Att Cecilia en dag skulle återvända till sitt föräldrahem var inget hon hade räknat med, men i dag skulle hon inte kunna tänka sig något annat liv än det i Villastaden i Borås. Med en stor portion kärlek, återbrukad inredning och omsorgsfulla materialval har hon och sambon Johan satt sin egen prägel på den vackra 1930-talsvillan.
Cecilia Hedin hade ingen tanke på att flytta tillbaka till sitt barndomshem i Borås, men när hennes föräldrar väl skulle sälja den vackra funkisvillan skrämdes hon av tanken att någon okänd skulle flytta in.
– Varken jag eller mina syskon var intresserade av att ta över huset, säger Cecilia. Men när mina föräldrar väl bestämde sig för att sälja det och mäklaren hade varit där och fotat för att lägga ut det på marknaden, fick jag eld i baken. Jag insåg att om inte vi köper det av mamma och pappa nu, så är huset borta för alltid.
Cecilias och sambon Johans vägar korsades på musikfestivalen Way Out West i Göteborg för fem år sedan, och det var där de skapade sitt första gemensamma hem.
– När vi träffades flyttade Johan in hos mig i en tvåa i Linnéstan. Men ganska snart hittade vi vårt drömhus i Kålltorp och flyttade dit sommaren 2017. När vi sedan fick barn och jag var mammaledig började jag tänka på hemstaden Borås, där mina föräldrar och min syster bor.
Förvandling
Den ljusgula funkisvillan från 1932 ligger i det vackra kvarteret Villastaden i Borås, granne med en grönskande park och omgiven av pampiga stenhus från 1920-talet.
– Jag hade svårt att se nya möjligheter i huset, det var så cementerat i mitt huvud hur det ”skulle vara”, säger Cecilia. Men när jag insåg att den nya ägaren förmodligen skulle riva ut och renovera allt, kände jag att den personen lika gärna kunde vara jag. När väl den barrikaden var passerad så kunde vi tänka fritt, och det hjälpte ju att Johan inte var lika känslomässigt kopplad hit. Helt plötsligt öppnades möjligheten att renovera huset så det passade oss, och över en natt var det huset det enda stället i världen jag kunde tänka mig att bo på.
Sommaren 2019 gick flyttlasset till Borås och paret påbörjade förvandlingen av Cecilias barndomshem. Huset hade renoverats i omgångar i takt med att Cecilia och hennes syskon vuxit upp, och resultatet hade blivit ett hopkok av olika behov och stilar.
Parets vision var att skapa en enhetlig och tidstypisk känsla, och att ge huset den karaktär det förtjänade.
– Mina föräldrar flyttade hit 1985 med ett barn och sedan kom ytterligare två barn. Huset hade därför genomgått många faser och renoveringar och väggar har rivits ner för varje barn som flyttat ut.
Cecilia och Johan rev ut alla snickerier och omaka golv, bytte fönster och bredspacklade väggarna. Under golvet på övervåningen låg originalplankorna från 1932, och i hallen på första våningen upptäckte de ett vackert originaltak med fina taklister. Även köket har förvandlats, men att det är 1990-talsköket som döljer sig bakom den gröna färgen är svårt att tro.
– Första tanken var att bygga ett helt nytt kök, säger Cecilia. Varken körsbärsluckorna eller det koboltblå kaklet var vår melodi, men samtidigt var det ju ett väldigt fint kök, trots att det hade mer än 20 år på nacken. Så vi lämnade i stället in allt på ett måleri, och så pusslade vi om modulerna och bytte knoppar. Med ny bänkskiva, ny färg och uppdaterade vitvaror blev det ett helt nytt kök!
I dag är det gröna köket så långt ifrån 1990-tal man kan komma och andas snarare modernt shakerkök. Den gedigna bänkskivan i jämtländsk kalksten har naturliga schatteringar och inslag av tydliga fossiler. De höga vitrinskåpen är ombyggda och löper nu ända ner till bänkskivan, och på glashyllorna innanför samsas vinglas med klassiskt blåvitt porslin från Cecilias mormor.
Hela familjen tyckte till
– Mina föräldrar är väldigt positiva till att vi gjort det till ”vårt” hus. Jag och Johan gjorde en ”marknadsundersökning” innan vi satte i gång med renoveringen, där alla i familjen fick säga till om det var något de stört sig på under alla åren vi bott här. Min bror avskydde till exempel tröskeln i köket, mamma gillade inte det svårstädade köksgolvet, min syster ratade källartrappans skarpa kanter efter alla gånger hon slagit upp hälsenan.
Hemmet andas värme och personlighet, med platsbyggda möbler och ombonad inredning i en härlig färgskala. Tillsammans har Cecilia och Johan förvandlat villan till ett modernt drömboende, med omsorgsfulla materialval och återbrukad inredning. De har varit ett bra team, båda med ett stort intresse för inredning och unika lösningar: Cecilia, grafisk designer med en fingertoppskänsla för färg och form, och maskiningenjören Johan, som inte är rädd att ta till hammare och såg.
– Jag älskade att växa upp här och mina föräldrar pratade alltid om att läget var så bra. Nu när jag själv bor här med småbarn kan jag bara instämma.
Cecilias och Johans bästa renoveringstips
1. Gör ritningar och skisser på alla rum så det blir lättare att visualisera slutresultatet.
2. Skapa moodboards med färger och material för att få en fin helhet.
3. Spara alla färgkoder, material och dimensioner i en ”husbok”, det är annars så lätt att glömma.
4. Låt renoveringen ta tid och stressa inte. Ha tålamod och inse dina begränsningar.
5. Renovera tidsenligt! Leta upp detaljer från husets förflutna och förstärk dem.
6. Dammsug Google och Pinterest på lösningar eller inspiration om du kör fast.