Lyckas med vårens buketter – 7 fina tips

Inget känns väl mer vårigt än kvistar som står i skir blom. Kombinera dem med tulpaner, anemoner och praktfulla ranunkler till säsongens vackraste stilleben och snittbuketter. Här är 7 fina tips!

1. Ranunkel och ris

Fyll favoritvasen med blåbärsris och stick ner vårblommor i riset. Vi har valt att blanda maffiga pompom-ranunkler i rosa med tulpaner i ljusare kulörer. Vas från Gus Design.

2. Vårdröm i vitt

Använd kvistar som stöd för blommorna, både vackert och praktiskt. Klipp bara korta bitar av kvistar, t ex av körsbär som har en vacker, mörk färg. Sätt ner dem i en låg vas, gärna med raka kanter. Stick sedan ner blommor och blommande grenar mellan kvistarna. Här har vi använt vita anemoner och kvistar av krikon. Glasvas, Olsson & Jensen. Små keramikvaser, Lindform.

3. På höjden

Ibland är småbladiga kvistar ihop med snittblommor av samma sort det allra vackraste. Här har vi tagit kvistar av spirea som vi stuckit ner massor av rosa fjärils­ranunkler i. Låt gärna kvistarna ha olika höjd och sätt gärna buketten en lite högre vas. Vår vas är från Olsson & Jensen, ljuslykta, Skrufs Glasbruk.

4. Vakna lilla videung

Blommorna måste inte alltid sticka upp ovanför kanten på vasen. I en rak, cylinderformad vas eller burk blir det så fint med tulpaner inuti, tillsammans med några videkvistar som delvis får sticka upp nosen. Stoppa också gärna ner en ranka murgröna. Tulpanerna kan vara snittade i olika höjder som här. Vatten fyller du bara på en bit upp. Gör gärna flera likadana arrangemang och ställ dem tillsammans som ett stiligt stilleben på ett sideboard. Eller kanske som centerpiece på ett vårfestdukat bord!

5. Under kupan

Kombinera vackra blommor i liten vas, det behövs inte alltid stora buketter för att skapa härlig vårkänsla. Extra fint blir det om du placerar en glaskupa över det hela. Till vår bukett fick aprikosfärgad ranunkel, fjärilsranunkel och vaxblomma bilda en ljuvlig liten trio. Vas, Affari. Glaskupa, privat, liknande finns på H&M Home.

6. Sött smått

Ranunkel, fjärils­ranunkel och vaxblomma – en skir kombination med vårkänsla. Liten vas, Affari. Stor vas i bakgrunden med enbart kvistar, Skrufs Glasbruk.

7. Rart på rad

Arrangera gärna flera småvaser tillsammans och på rad, det blir ett vackert stilleben. Placera gärna en bricka eller ett marmorfat under för att rama in det hela. På bilden har vi kombinerat orange och gula toner i form av ranunkel, fjärils­ranunkel, tulpaner och kvistar av forsythia. Vaser, från Storefactory, fat från Åhléns.

Scroll to Top