Ida Magntorn: Så inreder du miljövänligt

Hur kan man bejaka sin inredningsglädje och samtidigt ta ansvar för miljön? Det pratade fotografen, formgivaren och författaren Ida Magntorn om under Stora stylingkvällen 2021. Ta del av hennes bästa tips här.

Ida Magntorn har bland annat skrivit boken ”Ett hem med omtanke” och under kvällen pratade hon om hållbar inredning utifrån grundtesen: ”Allt du någonsin behöver finns redan begagnat.” En viktig nyckel till att minska ditt eget ekologiska fotavtryck är att konsumera mindre, men bättre: att satsa på kvalitet och hållbara material, laga och renovera det du har och undersöka om det du behöver finns på andrahandsmarknaden.

Ida påminde oss om att vi i Sverige konsumerar mer än många andra i världen. Om alla levde som vi gör skulle det behövas fyra jordklot för att få jordens resurser att räcka till alla. På www.klimatkalkylatorn.se kan du kolla hur det står till med just ditt ekologiska fotavtryck.

Ida Magntorn, fotograf, formgivare och författare pratade om inredning och hållbarhet. 

7 tips för miljövänligare inredning

1. Använd det du har. Köp bara det som du absolut behöver. 

2. Om du tröttnar – förändra (färga, måla om, bygg om eller byt plats).

3. Låt andra hand bli första hand. Leta först efter det du behöver på andrahands­marknaden.

4. Köp återvinningsbart, massivt trä till exempel.

5. Satsa på designklassiker. De kan alltid säljas vidare om du tröttnar på dem. Bra design tål tidens tand och kvalitet håller flera generationer, när det gäller såväl design som konstruktion.

6. Välj miljömärkt, och var noga med att också kolla komponenterna.

7. Var rädd om det du har.

Så blir ditt kök mer hållbart

1. Måla om och byt luckor och knoppar i stället för att riva ut allt. Det finns många kökstillverkare som gör nya luckor till äldre köksstommar. 

2. Välj andra hand i första hand.

3. Välj gedigna material. 

4. Välj energieffektiva vitvaror.

Köket är hemmets hjärta och ett viktigt rum ur miljöperspektiv. Här gör det stor skillnad om vi väljer att vara sparsamma eller slösaktiga med jordens resurser.  Härjedalsköks nya luckor till existerande stommar.
Rulla till toppen