Här är trendigaste inomhusväxterna 2022

Ingen komplett inredning utan gröna växter – håller du med? År 2022 spås bli grönare än någonsin. Här är årets största växttrender.

Vi går ett riktigt grönt år till mötes i våra hem och vi köper växter som aldrig förr. Växtföretaget Plantagen har nyligen släppt sin årliga trendspaning och delat med sig av fyra stora trender som spås dominera i år.

Här är fyra växttrender vi väntas se mer av 2022:

1. Sticklingar

Kärleken till sticklingar tycks aldrig ta slut och trenden förväntas fortsätta växa även i år. Plantagens trendrapport visar bland annat att sju av tio tar sticklingar och av dem har sex av tio gett bort en stickling som gåva. Intresset är stort hos alla generationer men störst bland yngre. Allra helst tar vi sticklingar från Palettblad, Elefantöra, Monstera, Svärmorstunga och Garderobsblomma.

– Att ta sticklingar är en del i en större trend som har med återbruk och hållbarhet att göra. Det känns bra att få en stickling att växa och frodas och många växter som är populära nu är tacksamma att ta sticklingar från, som palettblad och monstera, säger Veronica Axelsson, trädgårdsmästare på Plantagen.

Garderobsblomma är en växt vi gärna tar sticklingar av. Foto Plantagen

2. Ju fler växter desto bättre

Glöm en ensam växt på fönsterbrädan – nu vill vi maxa antalet växter i våra hem. Ju fler växter desto bättre! Växterna flyttar dessutom in i ännu fler rum, bland annat i hemmakontoret. Andelen svenskar som har växter i sitt hemmakontor har ökat från 20 till 48 procent sedan förra året.

– Det är en tydlig trend att ha många växter hemma – våra mor- och farföräldrar hade kanske två saintpaulior och några porslinskatter i fönstret, på samma yta har vi nu kanske tjugo växter, säger trendexperten Stefan ”Trendstefan” Nilsson.

Ju fler växter desto bättre är mottot 2022. Foto Plantagen

3. Växter med medelhavskänsla

Gröna växter toppar listan över populära inomhusväxter att inreda med – och trenden spås hålla i sig även i år. I år blickar vi extra mycket åt medelhavsväxter från Kordylinesläktet, men även klassiker som citrus- och olivträd känns aktuella. Vill du inreda med medelhavsväxter? Här är fem populära alternativ vi lär se mer av i år: Alokasia, Kaladium, Kalatea, Fönsterfikus och Palettblad.

Fönsterfikus toppar listan över trendiga medelhavsväxter. Foto Plantagen
Även Kaladium finns med på listan över trendiga växter vi gärna inreder med 2022. Foto Plantagen
Medelhavsväxten Alokasia spås bli en stor favorit. Foto Plantagen

4. Vi väljer växter som får oss att må bra

Att växter får oss att må bra är något som många börjat få upp ögonen för. Enligt Plantagens trendrapport så köper sex av tio svenskar inomhusväxter för att de bidrar till en lugn och harmonisk atmosfär. Och 27 procent inreder dessutom med inomhusväxter för att minska sin stress.

Många inreder med växter för att reducera stress. Foto Plantagen
Rulla till toppen