Formfint och färgstarkt i lägenheten i Köpenhamn

Julie och Frey såg potentialen bakom lägenhetens slitna golv och glasfiberväv. Efter en varsam renovering har de skapat ett personligt och färgstarkt hem, fyllt av designklassiker, återbruk och kära minnen från resor.

Julie och Frey hade länge letat efter en lägenhet, men marknaden var glödhet och allt de var intresserade av såldes innan de ens hann komma på visning. Men en dag fanns den bara där, dröm­lägenheten på 68 kvadrat, högt upp i ett sekelskifteshus. Julie och Frey slog till direkt, trots att den var i dåligt skick.

Vardagsrummet är mysigt och fullt av färg. Soffan är ”Mags” från Hay, mattan är köpt på Beau Marché, läppkudden är från Shop Dora, den blå kudden är hemmagjord och de två blommiga kuddarna är från Svenskt Tenn. Mattan har paret tagit med sig hem från en resa till Marocko, och bordet har de gjort själva. Ljuskronan är en gammal Murano, vintagefynd.
Bokhyllan är från fyndhörnan på ett byggvaruhus, målad i samma färg som väggen. Isbjörnsskålen är vintage. Det gröna keramikhuvudet och de små vaserna är semesterfynd. Julie fick den vackra stora blå vasen i 30-årspresent av vänner.
Julie Ringsø Svendal.

– Golven var gula och det var glasfibertapeter överallt, berättar Julie. Köket var väldigt litet och inte särskilt praktiskt. Men vi såg möjligheterna!

Paret satte direkt i gång med renoveringen. Efter månader av rivning av väggar, dragning av ny el och köksbygge kunde de äntligen flytta in och börja inreda. De hade valt att bevara takstuckaturen, alla originalpaneler och kök- och badrumsdörrarna med målat glas.

– Det var viktigt för oss att behålla den gamla stilen men samtidigt skapa ett modernt hem, säger Julie. 

Runt matbordet av Alvar Aalto i björk och svart linoleum står ”Folkestolen” av Børge Mogensen och ”Y-stolen” av Hans J. Wegner. Lampan är en klassisk ”Bumling” från Ateljé Lyktan, bokhyllan är från Hay. Bilden på väggen är från Posterland, och vasen är ett vintagefynd.
Vy från sovrummet ut mot vardagsrummet. Dörrarna är original och bevarades vid renoveringen. Väggskåpet är från ett byggvaruhus. Lampan är ett vintagefynd som fick ny skärm från camillehelene.dk.
Färska blommor syns överallt i hemmet, gärna färgglada som resten av inredningen. Rullbord, Hans Bøllings ”Krüger”.

Hon hade alltid drömt om ett rosa kök, vilket Frey inte riktigt var med på. Men efter lite förhandlande fick Julie som hon ville – mot att Frey fick hänga upp sin skateboard i vardagsrummet.

– Köket är bara ett Ikeakök som vi har uppgraderat med ny färg och fina detaljer, säger Julie. 

Köket är från Ikea med vita fronter som paret har målat med mohair-roller och satt nya beslag på. Den rosa färgen är nr 1411 från Flügger. Bilden på väggen är av Mark Rothko, köpt från Posterland. 
Sovrummet är ljust och vilsamt. Den lilla lampan ovanför sängen är från Svenskt Tenn. Garderobsväggen har Julie och Frey gjort av Ikea-stommar som de har målat och satt nya beslag på. Färgen på garderoben harmonierar med det gula glaset i dörren till sovrummet, koden är 2368, Flügger. Stolen är av Vico Magistretti, nytillverkad av Fritz Hansen. Paret valde den nya, eftersom de gillade sitsen i flätat rep bättre än den i bast som de gamla modellerna har. Tavlan är en Hilma af Klint-poster, inköpt på Louisiana.

Julie och Frey gillar att blanda nya och gamla designklassiker, och till det addera fynd från resor. De har en speciell förkärlek för södra Italien och särskilt keramik därifrån.

– Min favorit är vår italienska ansiktsvas, säger Julie. Den är från keramikstaden Grottaglie. När vi kom hem upptäckte vi att den inte var vattentät, så den har bara stått på kökshyllan sedan dess. Men jag är så förtjust i den, det är en sådan där sak som ger en personlig touche.

En blandning av parets färgglada skatter. Fatet är från Hay, koppen med fat är vintage, likaså musseltallriken och den lilla fiskvasen. Glasägget från Murano är en present, och tändsticksasken är från Hay.
Skohyllan i hallen är ett återbruksfynd som är ommålat, med färgkod 1388 från Flügger.
Rulla till toppen