Orange boostar kreativiteten medan grönt är lugnande. Färgexperten och inredaren Sara Garanty använder färg för att framkalla känslor och sinnestillstånd. Här är hennes bästa tips för att färgsätta hemmet.
Inredaren och färgexperten Sara Garanty vill sätta färgen i första rummet och ge den en mer central plats inom ramen för arkitektur och inredning.
– Färgerna vi omger oss med är väsentliga för vårt välmående – ändå är det något vi sällan reflekterar över eller noga tänker igenom innan vi börjar bygga ett hus eller renovera en lägenhet. Oftast är det något som ses som ett dekorativt medium och kommer sent in i arkitektur- och designprocessen.
Används färg på rätt sätt kan den lyfta upp och förstärka de arkitektoniska detaljerna i en byggnad. Om färg tvärtom används på fel sätt kan den sänka upplevelsen av rummet och till och med göra att rummet upplevs som obekvämt, menar Sara.
– Jag tycker att hemmet ska återspegla personligheterna som lever där, och med rätt färger kan man skapa trygghet, lugn, harmoni och kreativitet. Jag ser färger som ett enda stort konstverk, deras rikedom av nyanser, spelet mellan ljus och skugga. Hur hänger allt ihop? Konstnären Paul Klee skrev ”colour is the place where our brain and the universe meets”, säger Sara Garanty.
Hon gillar konstnärernas filosofiska hållning till färger.
– De såg färger nästan som något andligt och något som kan få oss att möta olika delar av oss själva och gå in i olika världar och dimensioner. Men det finns också en mer naturvetenskaplig förklaring. För att citera arkitekten Le Corbusier: ”Colours have a profound impact on our senses; they evoke various emotional associations and have the ability to influence our moods and emotions. As an architect, it’s important to keep in mind the power of colour with any project.”
Så uppfattar vi färg
Ur ett biologiskt perspektiv, hämtat från naturens färglära, kan olika färger hjälpa oss att till exempel öka vår koncentration, att somna eller göra oss mindre stressade. Men beroende på var vi har våra rötter och vilken kultur vi lever i kommer vi också att ha olika associationer till olika kulörer. I Sverige klär man sig ogärna i gult och blått om man inte ska på en fotbollsmatch, till exempel. Skickar du gula rosor till någon i Frankrike betyder det att du vill göra slut och nämner du orange för en holländare får du genast ett leende.
Utöver kulturen råder även trender. De som växte upp på 1970-talet började gilla brunt, murrigt grönt och orange för att sedan gå över till 1980-talets pasteller. Alla minns vi 2000-talets caffelatte-väggar och 2010-talets ljust och fräscht-våg.
Trender ändras konstant och i Sverige är vi enormt trendkänsliga. Är exempelvis ”greige” (en blandning mellan grått och beige) inne får jag helt plötsligt en ökad förfrågan om att färgsätta med dessa kulörer. När vi exponeras för något tillräckligt länge börjar vi gilla det, vare sig vi vill eller inte. Men man behöver inte följa trender slaviskt utan kan välja att förhålla sig till dem genom att använda dem som inspiration eller gå tvärt emot dem.