Så skapar du ditt drömbadrum – 6 värdefulla tips

Ska du renovera badrummet? Låt dig inspireras av inredningsdesignern Kjersti Westhagen Lunders vackra badrum och ta del av hennes bästa tips!

Inredningsdesignern Kjersti Westhagen Lunder ritar badrum och kök åt andra varje dag i sitt jobb på Kvänum. Så hon är ingen novis vid skissblocket. När hon skulle renovera sitt badrum visste hon precis hur hon ville ha det.

– Jag önskade mig ett mysigt badrum, där det första som möter en är ett badkar och ett handfat. Tidigare såg man direkt in på toalettstolen, säger Kjersti, som också ville att badkaret skulle placeras under fönstret så att den som badade kunde titta ut.

Färgen på den nya inredningen är specialbeställd, något som Kjersti ser att allt fler kunder väljer när de ska renovera kök och badrum.

– Folk blir allt modigare i sina färgval, och de väljer allt oftare sådant som ligger utanför standardsortimentet. Jag ville gärna ha en lugn färg som passade huset i övrigt, och det är roligt att få välja något annat än beige eller vitt. Man ska ju vakna till när man kommer in i badrummet.

Bänkskivan i carraramarmor och de färska blommorna ger badrummet hotellkänsla. Blandare, Kohler.
Inredningen från Kvänum ger gott om förvaring, både öppen och dold. Skåpen är målade i NCS 6502-G.

Mycket förvaring

Med fem personer i familjen var det viktigt med mycket plats för förvaring, både öppen och dold. Och för att få en enhetlig känsla har Kjersti valt samma sorts marmor till bänkskivan och till hyllan ovanför toaletten. Hon har också lagt extra omsorg på att välja en behaglig belysning med dimmerfunktion.

– Det tycker jag är extra viktigt i ett badrum, man vill ju inte ha en stark spotbelysning när man ligger i badet eller står i duschen. Vi har placerat en spot i hörnet över badkaret, för att öka rumskänslan och slippa få ljuset rätt i ögonen. Annars är belysningen vid duschen, toan och handfatet placerad så att den inte ska blända eller skapa skuggor i ansiktet.

Kjersti har också varit också extra uppmärksam på övergången mellan badrummet och resten av huset.

– Jag tycker att det är fint att stilen i huset hänger ihop, och att badrummet inte skiljer sig alltför mycket från exempelvis köket.

Familjen vill att badkaret ska var det första de ser när de kommer in i badrummet. Golv­kaklet heter ”Boulangerie Beau” och kommer, i likhet med badkaret, från Fired Earth. Solskyddet som sitter för fönstret är särskilt anpassat för badrum.
De art déco-inspirerade väggarmaturerna ”Pillar light” från Davey Lighting är dimbara och ger ett fint sidoljus vid spegeln.
Vid renoveringen flyttades toaletten till en mer undanskymd plats i rummet. Hyllan ovanför toalettstolen har fått en likadan marmorskiva som kommoden.

Renovera badrummet – 6 värdefulla tips

1. Sätt spegeln hela vägen upp till taket. Det ökar rumskänslan och förstärker det naturliga ljuset.

2. Tänk över belysningen. Kanske är det onödigt med spottar i duschen?

3. Satsa på material av hög kvalitet i våtrummen. De ska tåla mycket.

4. Planera för förvaringen innan du börjar renovera. Det blir snabbt rörigt i ett badrum som inte har nog med skåp och lådor.

5. Det finns många snygga knoppar att välja på, men Kjersti och hennes familj har valt billiga träknoppar och målat dem i samma färg som resten av inredningen för att få ett harmoniskt helhetsintryck.

6. När du väljer färger, tänk på att rummen i huset ska hänga ihop – särskilt kök och bad.

Rulla till toppen