Från pensionat till färgrikt semesterboende med ångbastu – kika in

Med små medel byggde den isländska inredningsarkitekten Rut Káradóttir och hennes man om ett gammalt pensionat till semesterboende, där varje lägenhet har fått en egen färgstark personlighet.

Rut Káradóttir är en av Islands mest kända inredningsarkitekter och har jobbat med allt från privata hem och fritidshus till stora inredningsprojekt. Att hon blev intresserad av inredning är inte konstigt. Hon växte upp med en far som var hantverkare, men som egentligen ville bli arkitekt.

– Mina föräldrar prenumererade på en inredningstidning, och det var en lycka varje gång den kom i brevlådan. Jag kommer ihåg att jag hade ett dockhus som jag vände upp så att jag kunde se alla väggar. Sådant ”jobbade” jag väldigt mycket med som barn, säger Rut.

Lägenheterna är inredda med utgångspunkt i fyra färgpaletter från Nordsjö. Varje palett består av en mörk och en ljus ton, till exempel mörkt och ljust blå. Varje lägenhet har också en tredje färg – en mörkgrå ton med svärta. Den här lägenheten är inredd i djupa blå toner, med inslag av grönt och ljusa naturmaterial.
Alla lägenheterna har fullt utrustat kök. Även om inredningen inte är dyr så känns den exklusiv, mycket tack vare Ruts smarta lösningar, som till exempel de öppna hyllorna som ger köket en luftig känsla.
Rut Káradóttir och maken Kristinn Arnarson.
Inni Apartments, som består av två låga byggnader, var tidigare ett pensionat.

Tillsammans med sin man Kristinn Arnarson driver hon nyöppnade Inni Apartments, med exklusivt inredda uthyrningslägenheter, i Hveragerði några mil utanför Reykjavik på sydvästra Island. 

– När Kristinn sa att han hade sett en egendom som var till salu här i Hveragerði så sa jag bara ”nej, vi har nog att göra”. Vi har redan två stugor som vi hyr ut på norra och södra Island. Men när han sa att det var fult inrett så blev jag intresserad, säger Rut leende, och lägger till att det är mycket mer spännande att göra om något som är fult.

– Om man har mycket pengar kan man förstås göra vad man vill. Men att med begränsade medel förvandla ett dåligt fungerande hus till något vackert känns mycket mer meningsfullt.

Rut älskar naturmaterial och jordiga kulörer, som den mörkt gröna huvudfärgen som finns i några av lägenheterna. Den mjuka sammets­fåtöljen går i en grön färg som passar resten av inredningen.
Ett badkar i sovrummet kanske inte är så praktiskt till vardags, men är ett lite romantiskt inslag på semestern.
 I och med att byggnaden tidigare var ett pensionat så har Rut kunnat spara en del av den gamla inredningen. I ett av badrummen var kaklet nyligen bytt, vilket gjorde renoveringen enklare.

Tidigare pensionat

Det lilla samhället Hveragerði är ett bra stopp om man vill vandra i Reykjadalur som ungefär betyder ”den ångande dalen”. Hela området är slående vackert och känt för sin geotermiska aktivitet. På många ställen finns det varma källor och rök som stiger från marken.

–  Hveragerði ligger också nära Gullfoss vattenfall och Haukadalur Geysir, som är världens äldsta aktiva gejser, berättar Rut.

Egendomen med sina två huvudbyggnader och en liten paviljong drevs ursprungligen som pensionat. Rut berättar att ingen större renovering hade gjorts under många år, hela stället påminde om en 70-talsfilm med tapeter i murriga färger.

Det avskalade badrummet mjukas upp av jutemattan och den gamla träpallen. Mycket av inredningen består av föremål som Rut samlat på sig genom åren.
Samma varma sandkulör har använts både till väggar och tak i en av lägenheterna. Det mörka köket med sin bänkskiva i trä står i fin kontrast till väggarna.
De mörka färgvalen ger sovrummen en lyxig hotellkänsla. Här har panelen målats i en mörkt grå färg med en ton av svart. Grundfärgen är en mörk mossgrön, som går igen både i taket, på väggen, kuddarna och överkasten.

– Vi inredde nio lägenheter, med gemensam ångbastu och badtunna som är fylld med vatten från varma källor. Islänningarna har i flera århundraden njutit av geo­termiska bad, som anses ha väldigt välgörande egenskaper, berättar Kristinn.

Invändigt känns det som om en färgbomb har slagit ner. Rut har jobbat med fyra färgpaletter i de nio lägenheterna.

– Jag jobbar aldrig med rena primärfärger utan har en passion för jordfärger. Naturen är en aldrig sinande inspirationskälla för mig, säger hon.

Mörka väggar

I varje lägenhet har Rut fokuserat på en huvudfärg, som återkommer i olika nyanser på väggar, tak, textilier och möbler.

– I och med att man bor på ett sådant här ställe i två–tre dagar så tänkte jag att jag kunde ta i lite, men kanske det kan bli lite våldsamt att ha så mycket färg hemma hos sig själv.

Ångbastun och badtunnan, som är fylld med geotermiskt vatten från varma källor, kan utnyttjas av alla gästerna.
Spisinsatsen fungerar inte, men skapar stämning bara genom att vara fylld med ved.
Lägenheterna som går i djupblå toner har kombinerats med badrum i ljusare blått, som bryts upp med textilier och klinker i ljusare sandtoner.

Lägenheterna är inredda in i minsta detalj. Det är som att komma in i hem hämtade direkt ur ett inredningsmagasin. Rut har tänkt på allt – från fotpallen att vila benen på efter en lång promenad, till filten att svepa om sig på terrassen. Här finns inga designobjekt, snarare vackra och funktionella föremål som Rut har samlat på sig genom åren.

– Semestern är den mest värdefulla tiden vi har. När man hyr semesterlägenheter så är de ofta väldigt dåligt utrustade, ibland går det knappt att laga mat. Här har vi försökt göra något åt det!

Rulla till toppen