Färgpsykologi och color-blocking – kika in hos färgexperten

Färgexperten och inredaren Sara Garanty använder färg för att framkalla känslor och sinnestillstånd. Här berättar hon själv om tankarna bakom hennes egen färgstarka lägenhet på Gärdet i Stockholm.

”Jag är så rädd för färg”, får jag ofta höra från mina kunder. Jag har alltid förundrats över det, att färg skulle vara skrämmande har jag aldrig förstått. Så länge jag kan minnas har färg varit en naturlig del av mitt liv. Det är ett mångfasetterat intresse och jobb, och när det kommer till färg, färgkombinationer och färgpsykologi finns det alltid något nytt att lära sig. Det publiceras hela tiden ny forskning om färgernas betydelse och enligt mig är det världens bästa life-hack att lära sig om färgernas möjligheter.

Alla kulörer har specifika egenskaper och jag jobbar varje dag med att använda färgernas kvaliteter för att skapa önskvärda känslotillstånd hos mig och mina kunder. Exempelvis har jag alltid röda kläder på mig på måndagar när jag känner mig lite extra trött och vill komma i gång med veckans att göra-lista. Jag brukar säga att det är lika viktigt att omge sig med ”rätt” färger som att äta hälsosamt, motionera och få tillräckligt med sömn för att må bra.

vardagsrum med starka färger
Idag är det svårt att föreställa sig att Sara bodde här med vita väggar i sex månader innan hon kom till skott med att färgsätta. Vardagsrummet delades av med två färgfält. Den bortre delen som används för koncentration och skrivande målades i mörkblått, medan resten blev ljust grå (NCS S 1000-N). Taklampa ”Sputnik”, Svenska Armaturer, Matta, Bolia, fåtölj ”Ekstrem” av Terje Ekstrøm, huset i plexiglas är ett konstverk av Sara Garanty själv.


När jag flyttade in i min 1920-talslägenhet för tre år sedan ville jag måla om allt och förverkliga alla tusen idéer som jag samlat på mig genom åren. Efter sex månader så var väggarna fortfarande vita och jag hade inte ens rört målarpenseln. Varför var det så svårt att färgsätta min egen lägenhet när jag gör det så lätt hos mina kunder?

Jag insåg att jag led av skomakarens barn-syndrom. Jag bestämde mig för att ta hjälp av min kollega och vän Viktor Erlandsson på Straight Design, som hjälpte mig att sätta ihop färgschemat, välja ut nyanser och skapa roliga och intressanta färgkombinationer.

Jag visste att jag ville ha grönt i sovrummet då det är den mest vilsamma kulören. Viktor tog fram en fin, varm grön nyans till väggen och kombinerade den med en vacker kall grön på golv- och taklisterna, samt fönsterfoder, dörr och element. Jag älskar lugnet som färgerna ger. De gröna färgerna kombinerades med inredning i trä i rosa och grönt – min favoritkombination!

vardagsrum målat i grön färg
Den varma gröna nyansen på väggarna (NCS S 2010-G20Y) har kombinerats med en kallare grön på lister, fönsterfoder och element (NCS S 4020-B90G). Resultatet är en lugn miljö som passar i ett sovrum. Sängram och taklampa, Ikea, överkast och kuddar, Ceannis.

Color-blocking inspirerar

Color-blocking, en stil som växte fram i USA på 1950-talet – och där konstnären Mark Rothko var en av pionjärerna – har alltid fascinerat mig. Med inspiration från stilen skapade vi en gul och en aprikosfärgad hörna i lägenheten. Gult ökar självkänsla och självförtroende och bör användas när man vill ha en extra energiboost för att våga förverkliga sina projekt. Orange och aprikos använder jag när jag vill bli mer kreativ och vara öppen för nya ideér i mitt skapade.

Color-bblocking målat i hem med starka färger
Från matsalen leder en dörr in till en gul hörna inspirerad av stilen color-blocking. Gult är en positiv färg som ska ge energi.

Jag ville att min matsal skulle målas rosa, därför att rosa miljöer gör oss lite gladare, mer upplyfta och sociala. Viktor kom på idén att matcha de rosa väggarna med orangefärgade lister och ett lila tak. Jag älskar det och det är precis så galet som jag vill ha det.

Hallen fick bli en kombination av den rosa färgen från matsalen och en lite mörkare indigoton. Indigo eller mörkblå är bra när du vill integrera insikter. För att skapa perspektiv och för att ge ett intressant arkitektoniskt uttryck målade vi två asymmetriska linjer för att förstärka känslan av ett valv. Hallen blir en konsthall där jag ofta hänger om och visar mina och mina vänners olika konstprojekt.

matsal målad i rosa med orange detaljer
Sara ville ha en rosa matsal (NCS 1010-R10B) i och med att rosa är en glad och social färg. Väggarna kombinerades med lister i orange i kulören NCS S 0570-Y90R. Runt bordet står Thonet-stolar som Sara har målat orange, taklampa Tom Dixon, blå vas H&M Home, gul vas, Studio Arhøj.
hall målad i rosa och mörk indigo
Hallen har blivit en utställningsyta för Saras egna, och hennes vänners, konstprojekt. Matsalens rosa färg fortsätter ut i hallen, där den möter en mörk, kontemplativ indigoton (NCS S 80100-R90B). Vas, Kähler, pallen från Ikea är målad i samma färg som snickerierna, tavlan längst till höger har Sara målat.

Vardagsrummet är långt och jag ville därför dela upp det i två olika delar: en del för skrivande och eftertanke och en del för sociala aktiviteter. Ena halvan av rummet målades i samma mörkblå färg som använts i hallen och resterande del målades i en ljusgrå färg.

Spegeldörrarna i orange träder fram mot det ljusgrå och förbinder vardagsrummet med matsalen. Eftersom jag tycker om att göra konstverk genom mitt användande av färg så målade vi halva dörren i indigo och andra halvan i listfärgens orange, för att sedan omge det hela med en aprikosfärgad ruta.

mörk färg i tak och väggar
Den del av vardagsrummet som används för koncentration och skrivande målades i mörkblått. Huset i plexiglas är ett konstverk av Sara Garanty.
del av vardagsrum med färgstark inredning och ljust grå väggar
Den del av vardagsrummet som används för sociala aktiviteter målades i ljust grått (NCS S 1000-N). Listerna och spegeldörren, som leder in till matsalen, har målats orange – kreativitetens färg. Hyllan är ett second hand-köp, lampa, Hay, poster av Nynne Rosenvinge.

Mitt lilla arbetsrum, där jag sitter och skriver, målar och pysslar med olika färgprojekt, behövde vara en neutral plats. Väggarna fick bli ljusgrå, taket målades i en lilarosa kulör och skrivbordet fick bli blått. Studier visar nämligen att blått är den färg som uppmuntrar till koncentration.
Köket är under konstruktion, men tanken är att skapa en lekfull atmosfär med hjälp av rosa och blå nyanser.

arbetsplats med skrivbord och lampa från &tradition
Saras hemmakontor, med en del av de färg-, tapet- och tygprover som är hennes arbetsredskap. Skrivbord och skrivbordslampa, &Tradition.


Rulla till toppen