DIY: Så skapar du kreativa och annorlunda ljus

Har du också tröttnat på släta, vita ljus? När fantasi och skaparlust får fritt spelrum kan de levande ljusen blir till riktig ögonfröjd i stiliga stilleben, fina färger och spännande former.

1. Böj till

Sätt två ljus i en vas eller ett högt glas med ca 40 grader varmt vatten. Låt ljusen stå i vattnet i ca 15 minuter. Ta upp ett ljus och böj änden som ett stöd, så att ljuset kan stå av sig självt. Böj resten av ljuset så att det står upprätt. Sätt in en bit stark ståltråd i änden av det böjda ljuset. Ta upp det andra ljuset ur vattnet, böj det på samma sätt och sätt ihop ändarna med ståltråden. När du tänder ljuset, placera det gärna på ett fat eller en bricka.

Ljus, Søstrene Grene.

2. Skog av ljus

Samla många ljus i olika nyanser och former men håll dem gärna inom samma färgskala. Placera dem sedan i olika ljusstakar, som har varierande höjd. Kanske på en byrå i tamburen som ett överraskande stilleben på festen?

De vridna ljusen är från Hay, de raka är från Søstrene Grene. Mässingsljusstakarna är vintage­fynd, den höga keramikljusstaken från Notre Dame. Beige keramikljusstake, H&M Home, glasljusstake, Collage Copenhagen, mässingsljusstake ”Balance” med böj samt ljussläckare, Ferm Living.

3. Marmorerad elegans

Gör en fin marmorering med hjälp av sot. Tänd först ett stearinljus. Dra sedan de vita ljus som ska marmoreras snabbt fram och tillbaka genom den tända lågan tills det bildas flammiga sotmärken i önskat mönster. Klassiska ljusstaken ”Stoff Nagel” designades av konstnären Werner Stoff och arkitekten Hans Nagel i slutet av 1960-talet. Ljusen hör till staken men köps separat. Vasen är från Anne Black, anneblack.com.

4. Tänd en kopp

Smält stearin eller ljusstumpar över vattenbad eller i en kastrull. Klipp en veke som passar i längden för den tilltänkta ljus­­formen, som kan vara en kopp, en burk eller ett glas. Fäst ena änden på en liten pinne med en klämma och lägg pinnen tvärs över formens kant, så att resten av veken hänger ner i mitten av formen, mot botten. Häll den smälta ljusmassan i formen och låt stelna. När stearinet stelnat helt kan du ta bort klämman och pinnen och klippa veken i lagom längd.

Stearin och vekar, Panduro. Vit kopp, Hay.

5. Flerfärgat

Smält stearin i en skål över vattenbad eller i en kastrull. När stearinet har smält smular du ner en liten bit färgkrita (utan olja) i önskad kulör. Rör om tills kritan smält, och häll ev det flytande stearinet i en pappmugg. Doppa nu ändarna på vita ljus snabbt i den färgade stearinmassan och låt dem torka. Det går snabbt.
Om du vill ha olikfärgade ljus, gör om proceduren med en annan färg på kritan.

Stearin och kritor, Panduro. Prickig skål, Søstrene Grene, japansk burk med lock, ohayo.dk, glasskål, Collage Copenhagen.

Fler Gör det själv-tips hittar du här!

Rulla till toppen