Heta inredningstrenden 2022 – tapetserade tak

Drömmer du om ett tak utöver det vanliga? Satsa på ett "statement ceiling" och ta din inredning till en helt ny nivå.

Vackra väggar i all ära, men den senaste tiden har även taket fått ta allt större plats i inredningen. Begreppet ”statement ceilings” myntades redan för några år sedan och har sedan dess innefattat allt från helmålade tak i annan kulör än vit till tak som kaklats eller tapetserats med en iögonfallande tapet. Nu fortsätter trenden att växa och 2022 är det dags att ge taket den uppmärksamhet det så väl förtjänar.

Marmor­imiterad tapet ”Marbled” från Engblad & Co. Foto Carolina Romare

Tapet med taket i fokus

Nyligen lanserade tapetföretaget Perswall en ny kollektion i designsamarbete med fotografen Angelica Svanström. Tapeterna är framtagna med både vägg och tak i åtanke.

– Jag ville skapa ett levande motiv som fångar din blick. Den är lekfull i barnrummet och tuff i hallen. En drömmares tapet av flygande svanar. Förtrollande att titta på, säger Angelica Svanström.

Kollektionen är ett exempel på hur man både kan skapa en effektfull och lekfull känsla med hjälp av tapet i taket.

Angelica Svanström har tillsammans med Perswall tagit fram en tapet som bygger vidare på Perswalls originaltapet Cloud.
Tapeten är framtagen med både vägg och tak i åtanke.

Känsla av rymd

Att måla eller tapetsera taket är inte bara vackert att titta på, beroende på vilken tapet eller färg du väljer kan du även hjälpa till att skapa en känsla av rymd i rummet. När influencern och inredaren Hanna Östberg, hannasanglar skulle göra om matsalen hemma valde familjen att pryda taket med just tapet.

– När vi valde att tapetsera taket var det med klassiska takmålningar i åtanke, en vision om att se rummets storlek mer som kubikmeter istället för kvadratmeter. När man besöker en vacker gammal kyrka eller en fantastisk sekelskiftesvåning med smyckade eller målade tak blir man alldeles hänförd och blicken lyfts automatiskt. Med tapeten ville jag väcka samma känsla men med ett uttryck som passade till ett lite enklare rum. Det var ju några år sedan vi gjorde det här och vi har inte ångrat oss en sekund. Många av mina följare har dessutom skickat jättefina bilder på sina tapetserade tak vilket känns otroligt roligt! säger Hanna Östberg.

Tapeten Woodlands från Cole&Son hemma hos Hanna Östberg. Foto Hanna Östberg

Uppdatera taket – 4 fina sätt

1. Tapetsera!

Blommigt, rutigt, grönskande eller varför inte en drömsk himmel? Förvandla taket med din favorittapet.

2. Kakla

Lite krångligare, men slutresultatet kan verkligen bli något utöver det vanliga.

3. Ton i ton

Att måla taket i samma ton som väggarna ger rummet en fin helhetskänsla.

4. Kontraster

Måla taket i en stark färg som tar för sig eller varför inte komplettera dina vita väggar med ett tak målat i blått eller grönt.

Rulla till toppen