Återbruk, färg och konst – kika in hos designern där inredning får ta tid

Ett färgstarkt och personligt hem har fått växa fram långsamt hemma hos familjen i Köpenhamn. Hayat och Anders köper aldrig mer än de behöver och väljer alltid antikt och vintage framför nyproducerat.

I en charmigt och personligt inredd lägenhet från förra sekelskiftet bor designern Sadaf Hayat med man och två döttrar. Alldeles intill hemmet ligger hennes verkstad, Atelier Sardin, där hon syr upp handgjorda kläder på beställning. Helt utifrån mottot ”Slow fashion”, det vill säga att man inte ska producera och konsumera mer än vad som är nödvändigt. Sadaf har pakistanska rötter och det var minnena från barndomens semestrar som formade idén till sömnadsföretaget.

– Jag följde ofta med till marknader där familjen köpte tyg för att sedan gå med det till den lokala skräddaren, säger Sadaf. De köpte just bara den mängd material som behövdes för att sy upp det allra nödvändigaste.

matrum med wegnerstolar och konstverk
Idén till färgkombinationerna i matrummet kom när Sadaf och Anders köpte det orange bordet, som de tyckte passade bra till ljusblått, varmgult och jadegrönt. Den färgstarka lite större tavlan är av bildkonstnären Tom Krøjer och den gula av Carl Krull. Lampan, ett vintagefynd, är Arne Jacobsens ”AJ 370” och stolarna är Wegners ”CH36”. Vasen på bordet hittade Sadaf på en garageloppis för 11 år sedan.

Tanken om att inte överkonsumera har hon också tillämpat i sitt eget hem och sin inredning. Hon och maken Anders köper inte mer än de behöver, och när de väl skaffar nytt är det bara något som ska användas mycket och ofta. Oftast blir det dessutom vintage eller antikt.

– Jag lägger ner otroligt mycket tid på att hitta rätt möbler och väntar gärna länge på att de ska dyka upp, förklarar Sadaf.

vinylskivor på vägg och loungestol
I vardagsrummet finns alla böcker och Anders stora samling med vinylskivor. Även om Sadaf egentligen inte är så förtjust i vare sig högtalarna eller alla plastomslag så berättar de en historia om Anders som måste få finnas där. Loungestolen fyndades på dba.dk för ett par hundralappar. Per Arnoldi-affischen bakom är också second hand.

Sadaf älskar patinan hos gamla ting, och tycker att när något har använts berättar det en egen historia, vilket gör det än mer levande och användbart. Som till exempel det runda bordet i matsalen, en favoritplats för hela familjen.

– Jag hittade det för några hundralappar, säger Sadaf. Dessutom satte det fart på skaparlustan, jag både målade om och hängde om konsten i rummet.

böcker skålar och vinatgeföremål
Sadafs många böcker och vackra vintage­keramik tillför färg och personlighet till lägenheten. Hon köpte den stora skålen på en basar i en by i Pakistan, och de fina aubergine­skålarna hade hon turen att hitta på Facebooks Marketplace.

Matplatsen speglar parets glädje i att omge sig med färger och konst. Matbordet är rödorange, på väggen hänger ett knallgrönt skåp och tavlor med färgstarka motiv. Men inte alla hemmets rum är lika kulörta.

– Det måste finnas utrymmen som inbjuder till vila och lugn också, säger Sadaf. Vårt sovrum till exempel.

sovrum beige färg handsytt överkast
Sängen med förvaring under är sammansatt av lådmoduler fyndade i fyndhörnan på ett byggvaruhus. Överkastet kommer från Sadafs barndomshem. Väggfärgen, som Sadaf inte minns namnet på, har blivit hennes favoritfärg i hemmet, även om den framstod som mer rosa när hon valde den från färgprovet. För att få in mer tyg i sovrummet har Sadaf hängt upp långa gardiner framför garderoben.
stol som sängbord
Wegners stol ”CH36” är en klassiker som står sig genom åren. Hemma hos Sadaf har den fått bli fint blickfång och sängbord.
barnrum sängskåp lekstuga
Anders har själv ritat och byggt det lilla utrymmet i barnrummet som fungerar som lekstuga, förvaringsställ och säng för parets döttrar. Det är byggt av mdf-skivor och ett gammalt fönster som familjen tagit med sig från sin tidigare lägenhet. Vägg och hemmabygge är båda målade med färgen ”Balettskor” från Flügger.
montana skåpmodul
Montana-modulen köptes på dba.dk, och sprejmålades sedan i den jadegröna färgen. Tavlan på väggen är av Tage Stentoft.
skåp vintage
Vitrinskåpet i matsalen hittade Sadaf på Genbyg.dk, en dansk sajt för återbruk av byggmaterial.

Scroll to Top