Minimalistiskt och Marocko-inspirerat i huset av betong

Minimalistiskt med marockanska inslag, så beskriver Ann Kristin sitt hus. Med de stora fönstren i vardagsrummet behövs heller ingen tv – här är det den mäktiga omgivande naturen som står för underhållningen.

Vardagsrummet är definitivt Ann Kristin Homdrums favoritrum. Utsikten mot vattnet och bergen är magiskt vacker oavsett årstid.

– Att sitta i soffan med en kopp te när vinden blåser utanför, det är helt ljuvligt. 

Sammetssoffan ”Mr Big” från Bolia har en djupt blå färg som kontrasterar mot betongen på väggar och golv. Soffbord ”Fly” från &Tradition. På golvet ligger en marockansk beni ourain-matta.
De stora fönstren släpper in massor av dagsljus i vardagsrummet. Taket i vitoljad furu har integrerad belysning som kan dimmas för att skapa stämning i rummet. Tavlan över soffan är målad av Elin Melberg, och avsikten är att den ska kompletteras med mer konst så småningom. Den svarta krukan i fiberbetong kommer från &Tradition.
Ann Kristin och Alexander Homdrum.

Huset vid strandkanten utanför Stavanger i sydvästra Norge stod klart 2013. De 260 kvadratmeterna rymmer både egna utrymmen och generösa gemensamma ytor för trebarnsfamiljen. På övervåningen finns fyra sovrum, bad och tv-rum, medan bottenvåningen har vikts helt åt vardagsrum och kök som bara skiljs åt av en kort vägg med en inbyggd öppen spis.

Stora fönster på bägge sidor av rummet ger ett genomgående ljus på hela nedervåningen, och den luftiga känslan understryks av det vitoljade innertaket i furu som reflekterar dagsljuset in i rummet.

– Det här är ett socialt hem, och vi har både barnens kompisar, vår egen familj och vänner på besök dagligen, säger Ann Kristin.

Huset har havet som närmaste granne och hämtar sin grå palett från sanden och berget utanför.
Den svävande trappan i viltoljad furu är specialbyggd för huset.
Eero Saarinens klassiska bord ”Tulip” från 1957 har fått sällskap av stolar från Gervasoni och en traditionell marockansk lampa.
Köket är anpassat efter både socialt liv och matlagning. Hela köks­inredningen – från skåpluckor och fronter till bänkskiva – är i vitoljad ek.
Köket är platsbyggt av ett lokalt snickeri, vitvarorna och den integrerade fläkten kommer från Miele. I den massiva betongväggen, som skiljer kök och vardagsrum, har en öppen hylla byggts in för att göra väggen lite mer luftig.

Genomgående betong

Betong har använts genomgående i hela huset. Materialet är vilsamt som blickfång, och skapar en stram och diskret ram runt inredningen.

– Vi tycker att betong ger ett fint och rent, och sam­tidigt lite tufft, intryck. Det är praktiskt, tidlöst, solitt och underhållsfritt. Betong ger också ett skönt inomhusklimat i och med att det reglerar värmen och kylan naturligt, säger Ann Kristin och fortsätter:

– Det är ett material som över tid kommer att bespara oss en hel del kostnader för uppvärmning och underhåll, en betongbyggnad kan stå i 25–30 år innan man behöver göra något. Betongen har en lång livslängd, vilket var ett starkt argument för oss att välja det, trots generellt höga utsläpp av koldioxid när den produceras.

Just hållbarhet var en viktig beståndsdel i husbygget, menar Ann Kristin.

– Trä är ju ett levande, mjukt och giftfritt material, som vi har använt både till tak och fönster inomhus. Arkitekterna som ritade huset, Thelma Thybo och Siri Hopperstad, var väldigt duktiga på att informera oss om de olika materialen när vi skulle göra alla val.

Matbord, Hay, stolar ”In Between”, &Tradition, pendellampa, Bocci. Spisinsats från Rais, ovanför spisen hänger en tavla av Elin Melberg och på matbordet står bland annat vaser från Louise Roe.
Det stora matbordet från Hay rymmer många, stolarna ”In Between” i rökoljad ek är formgivna av Sami Kallio för &Tradition.
Skänken är vintage från 60-talet. Den varma träfärgen står sig fint mot de grå väggarna och golvet.
Uterummet är en förlängning av husets minimalistiska formspråk, och här får naturen spela huvudrollen. Ett japanskt körsbärsträd och en bubbelpool har sänkts ner i däcket av Kebony-trä. I bakgrunden skymtar vattnet.

Valt bort tv

Vardagsrummet är familjens naturliga samlingspunkt, och målet med inredningen var att skapa ett ställe där både små och stora trivs.

– Här ville vi skapa en inspirerande och rofylld miljö, därför har vi valt bort tv i vardagsrummet.

Huset har ett modernt uttryck, präglat av en konsekvent användning av material och färger som ger en lugn helhet.

– Jag tycker om att det är rena linjer med betong och trä i nästan alla rum. Men jag är också svag för det marockanska, och det finns inslag av Marocko lite överallt. Dessutom försöker jag addera en del små möbler och personliga bilder, som jag tycker bidrar till stämningen. Det ger huset ”det lilla extra”.

Den turkosa kakelväggen i badrummet ger en energikick under morgonduschen. Kakel, Made a Mano, duscharmaturer, FM Mattsson.
Inredningen i vitoljad ek i badrummet är platsbyggd av samma företag som har byggt köket.
Betongväggen i föräldra­sovrummet mjukas upp av de ljusa textilierna och trägolvet. Sängkläder, Society, nattduksbord, Gervasoni, sänglampa, Santa & Cole. Bilden på väggen kommer från Alium och mattan är från H&M Home.
Scroll to Top