Modernt och stilsäkert i enplansvillan – kika in

Det kan ha varit det lugna läget, eller det enorma fönstret på kortsidan som påminner lite om ett stort tält. Friluftsälskarna Synnøve och Marcus föll i alla fall pladask för det ombyggda enplanshuset från 70-talet.

Synnøve Krog var en entusiastisk orienterare när en ledbandsskada i ankeln satte stopp för löpning i ojämn terräng. Hon var tvungen att hitta nya sätt att stilla sin upptäckarlust, och svaret blev fjällvandring. Gärna med en övernattning eller två i hängmatta eller tält.

– Marcus ägde varken vandringskängor eller regnkläder när vi träffades, så det var vi tvungna att fixa. Men nu går vi ofta på fjälltur tillsammans, och jag tror att han gillar det, säger Synnøve.

Marcus håller med, även om han kanske inte har lika stort behov av att sova ute som Synnøve.

– Jag älskar Playstation och trivs hemma i soffan också. Synnøve har svårare för det. Men det är också intressant att det är hon, som gärna sover utomhus i minus tio grader, som fryser mest hemma, säger han och ler.

Efter några år tillsammans var Synnøve och Marcus redo för samboskap. Hon flyttade in i hans fyrarums­lägenhet på 70 kvadrat, och när paret efter en tid började leta efter ett gemensamt boende var det inte för att det behövdes mer plats. Snarare ville de ha ”rum för framtiden”, som de kallar det.

– Vi var väldigt färdiga med att bo i lägenhet. Vi ville kunna borra i väggarna en söndag, och fixa med vårt hem som vi vill. En annan viktig del var att hitta ett ställe där vi kunde bo i många år, och det skulle innebära ett rejält kliv i både storlek och pris. Därför letade vi efter en bostad med uthyrningsdel, vilket skulle ge oss flexibilitet och vara ekonomiskt smart, säger Marcus.

– Målet var att skapa en bas för framtiden, lägger Synnøve till.

Huset har genomgått en total moderniserings­process även utvändigt. Utebord ”Fallholmen”, stolar ”Fanbyn”, Ikea. Kuddar och lykta, Cadell Design.
En av vardagsrummets väggar består helt av fönster, som ger rummet en luftig utekänsla. Rummet är målat i kulören ”10341 Kalk” från Jotun, som reflekterar himlen utanför. 
Mitt i vardagsrummet står en stor öppen spis. Murstocken har gjorts extra stor för att dölja en bärande bjälke mitt i rummet. ”Att göra ett problem till ett blickfång var ett genialt drag”, säger Marcus. Soffa och soffbord från Cadell Design, Matta, Ikea.
Synnøve Krog och Marcus Risanger.

Färdigritat hus

Paret hade höga krav, både på det framtida hemmets utseende och dess planering. Huset skulle ligga nära centrum och det skulle finnas butiker och annat nödvändigt i närheten. Och även om önskelistan var lång så hittade de drömboendet ganska snabbt: ett enplanshus från 70-talet som skulle totalrenoveras av en lokal arkitektbyrå.

– Huset ligger väldigt lugnt, och samtidigt nära centrum. Det var också perfekt att huset var färdigritat, men att vi kunde vara med och bestämma detaljer som färger, golv och kakel. Vi fick ändra lite på det elektriska, som datapunkter och kontakter – sådant som är svårt att förändra när väggarna väl är färdiggipsade. Vi flyttade även spishällen från köksbänken till köksön, så att vi kan ha kontakt med gästerna när vi lagar middag.

I hallen finns hängare, stol, spegel och sideboard från Cadell Design. 
Skiljeväggen mellan köket och trappan till undervåningen består av träribbor som släpper igenom dagsljus.
Träribborna i fönstret ger utsikt och skyddar mot insyn. Hundskålarna används av Spencer, en bichon frisé som tillhör Marcus mamma, som jobbar på en olje­plattform. ”Det är perfekt att ha hund på deltid”, säger Synnøve.
Köket från Aubo har luckor i mattsvart fenixlaminat och bänkskiva i grått laminat. Barstolar ”ML42”, By Lassen.

Det aktiva paret har mycket utrustning för sport och friluftsliv som skulle finna sin plats.

– En av de viktigaste förändringarna i processen var att ändra från garage med carport till carport och cykelparkering. Vi planerar att skapa ett system så att vi kan hänga takboxen i taket, och sänka ner den på bilen när det behövs.

De flyttade in under sommaren 2021 och har bara hunnit bo i huset i några månader, men än så länge känns det bättre än förväntat.

Matbordet från Cadell Design har iläggsplattor så att det får plats tolv personer. Stolar ”Fanbyn”, Ikea, taklampa ”Matrix”, Eichholtz.
Paret älskar att laga mat och har placerat spishällen på köksön för att kunna ha kontakt med gästerna. Hällen från AEG har inbyggd fläkt för att undvika alltför mycket stekos i den öppna planlösningen.
De inbyggda hyllorna är klädda med samma trä som fönsterkarmarna, och är en dekoration i sig själva. 
I det största av husets fyra badrum sitter klinker ”Pro Matrix Grey”, 30 x 60 cm, från Modena. Kommod, Aubo, badkaret kommer från Megaflis.
Väggarna i sovrummet består av frästa träpaneler som målats i kulören ”5030 St. Pauls Blue” från Jotun. Sänggavel, bord, lampor och överkast, Cadell Design. Matta, Ikea.

– Vi var väldigt spända på hur det skulle vara att bo med så stora fönster. Skulle vi känna oss som utställningsföremål? Men det är bara härligt luftigt, det känns som om vi är ute när vi är inne och tack vare häcken slipper vi insyn, säger Marcus. 

Synnøve och Marcus var också oroliga för att vardagsrummet skulle bli för litet.

– Rummet är på 60 kvadrat, men det var när vi fick in möblerna som vi förstod hur stort det egentligen är.

Långsiktig ombyggnad

Huset från 1971 var ett typiskt kataloghus, med 134 kvm bo­yta, oinredd källare och kallvind för förvaring.

Tanken med ombyggnaden, som genomfördes av bygg­företaget Herlige Hus i Stavanger, var både praktisk och estetisk. Huset är nu 250 kvm stort och ska kunna följa Synnøve och Marcus under 20–30 år, På gatuplan finns vardagsrum, kök, badrum och tre sovrum. Källarplanet har ett stort badrum, en flexibel boyta samt en lägenhet med två sovrum och badrum, som antingen kan hyras ut eller slås ihop med resten av huset.

Exteriören har fått ett modernt utseende medan färg- och materialval är klassiska, så att huset ska kännas snyggt och funktionellt även om 20 år.

Läs fler inspirerande hemma hos-reportage här!

Rulla till toppen