Duka bordet till fest – 12 roliga tips och idéer

Festliga dukningstips! Här är 12 härliga idéer för att du ska få till den trevliga, personliga och minnesvärda dukningen som stannar i gästernas minnen långt efter det att festen är slut.

Att fixa en fin dukning behöver inte kosta skjortan. Botanisera bland gamla vaser och bestick i second hand-butiker och på loppisar, och tänk kreativt när du ska göra placeringskort. Här är tips för en annorlunda dukning.

1. Gör enkla placeringskort

Leta i gömmorna hemma och använd det du har. Här har läderband knipsats fast på en bit kartong och namnet har skrivits med vit posca-tusch (posca-pennor finns i hobby-butiker). Har du sådan tur att du har ett blommande träd inne eller ute så strössla gärna med blommor och blad runtomkring.

placeringskort och blommor på dukat bord
Enkla placeringskort är supertrevligt oavsett om festen är stor eller mindre.

2. Skriv namn på målarpenslar

Skriv namn på fina träpenslar och lägg en vid varje kuvert. Låt också en grön kvist sticka ut vid sidan om.

målarpensel med namn på
Målerisk dukning med söta penslar som visar gästerna till deras platser.

3. Förgyll med trevlig text

Printa ut ett citat, en sång eller ett recept och lägg under besticken. Det är också fint att använda sidor ur en gammal bok eller en tidning.

utprintad text vid kuvert fdukning
En sång, dikt eller ett recept kan vara en trevlig text att lägga vid varje kuvert.

4. Vackert paket med sidenband

Bind ett sidenband runt både tallriken, besticken och servetten. Det ser extra festligt ut om du fäster en blomma eller en kvist i knuten.

sidenband runt tallrik och bestick
Samla ihop allt vid varje kuvert så det blir ett litet fint paket med sidenband runt.

5. Detaljer som följer säsong eller tema

Ett kokt vaktelägg i en matsked vid varje kuvert är en vacker detalj, kanske till påsk eller när våren börjar komma. Du kan också lägga ett par blad mynta eller citronmeliss i vattenglasen som en extra detalj.

vaktelägg på sked dukat bord
Hälsa våren med vackra vaktelägg.

6. Dekorera med många små vaser och buketter

Att fylla ett helt bord med blommor kan bli dyrt, men det är fullt tillräckligt att sätta dekorativa grenar och enstaka blommor i små vaser. Ett alternativ är att sätta ett stort rabarber­­blad eller en annan stor och fin kvist i en vas.

dukat bord med många små vaser och buketter
Udda små söta vaser med blommor här och var låter sikten vara fri över bordet och ger alla gäster möjlighet njuta av dekorationerna.

7. Sötsak som present till gästerna

Oavsett om kvällen ska avslutas runt eldfatet i trädgården eller om du bara vill skicka med gästerna en liten söt present – lägg en cellofanpåse med marshmallows, kex och en träpinne vid varje kuvert. Du kan också lägga i ett par chokladbitar som en söt punkt på en festlig kväll.

marshmallow i cellofan
Ett extra litet “sweet-treat” till var och en av gästerna!

8. Återbruk på det dukade bordet

Samla glasflaskor och tvätta bort etiketterna, då kan du använda flaskorna som vaser på festbordet. Leta efter fägade glasflaskor i second hand-butiker om du inte använder sådana hemma.

återbruk gamla flaskor på dukat bord
TIPS! Lägg flaskorna i blöt i varmt vatten med lite diskmedel. Efter ca 1 timme kan du skrapa bort etiketterna med en kniv eller ett rakblad.

9. Ställ fram bestick i kruka

Informellt och trevligt! Ställ besticken i stora krukor på bordet, så att gästerna kan ta sina bestick själva.

bestick i lerkrus
Speciellt bra när gästerna sitter längs långbord eller om ni är riktigt många.

10. Kuvertbröd!

Kuvertbröd, i ordets rätta bemärkelse, gör du genom att packa in små bröd i servetter och lägga vid varje tallrik. Pynta gärna med en kvist grönt.

kuvertbröd
Kuvertbröd i dubbel bemärkelse.

11. Ett minne för gästerna att ta med hem

Låt gästerna ta med ett minne hem i form av en liten krukväxt. Skriv gästens namn på en plantetikett i trä och stick ner i jorden. Du kan till exempel använda sticklingar av pelargon eller någon annan växt och plantera i små krukor.

växt present till gäster
Placeringskort och present i ett.

12. Trevliga örter som extra krydda

Sätt ett litet glas med färska kryddörter vid varje kuvert, som din gäst kan använda till maten. Det kan till exempel vara några kvistar timjan eller persilja till den ugnsstekta potatisen.

örter vid varje kuvert på det dukade bordet
Scroll to Top