Roliga motiv och former ger ett lekfullt och okonventionellt intryck i inredningen.

Gör en rolig skulptur: Genom att enkelt måla ett enfärgat keramikföremål. Här har vi tagit en vit vas och gett den ett ansikte och en lång hals.

Keramiken är en blandning av konsthantverk och massproducerat och vissa saker kan vara svåra att få tag på, så se det i första hand som inspiration. Bröst­kopp av Andrea  Mikkelsen, säljs via Instagram @patteriet. Sked och hand från Line & Majken Klok, @sortenegle på Instagram. Rosa vas, Lucie Kaas. Mugg med streck och fat med hålmönster, Hay.  Vas med abstrakt mönster, LRNCE x Yume. Bakgrundsfärg ”B46 Safir”, Dyrup.

DIY-tips 3: Handgjord textil

Fransar, ryastygn, broderier, vävar och applikationer har börjat hitta tillbaka till hemtextilierna och många uppskattar äldre tiders handarbete igen. Textilier som har tagit tid att skapa finns nu i nya varianter med uppdaterade motiv och material. 

Gör textilkonst för väggen: Gör ett litet garnkonstverk genom att vira garn runt en aluminiumtråd. När du är klar kan du forma ett ansikte (som här), en siluett eller något annat. Det blå molnet är gjort av en bit kanvas som klippts till. Sedan har vi sytt ryastygn och fransar med blått garn.

En bordstablett från Anthropologie används som väggdekor. Väggbonad i form av en halvcirkel, Line & Majken Klok (@sortenegle på Instagram). Kudde med applikationer, LRNCE & Yume. Kudde med broderi, Ferm Living. Kudde i rostfärgad sammet, H&M Home. Blå kudde med prickar, Ikea. Väggfärg ”R35 Sorbet”, Dyrup.

DIY-tips 4: Lockande glas

Glaset har knappat in på keramiken och står åter högt i kurs. Här är det former, strukturer och färger i fokus. 

Gör en kakfat på fot: Skapa ett fint kakfat genom att limma fast en fin tallrik ovanpå en stadig vas med superlim.

Vaserna i klarglas är från Bolia. Resten är loppisfynd. Bakgrundsfärg ”R35 Sorbet”, Dyrup.

DIY-tips 5: Synligt trä

Efter en period med målat trä ser vi nu mer och mer trä i naturliga färger eller målat i tunnare bets, som låter ådringen lysa igenom. Vackert svarvade föremål och väggdekorationer i trä känns trendigt just nu.

Gör ett färgat regnväder: Den lilla väggdekorationen är gjord av en bit trä som sågats till en halvcirkel. Därefter har vi satt fast broderigarn på baksidan med häftpistol.

De stora träskulpturerna för väggen (här är det två som satts ihop) är gjorda av Tilde Grynnerup. Stort fat i ekträ, Mogens Myhre/Koloni Copenhagen. Kon i rökt ek, Ferm Living. Liten blå figur och blå fågel, Normann Copenhagen. Dalahästen är ett loppisfynd.

DIY-tips 6: Mönstrad sten

Mörk marmor, terrazzo och stengods i akvarellmönster är populära mönster på allt från kakel till tallrikar och vaser. Kombinera gärna de vackra mönstren och färgerna från naturen med varandra.

Gör en enkel marmorering: Du kan enkelt skapa marmorerings­effekter på vit keramik med hjälp av vatten och nagellack. Fyll en skål med varmt vatten. Droppa sedan 3–5 droppar nagellack i vattnet. Rör runt kraftigt och doppa genast ner keramiken i vattnet. Testa på en bit kartong innan du börjar med keramiken.

Pennhållare/ljusstake i rosa terrazzo, Bola. Rosa terrazzoplatta, Magasin, blå skål i form av en mussla, Béton. Stort keramikfat med akvarellmönster, Hay. Brun vas i form av en mussla, Béton. Pizzaskärare i form av en cykel, DOIY. Resten är loppisfynd. Bakgrunden är målad med ”B49 Blåstjerne”, Dyrup.
Rulla till toppen