Så blev 70-talshuset ljust och luftigt – familjens bästa tips

Genom att höja taket, sätta in stora, moderna fönster i industristil och bygga en specialdesignad trappa fick familjen Theolin precis det boende de önskade sig. Långt ifrån det 70-talshus de en gång köpte.

När Cecilia och Johan Theolin flyttade in i huset från slutet av 1970-talet för snart fyra år sedan hade den yngsta dottern Hermine nyligen fötts. Det tuffa bygg- och renoveringsprojektet styrdes framför allt av Cecilia, med två småbarn och ett på väg, från sommarstugan.

Med flera speciallösningar var det inte ett vanligt renoverings­projekt. Höjning av takstommen och specialfönster gjorde att de stötte på flera utmaningar på vägen. Men så hade paret redan ett par husprojekt bakom sig.

I deras tidigare hem från 1920-talet kändes det nödvändigt att inreda tidstypiskt, den här renoveringen blev något av en befrielse, berättar Cecilia.

– Först bestämde vi att det skulle vara ett modernt hus med betonggolv och lite industriell känsla, men så insåg vi att vi inte alls ville ha de så. Vi gillar det traditionella med trägolv och spröjsade fönster. Och med detta hus, där det inte fanns några regler för hur man ska göra, så kände vi att vi kunde välja de vi ville.

enormt specialgjort fönster
Bibliotekets specialgjorda fönster tar in naturen utanför och är öppningsbara i övre delen. Tv-soffa med maffigt bord i amerikansk ek inköpt från Bukowskis.

Här ville de skapa stora ytor för den växande familjen, med praktiska sovrum och badrum på bottenvåningen. De ville också få in den fina skogen med den vilda naturen, som en del av inredningen, och skapa flera uteplatser och också ha plats för en pool.

Eftersom taket behövde läggas om bestämde man sig för att samtidigt lyfta takstommen. Det gjorde att takhöjden i vardagsrummet blev 3,20 meter och i köket 4,10 meter – det kompenserar för den låga takhöjden och de lite mindre sovrummen på bottenplanet och gör att huset känns luftigt och rymligt.

Bibliotek med stora fönster
De stora, industriinspirerade fönstren ger maximalt ljusinsläpp och en utblick mot den vackra och fridfulla skogen. Det tidigare köket blev ett bibliotek och arbetsrum med stora specialbeställda fönsterpartier från golv till tak.

En uttrycksfull modern trappa med glaspartier

I sovrumsavdelningen, med fyra sovrum i fil och för­varing i den långa hallen, skapades en privat sfär och en mysig känsla med textilier och heltäckande mattor.
Trappan mellan våningsplanen är ett smycke i sig.

– Vi ville ha en modern trappa som ska kännas trygg, så vi ökade måtten något både på bredd och djup av trappstegen, samtidigt ville vi få in så mycket ljus som möjligt, berättar Cecilia.

Sidostyckena i glas sitter helt utan beslag i frästa kanaler. I biblioteket är trappan smal och har ett annat uttryck för att skapa en tydlig bibliotekskänsla.

trappa till bibliotek
Lofttrappan till biblioteket har smalare känsla än den till bottenvåningen, för att understryka takhöjden och bibliotekskänslan. Där uppe döljer sig också ett litet gästrum.

Johan, som är uppvuxen på många olika platser i världen, är liksom Cecilia inspirerad av olika kulturer, framför allt av mat, konst och inredning. Cecilia tar mycket av sin inspiration från USA:s och Medelhavs­ländernas kulturer och vill gärna skapa egna lösningar för hemmet och i projekt. Men det krävs både mod och förmåga att övertyga hantverkare att testa nya lösningar och se hennes visioner.

– De flesta som köper hus och ska renovera och bygga om har drömmar om just sitt personliga hus, som ska rymma så gott som allt. Men oftast blir det svårt att få in alla önskningar i ett bygge, och då ska man inte tvinga in det, utan se till vad huset tillåter att man gör.

vardagsrum med knallrosa soffa
Vardagsrummet med dörrar ut mot terrassen stoltserar med en soffa från Svenskt Tenn, som köptes in på auktion och kläddes i Svenskt Tenns chockrosa möbeltyg. Cecilia jobbar gärna med textilier och gör en del tapetseringsjobb själv – taburetterna till exempel. Bordslampa i mässing, vintage.

Cecilia Theolins 5 tips för husrenoveringen

  1. Gör upp en plan med vart ni vill komma med er renovering, det minskar risken för att göra onödiga saker.
  2. Specificera stilen och var den trogen i val av all fast inredning. Utsvävningar kan göras med färg, möbler och annan lös inredning.
  3. Prioritera de jobbiga kostnaderna först. Uppvärmningen, bra snygga och tidstypiska fönster, samt enhetliga golv.
  4. Äldre hus har ofta många vrår och trånga utrymmen. Utnyttja dessa till smart platsbyggd förvaring eller öppna upp konstiga utrymmen och skapa mer rymd!
  5. Glöm inte trädgården och utemiljön. Tänk på hela tomten som en helhet, så ni kan njuta året om.
kök med köksö
Köksön i det stora platsbyggda köket har stor plats för umgänge och fokus på matlagning. Den fungerar som också som matplats till vardags.
matrum med renoverade stolar från Gemla
Generöst matbord med plats för många. Skjutdörrar ut mot terrassen, effektiviserar utrymmet, även utomhus. Matbord, Bolia. Äldre Gemlastolar som är ommålade och omklädda av Cecilia. Taklampa, Jonas Bohlin för Örsjö. Ljusstakar, Svenskt Tenn.
master bedroom
Sovrummet har eget badrum intill. Fotografiet är taget av Jenny Theolin, Johans syster, som finns representerad på Above Gallery med abstrakta naturbilder. Hon har även kurerat en del av konsten i hemmet.
barnrum med stol i decoupage
Lilla Hermines rum har fönster i vinkel och en fin gammal säng och en liten stol som är dekorerad med decoupage.
Cecilia Theorin
Cecilia Theolin är inredare och driver Theolin Interior & Design. Hon bor med sin familj i villan om 267 kvm på Lidingö utanför Stockholm.
svartmålad villamed träfasad
När Cecilia och Johan Theolin flyttade in i huset från slutet av 1970-talet hade de en tydlig vision av vad de ville ha: ljus, rymd och plats för hela familjen.
Rulla till toppen