Så lyckas du med forellbegonia – 5 viktiga skötselråd

Forellbegonia har blivit en stor favorit som pryder allt fler hem och fönsterbrädor. Men hur gör man för att lyckas med den dekorativa växten? Här listar vi 5 viktiga skötselråd.

Den vackra forellbegonian med vita prickar och röd undersida är en lättskött växt som blir ett dekorativt inslag i inredningen. De senaste åren har den dessutom seglat upp i topp bland trendiga växter som många gärna ställer på fönsterbrädan hemma.

Trots att den räknas som en lättskött växt finns det några enkla skötselråd att ha med sig.

Här listar vi 5 tips för att lyckas med forellbegonia:

1. Vattna regelbundet

Vattna forellbegonian regelbundet, cirka en gång i veckan, men låt jorden torka upp lätt mellan varje gång du vattnar, utan att rotklumpen torkar upp.

2. Tänk på luften

Torr luft kan göra att forellbegonian drabbas av mjöldagg, som yttrar sig genom vita fläckar på bladen. Spraya bladen regelbundet eller använd en luftfuktare för att höja luftfuktigheten inomhus.

Foto Plantagen

3. Använd växtnäring

Gödsla forellbegonian med växtnäring en gång i månaden under växtsäsongen.

4. Plantera om en gång om året

Plantera om forellbegonian i ny blomjord en gång per år. En nyinköpt forellbegonia kan du plantera om direkt i en något större kruka.

5. Undvik direkt solljus

Forellbegonian vill stå ljust men trivs sämre i direkt solljus. Under sommarhalvåret kan den placeras utomhus i halvskuggiga till skuggiga lägen.

Foto Plantredo

Tänk på!

Forellbegonia innehåller ämnen som är starkt irriterande och som kan ge magbesvär. Den bör därför placeras utom räckhåll för både barn och husdjur.

Scroll to Top